לפני שנה פרסמתי מתכון לסורבה פירות להכנה ללא מכונת גלידה. ה’טריק’ שם הוא להקפיא את הפירות לפני הטחינה – אבל מה קורה כשרוצים להכין סורבה מבוסס נוזל? אין לנו פירות להקפיא, והנוזל נוטה להתגבש במהלך ההקפאה לגושים גדולים שאי אפשר לטחון…
הפיתרון שמצאתי הוא לשלב בתערובת חלבון ביצה. החלבון מונע היווצרות גושים גדולים של קרח, ומאפשר לטחון את הסורבה לאחר ההקפאה, כך מתקבל סורבה חלק ונעים לאכילה.
כדי שהחלבון יתפזר היטב בתערובת ויפעל טוב יותר, נקציף אותו תחילה. אמנם בערבוב עם שאר החומרים חלק מהקצף מתפרק והתערובת הסופית היא נוזלית למדי, עדיין ההשפעה שלו משמעותית הרבה יותר באופן הזה.
למי שנרתע משימוש בחלבונים טריים, אין מה לדאוג – ההקצפה במתכון בשיטה של ‘מרנג שוויצרי’, בה מוזגים לחלבון סירופ סוכר רותח, וכך מתבצע פיסטור קל של החלבונים. זה אמנם לא פיסטור מלא אבל הוא מספיק בשביל לנטרל את החיידקים הבעייתיים, כמו סלמונלה וכדו’.
את המתכון כתבתי לסורבה האהוב עלי, לימונענע. אפשר כמובן להכין בשיטה זו גם טעמים אחרים: מחליפים את תערובת הנענע, המים ומיץ הלימון בכל נוזל אהוב, לדוגמא:
מיצים: תפוזים, פסיפלורה, חלב קוקוס.
משקאות: תה בכל טעם, קפה, משקה שוקו (ללא שוקולד), בירה.
מיצויים: מקל וניל, מקל קינמון, עלי מנטה. מרתיחים את נותן הטעם בחלב, מניחים לעמוד מספר דקות ומסננים.
סורבה לימונענע
החומרים
120 מ”ל מים (1/2 כוס)
200 גרם סוכר (1 כוס)
1 חלבון ביצה
חופן עלי נענע קצוצים
1 קליפת לימון מגוררת
250 מ”ל מיץ לימון (1 כוס)
180 מ”ל מים (3/4 כוס)
אופן ההכנה
מכינים סירופ: מרתיחים 120 מ”ל מים עם הסוכר עד לבעבוע חזק.
בקערה נפרדת מערבבים את הנענע, גרידת הלימון, המיץ וה-180 מ”ל מים.
מקציפים את החלבון במהירות גבוהה עד ליצירת קצף לבן. ממשיכים להקציף ומוזגים פנימה את הסירופ הרותח לאט לאט, מתקבל קצף לבן אך נוזלי. ממשיכים להקציף במהירות בינונית ומוזגים פנימה את תערובת הלימון.
מעבירים לתבנית אלומיניום חד פעמית רחבה ומכסים בניילון נצמד. מכניסים להקפאה במקום הקר ביותר במקפיא למשך לילה שלם.
לאחר ההקפאה חותכים את התערובת לקוביות גדולות. מעבירים למעבד מזון וטוחנים בפולסים קצרים, עד לקבלת תערובת חלקה. הטחינה חייבת להיעשות מהר – אין להניח לתערובת להפשיר!
שמים בקופסא, דוחסים מעט ומכניסים לאחסון במקפיא. מניחים לסורבה לקפוא שוב במשך כשעתיים לפחות לפני ההגשה.
עשיתי ניסוי בעקבות מעבד המזון שלי שהתקלקל… “טחנתי” את קוביות הסורבה הקפוא במיקסר עם וו הK (עם מכסה, כמובן) – יצא מעולה, אפילו יותר בקלות מבמעבד המזון.
יישר כח גדול. ושוב אציין שהאתר שלך מוצלח מעניין ומרתק. תודה רבה.
