בשבוע האחרון קיבלתי מספר בקשות למתכון של חלה מתוקה לראש השנה. להפתעתי גיליתי שעדיין לא פרסמתי מתכון כזה… אז השבוע נשלים את החסר במתכון לחלה מתוקה עם צימוקים במיוחד לראש השנה, וגם כמה טיפים ייחודיים לבצק שמרים מתוק.

בצק חלה מתוקה עשיר הרבה יותר מבצק חלה רגיל, גם בסוכרים וגם בשומן ובביצים. לתוספות הללו הופכות את החלה למעט כבדה מהרגיל, אך עסיסית ומתוקה יותר. הן גם משפיעות על מרקם הבצק ואופן העבודה איתו במספר תחומים.

לישה
תוספת הסוכר והשומן מפריעה לרשת הגלוטן להיווצר, לכן הבצק הראשוני שמתקבל דביק מאוד – למרות זאת אסור להוסיף לבצק עוד קמח!

עובדים עם ידיים משומנות מעט ולשים היטב. לאחר לישה ראשונית מכסים את הבצק למנוחה של 4-3 דקות, ולשים בתנועה של קיפול ודחיסה 5-4 פעמים נוספות. חוזרים על המנוחה והלישה פעם נוספת והבצק יתקבל חלק, נעים ולא דביק.

התפחה
למרות הטענה הרווחת שסוכר מסייע לשמרים, כמויות גדולות של סוכר (וגם דבש) גורמות להאטה בפעילות השמרים, לכן הגדלתי מעט את כמות השמרים במתכון.
בכל זאת לא מומלץ לחמם את הבצק או להשתמש במים חמימים כדי לזרז את ההתפחה, הבצק יתקבל דביק ולא נוח לעבודה.

גם אחרי הקליעה התפיחה תהיה איטית, מחכים בסבלנות עד שהחלות גדולות ויפות ורק אז מכניסים לתנור.

השחמה באפייה
הסוכרים גורמים לחלה להשחים מהר יותר ולצבע עמוק יותר. באופן כללי ההשחמה הזו רצויה, אך יש להימנע מ’מכת חום’ חזקה בתחילת האפייה שתגרום להשחמת יתר.
בנוסף ההשחמה עלולה להטעות – לפעמים החלה נראית אפויה ומוכנה לפני הזמן. לכן בתום האפייה ממשיכים לאפות עוד 10-5 דקות בחום נמוך יותר כדי לוודא שהחלות מוכנות.

אם החלות השחימו מוקדם מדי מורידים מיד את הטמפרטורה ל-160 מעלות ומאריכים את משך האפייה בכ-5 דקות.

חלה מתוקה

החומרים

ל 4-3 חלות

1 ק”ג קמח
3 ביצים
150 גרם מרגרינה רכה (או 3/4 כוס שמן)
8 גרם מלח (כף שטוחה)
14 גרם שמרים יבשים (3 כפות שטוחות)
180 גרם סוכר (מעט פחות מכוס)
80 גרם דבש (4 כפות)
400 גרם מים (2/3 1 כוס)
100 גרם צימוקים (1 כוס)

אופן ההכנה

מערבבים בקערה את כל המרכיבים היבשים מלבד הצימוקים. מוסיפים את הדבש, המרגרינה, הביצים והמים ומערבבים עד שמתקבלת תערובת אחידה. בידיים משומנות לשים בתנועות של קיפול ודחיסה עד לקבלת בצק חלק וגמיש מאוד.
מערבבים פנימה את הצימוקים.
מכסים בניילון ומניחים לתפיחה 60-40 דקות, או עד שמגדיל את נפחו באופן בולט.

מחלקים את הבצק למנות.
קולעים צורת חלות, מברישים בביצה טרופה ומפזרים שומשום/פרג מלמעלה. מכסים בניילון לתפיחה נוספת עד שהחלות כמעט מכפילות את נפחן.

מחממים מראש תנור ל-180 מעלות, עם כלי מים קטן בתחתית.
אופים 25-20 דקות עד להשחמה מלאה ויפה, מנמיכים את הטמפרטורה ל-160 מעלות ואופים 5 דקות נוספות.