לעוגיות המלוחות והפריכות האלה אין שם רשמי, הן ידועות פשוט כעוגיות ‘עבאדי’, או ‘עוגיות מזרחיות’ כפי שהן נקראות על האריזה. הן פשוטות ומהירות להכנה, כשרוב ההתעסקות הוא דווקא בעיצוב הצורה.
הבצק לעוגיות נקרא בצק קשור או חצי פריך, זהו בצק פריך שעיקרו קמח ושומן אבל מכיל גם כמות קטנה של מים. המים גורמים להיווצרות של מעט קשרי גלוטן, ובהתאמה מתקבל בצק מעט אלסטי. בעוגיה המוכנה קשרי הגלוטן מעניקים מרקם יותר שביר ופחות נימוח.
כמו בכל בצק, גם בבצק קשור יחסי הכמויות בין המרכיבים הם חשובים. משקל הקמח בבצק הוא לרוב כפול ממשקל השומן. כמות המים נקבעת לפי המרקם הסופי הרצוי – לעוגיות משתמשים בכמות קטנה, כרבע ממשקל הקמח. לבצקים רכים וגמישים יותר נוסיף יותר מים, כחצי ממשקל הקמח (למשל בקיש ירקות).
ברוב המתכונים לבצק קשור משתמשים דווקא בשומן יציב, חמאה או מרגרינה. במתכון הזה השתמשתי בשמן נוזלי, כיוון שכמות המים הקטנה לא מפריעה לבצק להתאחד. להעשרת הטעם אפשר להחליף חצי מכמות השמן בחמאה רכה.
בהכנת הבצק מומלץ ללוש אותו מעט, כדי שיפתח גמישות קלה. למשקיענים אפשר לנצל את הגמישות הזו ולהשקיע בעיצוב העוגיות, לקבלת מרקם יותר מתפצח וכיפי: מועכים את חתיכות הבצק ביד למעין אליפסה מוארכת, מגלגלים את האליפסה על עצמה לנקניק, וסוגרים אותו לצורת גלגל. אם הבצק מעט מתפרק, רק מתקנים וממשיכים בעיצוב.
לעוגיות טעם ניטרלי, ואפשר לגוון אותן עם תוספות מעל: מלח גס/מלח ים, שומשום, פרג, תבלינים כמו זעתר וסומק ועוד. אפשר גם להוסיף מעט מרכיב טעם לתוך הבצק: גבינה קשה מגורדת (עדיף פרמז’ן, גרנה פדנו, פוקורינו), בצל מיובש, שום גבישי.
ועוד המלצה שלי, הוסיפו לבצק מעט פלפל שחור טחון. כמו בגריסיני, גם כאן הוא ישדרג מאד את הטעם של העוגיות גם בלי שיהיה מורגש ממש.
העוגיות יבשות מאוד וניתן לשמור אותן לזמן ארוך, כ-3 שבועות לפחות, בקופסה אטומה בארון. אם העוגיות תפסו מעט לחות, אופים אותן שוב ב-150 מעלות למשך 10-8 דקות, ומניחים להתקרר.
לאחסון לזמן ארוך יותר אפשר להקפיא את העוגיות. מקפידים שלא לפתוח את האריזה עד להפשרה מלאה כדי שלא יירטבו מהלחות.
עוגיות מלוחות בסגנון ‘עבאדי’
החומרים
לכ-25 עוגיות
250 גרם קמח (3/4 1 כוס)
5 גרם אבקת אפייה (1/2 שקית)
6 גרם מלח (1 כפית, לא גדושה)
125 גרם שמן (בין 1/2 ל- 2/3 כוס)
63 גרם מים (1/3 כוס)
ביצה טרופה להברשה
תוספות לפיזור: שומשום, מלח, תבלינים
אופן ההכנה
מערבבים בקערה את המרכיבים היבשים: קמח, אבקת אפייה ומלח. מוסיפים את השמן והמים ומערבבים היטב, לשים מעט בידיים ומאחדים הכל לבצק אחיד. הבצק צריך להיות מעט שומני ולא דביק.
קורצים מהבצק כדורים קטנים. מגלגלים כל כדור ליצירת נקניק באורך כ-10 ס”מ, מצמידים את הקצוות ליצירת צורת גלגל. מניחים על תבנית אפייה במרווחים של לפחות 1 ס”מ בין העוגיות.