היי עודד.
בקשר להרחתחת הסוכר והמזיגה לחלבונים….אשמח לפרוט והדרכה יותר מדוייקים. והאם באמת זה מגיע לדרגת חום שהורגת את החיידיקי סלמונלה…הבנתי שצריך להגיע ל70 מעלות כדי להרוג את החיידק. ואם כן שאלתי האם החלמונים מגיעים ל70 מעלות. תודה רבה מראש. יישר כח על האתר הנפלא.
הדרכה:
מחממים בסיר קטן את הסוכר יחד עם מעט מים עד להמסה מלאה והתחלת רתיחה (בד”כ משתמשים בכמות סוכר במשקל זהה למשקל החלבון ועד פי 1.5 ממשקל החלבון, תלוי בצפיפות המרנג הרצויה)
כשהסירופ מתחיל לרתוח מתחילים להקציף במהירות בינונית את החלבונים, ממשיכים לבשל את הסירופ עד שהבועות צפופות וגדולות (עדיף לעבוד עם מדחום ולחמם עד 118 מעלות)
בשלב זה קצף החלבונים צריך כבר להיות לבן אבל לא מוקצף לחלוטין, מגבירים את מהירות ההקצפה ויוצקים פנימה את הסירופ לאט לאט, לאחר מכן מנמיכים מעט את מהירות ההקצפה וממשיכים להקציף 3-5 דקות נוספות עד לקבלת מרנג סמיך יציב ומבריק.
הסבר:
הסוכר מעלה את טמפרטורת הרתיחה של המים ולכן בבישול סוכר נקבל רתיחה בטמפרטורה גבוהה ככל שריכוז הסוכר גבוה יותר, אנחנו מבשלים את הסירופ עד שהוא מסמיך מעט ומגיע לטמפרטורה של כמעט 120 מעלות.
כיוון שמשקל הסירופ זהה (לכל הפחות) למשקל החלבונים, ובהנחה שהטמפרטורה של החלבונים היא טמפרטורת חדר (כך צריך לעשות), נקבל לאחר מזיגת הסירופ טמרטורה ממוצעת של 70-80 מעלות שמתאימות לפסטור של ביצים.
אציין כי בעבודה עם ביצים, עיקר החיידקים הבעייתיים נמצאים בחלמון ולכן חלמון חי או לא-מספיק-מבושל אסור לצרוך בשום צורה ולעומת זאת חלבון חי מכיל כמות אפסית של חיידקים בעייתיים ולכן ברמת העיקרון אין בעיה לצרוך מוס או קינוחים אחרים שהוכנו עם חלבון ללא פסטור מלא.
בנוסף, הסלמונלה (החיידק הבעייתי המוכר יותר מבין הנפוצים בהקשר של ביצים) הוא חיידק רגיש יחסית וכבר בטמפרטורה של כ-65 הוא מתפרק ונהרס.
לכמה מנות המתכון הזה מיועד?
תודה
קשה להגדיר מספר מנות בגלידה, זה תלוי בגודל שנבחר לכל מנה…
המתכון נותן בערך 1 ליטר של גלידה (800 גרם סה”כ) לפעמים קצת יותר
תודה רבה!!
המכון מעולה! מכינה הרבה עם חלב קוקוס…
יש רעיון אולי במה להחליף את המיץ לימון כדי שיהיה סורבה בטעם וניל?
וניל מתאים יותר להכנה בגלידה ולא בסורבה בגלל השומן שבגלידה שמדגיש את טעם הוניל.
אבל סביר להניח שעם חלב סויה ותמצית וניל אמיתית (או וניל גרגרים טבעי) זה יהיה מוצלח לא פחות מגלידה שומנית.
שלום עודד, אחרי שפעם אחת הגשתי למשפחה סורבה עם שבבי אלומיניום – עברתי להקפיא את הסורבה בקופסת פלסטיק. הקציפה הקפואה אינה כל כך קשה שתצריך חיתוך של הכלי שממנו מוציאים אותה.
