הקרמבו הוא אחד מהסימנים הישראליים לחורף, מעין תחליף לגלידה הקיצית. בשנים האחרונות נכתבו הרבה מתכונים להכנת קרמבו ביתי, חלק על בסיס מוס או קצפת וחלק על בסיס מרנג מוקצף, אותם מזלפים על עוגיה עגולה ומצפים בשוקולד או בגנאש שוקולד. לפני מספר שבועות החלטתי להכין בעצמי קרמבו בבית, וניגשתי קודם כל ללמוד ממה עשוי קרמבו ‘אמיתי’.
הקרמבו התעשייתי עשוי מהקצפה של חלבונים בתוספת מעט ג’לטין כחומר מייצב, וכן גלוקוזה שמעניקה לו גמישות וחיי מדף ארוכים יותר. את הקצף הזה מזלפים על עוגיה עגולה ומצפים בצמקאו במקום בשוקולד. הצמקאו עמיד יותר לשינויי טמפרטורה, זול יותר ומאפשר ציפוי בשכבה דקה מאוד.
כדי להמיר את המתכון של הקרמבו לגרסה ביתית נחלק אותו למרכיבים: עוגיה, קצף וציפוי.
העוגיה יכולה להיות כל עוגיה שאוהבים – מעוגיות חמאה אפויות בבית, דרך עוגיות קנויות ואפילו עוגיות סנדוויץ’. בחרו עוגיה עגולה ולא גדולה, כך שניתן לזלף עליה את הקרם בצורה יפה.
לציפוי נשתמש בשוקולד אמיתי ונוסיף לו מעט שמן. השמן מדלל את השוקולד ויוצר שכבת ציפוי דקה יותר, וכשהשוקולד מתקשה הוא מקבל מרקם עדין שנוח לנגוס בו.
המרכיב המאתגר הוא הקצף. מצד אחד חשוב להוסיף לו גלוקוזה וג’לטין, כדי לייצב אותו ולקבל מרקם כמו בקרמבו אמיתי. מצד שני גלוקוזה לרוב לא זמינה בבית, והג’לטין מסבך מאד את תהליך ההכנה.
את הפיתרון לבעיה הזו מצאתי במקרה בתגובה באינטרנט, שהזכירה את השימוש במרשמלו להכנת קרמבו. המרשמלו עשוי כמעט לחלוטין משילוב של גלוקוזה, סוכר וג’לטין. הוא נמס בקלות גם בחום בינוני, וזמין בכל מכולת.
אחרי מספר ניסיונות הגעתי לכמות מרשמלו המתאימה ליצירת קרמבו יציב ועדיין רך, והמתכון פשוט וכיפי מאוד להכנה.
גיוונים:
להכנת קרמבו מוקה הוסיפו להקצפה מעט נס קפה באבקה.
מרשמלו ורוד יצור קרמבו ורוד שיפתיע את הילדים.
קרמבו
החומרים
כ-12 יחידות קטנות
2 חלבונים
2 יח’ מרשמלו לבן
50 גרם סוכר (1/4 כוס)
חב’ עוגיות עגולות
150 גרם שוקולד מריר
2 כפות שמן
אופן ההכנה
בקערה מעל סיר עם מים חמים (באן-מרי) מחממים את החלבונים, המרשמלו והסוכר. מערבבים היטב עד להמסה מלאה של המרשמלו והסוכר, ממשיכים לחמם ולערבב עד שחם מאוד למגע.
מעבירים למיקסר ומקציפים מספר דקות, עד לקבלת קצף יציב מאוד ומבריק.
מעבירים את הקצף לשקית זילוף עם חור עגול וגדול, מזלפים את הקצף על העוגיות עד לגובה הרצוי. מעבירים למקפיא למשך כ-10 דקות.
מחממים את השוקולד והשמן מעל באן-מרי עד להמסה מלאה. מעבירים לכלי צר כך שימלא את רוב הכלי.
טובלים כל קרמבו בשוקולד, מנערים בעדינות מעל הקערה להסיר שוקולד מיותר ומניחים על מגש. מעבירים את הקרמבו המוכנים למקפיא עד להתייצבות השוקולד.
ניתן לשמור במקרר עד שבוע.
אני ניסיתי 4 פעמים וזה לא יצא טוב
שלום ליאורה, את יכולה לפרט מה עשית ומה לא יצא טוב? אם תשתפי מה בדיוק היתה התוצאה הלא-טובה אנסה לעזור לך למצוא את התקלה ולדאוג שהפעם החמישית תהיה מוצלחת.
את יכולה גם לשלוח במייל פירוט, ואם יש תמונות של התוצאה הלא-טובה תשלחי אותה גם כן. oded@bamixer.co.il
לא הצליח. התערובת אפילו לא הקציפה…
יכול להיות שחיממת את התערובת יותר מדי?
מספיק לחמם עד שכל המרשמלו והסוכר נמסים ואז להעביר להקצפה.
כשחלבון מתחמם לאזור ה60-70 מעלות הוא מקציף טוב יותר מאשר בטמפרטורות נמוכות. אבל אם מגיעים לאזור ה-80 מעלות החלבון מתחיל להתפרק ולא יצליח להקציף כלל.
אפשרות נוספת שהקערה של המיקסר גדולה ולא מתמודדת עם כמות כזו קטנה – אם זה המצב תנסי להקציף עם כמות כפולה של המתכון.