מברישים את העוגיות בביצה טרופה ומפזרים מעל תוספות.
אופים ב-170 מעלות, 20 דקות. מוציאים מהתנור ומניחים להתקרר לגמרי לפני ההגשה או אריזה.
איך משתמשים בשמן קוקוס? אם אין לי משקל… הוא מוצק, לא?
א. כדאי מאוד לעבוד במטבח בבית עם משקל דיגיטלי, זה סיפור ממש לא יקר ומייעל את העבודה במטבח פלאים!
ב. אם מעוניינים להכין את העוגיות הללו דווקא עם שמן קוקוס ואין משקל אפשר לחמם אותו מעט כדי שיהיה כמעט נוזלי ואז ניתן למדוד בנפח. ספציפית למתכון הזה כדאי להשתמש בשומן כשהוא רך יותר ולא מוצק, יהיה קל יותר להטמיע אותו בבצק ולקבל את המרקם הנכון.
הכנתי לשבת ויצא ממש מעולה! פריך וממש לא קשה כמו מתכונים אחרים שניסיתי שמבוססים על שמן.
בקשר לכמות השמן במתכון, לא הבנתי איך 125 גר’ שמן זה בין שליש לחצי כוס, כוס שמן היא 200 גר’, לא? זה יותר בין חצי לשני שליש. (כשהכנתי השתמשתי בחצי כוס)
נכון מאוד, תודה על ההערה. נפלה טעות בהמרה לכוסות, תיקנתי עכשיו.
אגב, הכנתי עם קמח כוסמין 80%
הי.
הכנתי הבוקר. נפלאות.
קלות מאוד מאוד להכנה, בצק נהדר ונעים, קריספיות וטעימות טעימות.
תודה רבה.
הי עודד
ממש מקווה לנסות נשמע מעולה
אם שמים שמן קוקוס זה פחות כמות שמן כי הוא עושה יותר מרקם של בצק פריך משמן רגיל, לדעתי.
היה ממממש נחמד אם היית כותב במתכונים מראש אם מתאים לקמח כוסמין/ מלא /שיפון וכדומה ואם יש שינויים מהם, במקום שנחפור על זה כל פעם בתגובות (-:
תודה
שמן קוקוס הוא שומן נקי, מהבחינה הזו הוא יתפקד במתכון כמו כל שמן אחר.
זה נכון שבטמפרטורת חדר הוא נוטה להתגבש אבל במתכון הזה אין לתכונה הזו הרבה משמעות,
אמנם לא ניסיתי אבל אני מעריך שלאחר האפייה לא יהיה שינוי.
בכל מקרה, מבחינת תכונות החומרים במתכון הזה אם רוצים לעבוד עם שמן קוקוס ההמרה תהיה לאותו משקל של שמן כדי לא לשנות את היחס מול הקמח.
לגבי קמחים אחרים – אני לא רושם במתכונים את כל אפשרויות ההמרה גם כי לא ניסיתי בפועל אז אני לא רוצה להתחייב בגף המתכון על כך וגם כי אין גבול לאפשרויות ההמרה.
תמיד יהיו שאלות על המרות במתכון ואענה בשמחה עד כמה שאני יכול.
בעיקרון למתכון הזה אפשר להשתמש בקמחים אחרים כמו כוסמין/מלא/שיפון כיוון שאמנם יש משמעות מסויימת לקשרי הגלוטן של הבצק אבל היא מועטה ולכן אני יכול להניח שכל הקמחים מחמשת מיני דגן – גם אם יש להם גלוטן חלש הם יוכלו להצליח במתכון הזה (יהיה הבדל במרקמים בסוף)
בקמחים הכבדים יותר (קמח מלא ושיפון) יהיה צורך להגדיל מעט את כמות המים ולהאריך מעט את האפייה.
שלום, תודה על המתכון, נראה לך אפשרי עם קמח שיפון? תודה
אפשרי, אמנם לא ניסיתי בפועל אבל אני מעריך שיהיה צריך להגדיל מעט את כמות המים ולהאריך בכמה דקות את האפייה.
אם ניסית אשמח לשמוע איך היתה התוצאה.
הכנתי עם כוס קמח שיפון ו3/4 כוס קמח שיבולת שועל יצא מעולה! לא שיניתי כמויות… תודה!
הכנתי עם 3/4 כוס קמח שיבולת שועל וכוס קמח שיפון. יצא מעולה!
תודה רבה!!