הבת הקטנה שלנו לקוית שמיעה, וכבר כמה חודשים שהיא עם מכשירי שמיעה. מסתבר שלהרכיב מכשירי שמיעה לילדה נמרצת בגיל שנה וחצי זו עבודה במשרה מלאה… אתם יכולים לתאר לעצמכם ש’שמיעה’ ו’אוזניים’ הפכו לנושא חם בבית שלנו.
ואם דווקא בפורים המאכל העממי נקרא ‘אוזניים’ זו כבר סיבה למסיבה! אז יצאנו בדגם חדש של מכשירי שמיעה לאזני-המן 😀 הטיפ הפורימי הזה מוקדש בחיוך לילדים עם מוגבלות ולהורים והמשפחות שמלווים אותם.
אזני המן עשויות מבצק פריך קלאסי עם אבקת סוכר. את הבצק מכינים עם שומן מוצק – חמאה או מרגרינה. לא ניתן להשתמש בשמן נוזלי כי הבצק שיתקבל לא ניתן לעיצוב לצורה יציבה.
כמו כל בצק פריך יש ללוש ולהתעסק עם הבצק מעט ככל האפשר. יש לקמח באופן אחיד את משטח העבודה כדי למנוע הידבקויות ורידודים מיותרים, ובקריצת העיגולים יש להצמיד אותם זה לזה כדי להשאיר מינימום שאריות.
את שאריות הבצק ניתן לאסוף ולרדד פעם אחת בלבד. לאחר מכן הבצק מתחיל לפתח אלסטיות, ואזני המן שנכין ממנו עלולות להיפתח ולהשתטח במהלך האפייה.
למלית השתמשתי ב… סוכריות גומי! כמו בעוגיות חלון, גם סוכריות גומי נמסות באפייה וממלאות את חלל העוגיה. לאחר קירור הן חוזרות למרקם והמראה המוכר לנו – מבריק, יציב וגמיש. בחרתי בהן כדי לדמות את מראה האוזניות של מכשירי השמיעה.
בשימוש בסוכריות גומי בצבעים עזים מתקבלות אוזני המן פורימיות ומדליקות, שישמחו בעיקר את הילדים.
(את “מכשירי השמיעה” עיצבתי ממרציפן, והוספתי את תוויות הצבע שהן סימון מוסכם – אדום לימין וכחול לשמאל.)
למעוניינים במלית שגרתית יותר, אפשר להשתמש בכל ממרח שתבחרו: ממרח תמרים, ממרח חלווה, חמאת בוטנים, נוטלה ואפילו ממרח לוטוס ועוד.
מלית שוקולד מצוינת מכינים כך: ממיסים בעדינות במיקרוגל 150 גרם שוקולד מריר + 50 מ”ל שמנת מתוקה/קצפת צמחית. מערבבים פנימה ביצה אחת וקורט מלח. מקררים במקרר עד שמגיע למרקם של ממרח סמיך, וממלאים באזני המן (מספיק לכ-25 עוגיות).
אזני המן
החומרים
לכ-50 עוגיות בינוניות
300 גרם קמח (2 כוסות וקצת)
200 גרם חמאה/מרגרינה
100 גרם אבקת סוכר (1 שקית)
1 ביצה
אופן ההכנה
חותכים את החמאה לקוביות.
במיקסר עם וו גיטרה מעבדים יחד את קוביות החמאה, הקמח ואבקת הסוכר עד לקבלת תערובת פירורית. מוסיפים את הביצה ומעבדים כחצי דקה עד להתגבשות.
דוחסים את הבצק בידיים לכדור פחוס.
מקמחים קלות את משטח העבודה ואת הבצק, ומרדדים לעלה בעובי כחצי ס”מ.
קורצים מהבצק עיגולים, מניחים במרכז כל עיגול מעט מהמלית וסוגרים 3 שלישים למרכז ליצירת משולש. מהדקים את חיבורי הבצק כדי למנוע פתיחה של המשולשים בתנור.
אופים ב-190 מעלות, 8-6 דקות עד שמתחיל להזהיב, מצננים היטב.
ניסיתי את מלית השוקולד שהבאת פה. מלאתי בו 39 אזני המן, ועוד נשאר הרבה בקערה.
תודה על ההארה!
אלו מתכונים שקשה מאוד להעריך מדוייק את הכמויות שמתקבלות – את הבצק אפשר לרדד עבה או דק יותר ולהכין עוגיות גדולות או קטנות, אפשר גם למלא הרבה או קצת בכל עוגיה – כל אחד יקבל כמויות קצת שונות ממתכונים כאלה.
את מלית השוקולד אפשר לשמור במקרר כשבוע עד לאפייה הבאה, ואפשר להוסיף קצת קמח, לערבב ולאפות ממנו עוגיות פאדג’ שוקולד!
תודה המתכון מעולה!ֱ גם מקמח מלא יצא מצוין!!
אפשר להחליף את החמאה/מרגרינה לשמן??
כמו שכתבתי בטיפ למעלה – אי אפשר
התרגשתי מהשיתוף אודות בתך הקטנה…
תודה
מניסיון שלי אוזני המן נפתחים בזמן אפיה בתנור,
יש לך טיפ למנוע זאת?
טיפים למניעת פתיחה של אזני המן בתנור:
א. לוודא שאין שאריות קמח על שולי הבצק לפני הסגירה.
ב. לצבוט חזק את התפרים להדבקה טובה
ג. לעבוד מהר בחדר קריר – חשיפה של הבצק לאוויר חם גורמת להתייבשות.
ד. הכי הכי חשוב – לא ללוש או לעבד את הבצק! מינימום עבודה והתעסקות עם הבצק. את שאריות הבצק אפשר לאסוף ולרדד פעם אחת בלבד.
אהבתי את רעיון המכשירים.
כלקויית שמיעה אומר שהכי טוב זה להתבדח על זה.
חש שמח
תמר
בהחלט! רק עם חיוך 🙂
תודה על הפרגון!
מנסיון, יש דרך הרבה יותר פשוטה למלית שוקולד: פשוט שוברים את השוקולד לחתיכות, או מפוררים אותו ומניחים חתיכה או שתיים או כפית פרורים לכל אוזן המן.
נכון, אבל אחרי הקירור השוקולד בתוך העוגיה חוזר להיות מוצק ושביר, לא כולם אוהבים את זה.
המלית במתכון למעלה נשארת רכה ועסיסית אחרי האפייה – קצת כמו פאדג’ שוקולד.
אתה יכול אולי אופציה למלית פרג?
מלית פרג:
75 גרם פרג טחון טרי (1 כוס)
60 מ”ל חלב/מים (1/4 כוס)
כפית תמצית וניל
50 גרם דבש (2 כפות)
50 גרם שקדים/אגוזים טחונים (1/2 כוס)
1-3 כפות פירורי לחם לפי הצורך
מבשלים את הפרג עם החלב עד לרתיחה, מנמיכים להבה ומבשלים 2 דקות נוספות, מוסיפים את שאר המרכיבים ומבשלים על להבה נמוכה עד שמסמיך, במידת הצורך מוסיפים עוד קצת פירורי לחם ומבשלים עוד קצת עד למרקם נוח לעבודה. מקררים היטב.
האם זה יעבוד עם קמח מלא?
בהחלט! בעיקרון אין צורך לשנות כלום מהמתכון, אבל אם הבצק מתקבל יבשושי ומתפורר אפשר להוסיף מעט חמאה וללוש בעדינות.