הכנתי. היה להיט אצלי בבית. קל להכין וטעים מאוד. אבל מהמקפיא זה יצא יותר במרקם של גלידה ותוך זמן מאוד קצר התרכך ולא בדיוק נשאר מרקם של קרמבו. כך זה צריך להיות או שעשיתי משהו לא מדויק?
איזה יופי!
לגבי ההקפאה – עקרונית הג’לטין אמור לתפוס אותו שלא יהרס מההקפאה. יכול להיות שיש הבדלים בכמות הג’לטין שבמרשמלו או בגודל הממתק בין החברות השונות ובסוגים מסויימים הג’לטין פחות חזק או פחות בכמות ואז יש פחות עמידות להקפאה.
תודה ששיתפת בתוצאה – הורדתי את ההמלצה הזו מהמתכון כדי למנוע תקלות.
יש לי סירופ גלוקוזה. אולי סוף סוף אוכל להשתמש בו….מרשמלו אין לי…ושלג עכשיו….
איך אפשר לעשות את המתכון עם הגלוקוזה?
אין לי כמויות מדוייקות כי לא ניסיתי את הוריאציה הזו אז הכמויות הן לפי הערכה: מספיק כמות קטנה מכל אחד מהשניים – בערך כפית של גלוקוזה ו2-3 גרם של ג’לטין (בערך כפית) למתכון שרשום למעלה.
מערבבים את הג’לטין ב-3 כפות מים קרים ומניחים לעמוד 20 דקות לספיגה מלאה.
מוסיפים את הגלוקוזה לחלבונים והסוכר ומחממים לפי ההוראות במתכון, כשהתערובת חמה מאוד מוסיפים את הג’לטין המרוכך, מערבבים היטב ומעבירים מיד להקצפה.
אשמח לשמוע איך יצא 🙂
יש לי שאלה שלא קשורה לקרמבו…
מה הסוד בעוגה בחושה שתצא ספוגית ואוורירית?
אני מקפידה על כמויות מדוייקות, ערבוב בתנועות קיפול, ממקמת תבנית בתנור לפי הוראות יצרן ובסוף העוגה יוצאת דחוסה או שאינה אפויה במרכז .
מדובר בתנור אפיה חדש..האם עדיף להפעיל טורבו גם כשמדובר בתבנית אחת??
תודה מראש!
יכול להיות שהתנור שלך מעט חזק (כלומר הטמפ’ בפועל גבוהה ממה שהטרמוסטט מכוון), זה נפוץ בתנורים חדשים.
כשהאפייה חזקה מדי העוגה משחימה אך לא נאפית כראוי מבפנים ואז גם צונחת ומתקבלת דחוסה במרכז.
תנסי לאפות על טמפרטורה נמוכה יותר ב10-20 מעלות מהרשום במתכון. רצוי להפעיל טורבו (אבל לא טורבו אקטיבי) גם באפייה של תבנית אחת.
מתכון מוציא עיניים כרגיל,
אבל…איך זה שתמיד כאשר ניסיתי מתכונים שונים של קרמבו- תמיד בשלב של טבילת קרמבואים הקפואים בתוך השוקולד המומס- הקרמבואים התפרקו לי, או איבדו צורה וכל מיני תקלות כאלו? יש סוד שמונע מזה להתרחש?
המרשמלו זה הסוד במתכון הזה. הסוד נמצא למעלה בבטיפ שלפני המתכון עם הסבר מלא.
אגב, עם הפטנט הזה אין צורך להקפיא את הקרמבואים לגמרי, מספיק קירור קצר במקפיא. (הקפאה מלאה תגרור שכבה עבה מדי של שוקולד אחרי הטבילה)
אתה באמת אומן!!!
נראה לי שבשלג נכין קרמבואים כאלו…
הבעיה, שצריך לקנות חבילת מרשמלו לצורך העניין…
בהצלחה!
שווה לקנות מרשמלו לצורך העניין…
יישר כח על כ המתכונים המדהימים….
שאלה שלא קשורה לקרמבו…
הייתי בסדנא שלך באפרת ואימצתי את המתכון של הגביניות שמרים אך, כשהשתמשתי באותו בצק להכנת שושני קינמון ושוקולד יצא קצת יבש??
המתכון מיועד דווקא לגביניות?? ואם לא מה ניתן להוסיף\ לשפר ע”מ להכין שושנים?? תודה רבה!!!
כל בצקי השמרים המתוקים (עוגות שמרים וכדו’) מתאימים לשושני שמרים וגם הבצק שעליו דיברת. הבעיה היא שצורת הבצק גורמת לו להתייבש יותר מאשר כשהוא מגולגל לגביניות.
הפיתרון:
1. מברישים היטב בביצה את השושנים לפני האפייה.
2. אופים עד להשחמה ולא יתר על המידה.
3. מכינים מראש סירופ סוכר (ממיסים מים וסוכר בכמות שווה), מיד כשהעוגה יוצאת מהתנור מברישים בסירופ בנדיבות, מוסיף לחות לעוגה.
תודה רבה נראה טעים ומזמין ..אנסה. האם אפשר לקבל רעיונות למשלוחי מנות ביתיים? תודה רבה
בעזרת ה’, המיילים בשבועות הקרובים עד פורים יוקדשו בדיוק לרעיונות כאלה. בנוסף העלנו לדף הבית הרבה מתכונים משנים קודמות, חלקם לסעודת פורים וחלקם למשלוחי מנות, הם יישארו בדף הבית עד לפורים.
ניתן למצוא אותם שוב בחיפוש באתר או בתגית ‘פורים’ בענן התגיות מצד ימין למעלה.