למה לחתוך את תבנית האלומיניום?! התערובת הקפואה נחלצת בקלות מתבנית האלומיניום, חותכים אותה על קרש חיתוך בלי התבנית…
עדיף עדיין להקפיא בתבנית אלומיניום, ולפחות בתבנית מתכת כדי שההקפאה תהיה מהירה יותר – זה משמעותי למרקם הסופי של הסורבה.
מהמתכון ‘רחוב שומשום’ (גליון 157) למדתי ש 200 גר’ סוכר הם כוס.
הי שפרה, תודה על תשומת הלב! הוספתי את מידות הנפח גם במתכון הזה.
אילו היו לי פרות יער קפואים, הייתי בשמחה עושה סורבה פרות כפי שלימדת קודם, וכפי שעשיתי הקיץ לרוב השבתות. אולם היתרון של המתכון הנוכחי הוא שניתן להכין אותו מחמרים פחות יקרים ויותר זמינים. תודה.
נכון מאוד, אבל הטעם כמו שראית מתקבל בהתאם…
שימי לב שיש להחליף את מיץ הלימון וגם את המים יחד בנוזל הרצוי כדי לא לדלל אותו. אם הנוזל שלך לא מאוד חזק בטעם וגם עמיד בבישול אפשר להחליף גם את הנוזל של הסירופ וכך לקבל טעם חזק יותר.
אגב, השיטה השנייה עובדת עם הרבה פירות – עשיתי עכשיו עם קיווי!
ציינתי בדרך אגב שחלק מהקצף מתפרק אבל אכן לא במפורש. הקצף שלא מתפרק צף מעל התערובת וזה בסדר גמור.
את כמות הסוכר צריך להתאים למתיקות הנוזל שבו משתמשים – אם מיץ פירות היער היה מתוק מאוד רצוי להפחית כמויות.
אגב, פירות יער עדיף להכין בשיטה השנייה מפירות קפואים (קישור בתחילת הטיפ), זה עובד מצויין והטעם של הפירות מודגש הרבה יותר.
חבל שלא הזהרת שבהקצפה ובהקפאה הראשונה נשמרות שתי שכבות של מוצר. הייתי כמעט בטוחה שההקצפה שלי נכשלה, עד שהחלטתי בכל זאת לטחון את מה שיצא, וגיליתי להפתעתי גלידה רכה (רק שטעם פרות היער שבחרתי לא הלך טוב עם כמויות הסוכר שבמתכון, ולהבא אבחר טעם אחר).
האם אפשר להשתמש בממתיק שאיננו סוכר (סירופ אגבה / סטיביה / דבש…)?
במתכון זה לא ניתן להשתמש בתחליפי סוכר, אחרי ההקפאה התערובת תהיה קשה מדי ולא יתקבל מרקם רך של סורבה.
הסורבה מצריך כמות גדולה של סוכר שמומס בנוזל, הממתיקים מאופיינים במתיקות גבוהה מאוד כך שמשתמשים רק בקמות מזערית של ממתיק. בפועל אין מספיק חומר מומס במים כדי למנוע גבישי קרח גדולים
אצלנו לא אוהבים טעם נענע יש לך רעיון לטעם אחר?
האם עם שוקולד (פרווה) או וניל זה ילך? וכיצד?
תודה
בהחלט!
שימי לב לפיסקא האחרונה שבטיפ למעלה – רעיונות לטעמים אחרים והסבר איך מחליפים.
ספרי לי אח”כ איך יצא 🙂
מתי מוסיפים את הלימון למים הרותחים?
את מיץ הלימון מערבבים עם המים (החלק השני של המים במתכון שאינם חמים), הנענע וגרידת הלימון ומוסיפים אל הקצף לאחר גמר ההקצפה.
במתכון אין מים רותחים – יש סירופ סוכר רותח שנמזג אל הקצף תוך כדי הקצפה ולאחר מכן שאר הנוזלים צריכים להיכנס לתערובת כשהם קרים.