סלט קפרזה הגיע מהאי קפרי באיטליה, והוא עשוי משלושה מרכיבי יסוד במטבח האיטלקי: עגבניה, גבינת מוצרלה ובזיליקום. אותו שילוב נמצא גם בפיצה מרגריטה שהגיעה מאותו אזור, וגם יוצר את צבעי דגל איטליה…

הסלט עשוי מעגבניות מפולטות, כלומר עגבניה שהסירו ממנה את הקליפה ואת התכולה הפנימית, ונשארה רק הדופן החיצונית.
ניתן לוותר על הקילוף והפילוט של העגבניות ולקבל סלט פשוט יותר, ובכל זאת טעים מאוד. לגרסה סופר-מהירה משתמשים בעגבניות שרי חצויות ובכדורי מוצרלה בייבי. רעיונות לגיוונים נוספים הבאתי אחרי המתכון.

גבינת מוצרלה קיימת בשתי גרסאות – אחת היא חצי קשה, זו שמגרדים מעל פיצה למשל, והיא המוכרת והשימושית יותר. אבל כאן משתמשים בגרסה הרכה של אותה גבינה, שנקראת ‘מוצרלה פרסקה’ (מוצרלה טרייה באיטלקית).

המוצרלה הטרייה מגיעה בצורת כדורים, או גדולים בקוטר כ-5 ס”מ, או כדורי בייבי קטנים. היא נמכרת בקופסה עם מים ששומרים על טריות הגבינה ורכותה. למרות שהיא טרייה ורכה הגבינה צמיגית ושומרת על הצורה שלה גם כשחותכים או מועכים אותה ולכן היא מצוינת לסלטים טריים.

הטעם של המוצרלה הוא ניטרלי וכמעט לא מורגש, אבל היא סופגת מהר טעמים נוספים. החומץ והמלח שנפזר על הסלט ייספגו בגבינה ויעשירו את הטעם שלה.

השילוב המיוחד של הקפרזה משמש היום לא רק בסלט. כבר הזכרנו את הפיצה מרגריטה, אבל אפשר להכין ממנו גם סנדויצ’ים, מאפים ומנות פתיחה שונות, כמו מאפה בצק עלים מלבני ועליו פרוסות של עגבניות צלויות, מוצרלה ועלי בזיליקום, או שיפודי עגבניות שרי, מוצרלה בייבי ובזיליקום.

את הסלט מגישים טרי מיד לאחר ההכנה, לאחר הערבוב הוא לא נשמר היטב. להכנה מראש מפלטים את העגבניות ופורסים את הגבינה, שומרים בנפרד בקופסאות אטומות במקרר, עד שבוע. סמוך להגשה מערבבים, מתבלים ומגישים.

סלט קפרזה בסיסי

החומרים

5 עגבניות עגולות
כ-200 גרם כדורי מוצרלה טריה
חופן עלי בזיליקום טריים
2-1 כפות חומץ בלסמי
2 כפות שמן זית
מעט מלח גס

אופן ההכנה

מקלפים ומפלטים את העגבניות: בתחתית כל עגבניה חורצים עם סכין צורת X . מרתיחים מים בסיר בינוני (כ-10 ס”מ גובה), מכניסים פנימה את העגבניות ומבשלים דקה אחת. מוציאים מיד לקערה עם מים קרים, עדיף עם קוביות קרח. אחרי הבישול העגבניות מתקלפות בקלות.

מקלפים את הקליפה הדקה של העגבניות, חותכים לרבעים ומסירים את החלק הפנימי עם הגרעינים, כך שיתקבלו מעין משטחים ישרים של עגבניה.
חותכים את כדורי המוצרלה לחצאים, ואז לפרוסות בעובי כ-1/2 ס”מ.
מערבבים בקערה את העגבניות עם הגבינה ועלי הבזיליקום, מזלפים מעל חומץ בלסמי, שמן זית ומלח גס. מגישים מיד.

רעיונות לגיוון

לסלט קייצי: משתמשים בכדורי מוצרלה קטנים (בייבי), מוסיפים 4 יח’ פירות קיץ חתוכים לקוביות (אפרסק/נקטרינה/שזיף), וחופן עלי נענע.

בגרסה סופר-מהירה

בגרסה סופר-מהירה

לסלט חורפי ומפנק: חותכים עגבניות לשמיניות עבות, צולים 10 דקות בגריל, עם מעט שמן זית ומלח גס. חותכים את הגבינה לקוביות גדולות. מוסיפים ניוקי או פסטה מבושלים וחמימים, וטבעות בצל סגול.

לסלט צבעוני: משתמשים בעגבניות שרי במגוון צבעים חצויות לחצי, ובכדורי מוצרלה קטנים (בייבי). מוסיפים רצועות דקות של סלק חי.

עוד תוספות מעניינות: פרוסות ארטישוק צלוי בגריל, קוביות סלק מבושל, ניוקי מטוגן, זיתי קלמנטה מגולענים, קוביות טוסט או קרוטונים גדולים.