לסיום ‘שבוע השמרים’ שערכנו השבוע, ובעקבות הבקשות שלכם – מוגש מתכון לעוגות שמרים קלאסיות עם מליות מגוונות.
עוגות שמרים
החומרים
ל-3 עוגות באנגלישקייק
500 גרם קמח (1/2 3 כוסות)
10 גרם מלח (1 כף מחוקה)
7 גרם שמרים יבשים (1/2 1 כף)
60 גרם סוכר (1/4 כוס)
1 ביצה
60 גרם שמן (1/4 כוס)
220 מ”ל מים (כמעט 1 כוס)
אופן ההכנה
שמים את כל החומרים בקערת מיקסר, קודם את המלח, אח”כ את הקמח ואח”כ שאר החומרים. מעבדים עם וו לישה עד לקבלת בצק חלק וגמיש.
מניחים מכוסה לתפיחה ראשונה.
מחלקים ל-3 חלקים, מרדדים כל חלק למלבן מעט ארוך מאורך התבנית, מורחים עליו את המילוי, מגלגלים, קולעים מברישים בביצה ומניחים לתפיחה שניה כחצי שעה.
למלית: משתמשים במלית קנויה נוטלה / ממרח תמרים / ריבת חלב וכדו’
או מורחים שמן ומפזרים תערובת קינמון וסוכר או קקאו וסוכר.
למליות נוספות ראו מתכונים בהמשך.
מחממים מראש תנור ל-220 מעלות עם כלי מים בתחתית. אופים ב-200 מעלות, 25-20 דקות או עד שמשחים.
צורות קליעה
לצמה: לאחר מריחת המילוי מחלקים את מלבן הבצק ל-2 באורך, מגלגלים כל חצי לנקניק דק ומלפפים את הנקניקים זה על זה בצורת בורג.
לקרנץ’: מגלגלים לנקניק, חוצים את הנקניק לאורך ומלפפים את שני החצאים זה על זה, מקפידים להשאיר את החתך כלפי מעלה שתתקבל דוגמת פסים.
לרולדה: מגלגלים לנקניק ומניחים בתבנית תפר כלפי מטה. לרולדה ללא תבנית מקפלים את השוליים הצרים, מגלגלים ומניחים על נייר אפיה כשהתפר כלפי מטה, דוקרים במזלג 3-4 פעמים.
לעוגת שושנים: מגלגלים לנקניק וחותכים אותו לחתיכות באורך של 4-3 ס”מ, מסדרים בתבנית מלבנית או עגולה צמוד או במרווחים קטנים. מכסים להתפחה עד שהתבנית מלאה כמעט לגמרי.
מלית שוקולד לעוגות שמרים
החומרים
ל 3-2 פסים באינגלישקייק
200 גרם חמאה / מרגרינה
100 גרם שוקולד
150 גרם סוכר (3/4 כוס)
50 גרם קקאו (1/3 כוס)
קורט מלח
אופן ההכנה
מחממים חמאה בסיר עד שמתחיל לבעבע, מסירים מהאש ומוסיפים את השוקולד שבור לקוביות, מערבבים עד להמסה מלאה ומוסיפים את שאר החומרים, מערבבים היטב ומניחים להתקרר מעט עד שמגיע למרקם של ממרח.
הערות:
– ניתן לשמור במקרר ולחמם במיקרוגל לפני השימוש.
– אפשר להחליף את החמאה בכוס שמן אבל צריך לקרר היטב במקרר את התערובת שלא תהיה נוזלית מדי.
החומרים
ל-5 פסים באינגלישקייק
1 ק”ג תפוחים
350 גרם סוכר (3/4 1 כוס)
40 גרם מיץ לימון (3 כפות)
קורט קינמון
50 גרם פירורי לחם (1/3 כוס)
אופן ההכנה
מקלפים את התפוחים, מנקים את הליבה וחותכים לקוביות קטנות, מבשלים בסיר קטן יחד עם הסוכר, מיץ הלימון והקינמון עד שמוציא נוזלים ומתחיל לרתוח, מנמיכים מעט את האש ומבשלים 3-2 דקות נוספות.
מוסיפים את פירורי הלחם ומבשלים 3-2 דקות נוספות עד שמסמיך, מצננים לפני השימוש.
מלית אגוזים לעוגות שמרים
החומרים
לכ-5 פסים באינגלישקייק
250 גרם אגוזי מלך
125 גרם סוכר (2/3 כוס)
125 גרם פתי בר (1/2 חב’ קטנה)
אופן ההכנה
טוחנים את הפתי בר במעבד מזון, מוסיפים את הסוכר והאגוזים וטוחנים לפירורים בינוניים (לא דק מדי).
מורחים שמן על הבצק ומפזרים מעל מהתערובת.
מלית פרג לעוגות שמרים
החומרים
ל5-4 פסים באינגלישקייק
250 מ”ל חלב (1 כוס)
150 גרם סוכר (3/4 כוס)
300 גרם פרג טחון טרי
50 גרם דבש (3 כפות)
75 גרם חמאה
גרידת לימון
50 גרם צימוקים (אופציה)
40 גרם שקדים טחונים (1/2 כוס)
אופן ההכנה
מבשלים חלב סוכר ופרג עד שמסמיך מעט. מורידים מהאש, מוסיפים דבש וחמאה ומערבבים להמסה מלאה. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים היטב.
ממלאים ואופים ב-180 מעלות, 30-25 דקות.
הערות:
– את הפרג הטחון מאכסנים בקירור ומשתמשים תוך יומיים מהטחינה, אחרת הוא הופך מר מאוד והעוגה לא טעימה. חשוב לקנות פרג טחון דק או לטחון עצמאית במטחנת תבלינים.
– ניתן להחליף את החלב במים או חלב סויה ואת החמאה במרגרינה או בשמן (באותו משקל), אם כי הטעם והמרקם קצת נפגעים.
האם בעוגת שמרים לא צריך לחכות 5 דקות אחרי הכנת הבצק ללישה נוספת ביד?
(ניסיתי עם החלה ויצא מושלם!)
זה לא ‘צריך’ זה ‘כדאי’, וכן – כדאי גם בעוגות שמרים.
ההמתנה הקצרה הזו באמצע הלישה נקראת ‘אוטוליז’ והיא מומלצת בכל בצק שמרים שמצריך לישה – בעיקר בלישה ידנית או במיקסר ביתי.
גם אם לא רשום במתכון אני ממליץ לעשות את זה.
בעלי ממש אוהב עוגות שמרים פרג.
הוא אוהב המון פרג ומעט בצק.
איך מכינים בלי שהפרג יזלוג מהצדדים, ומה שיטת הקליעה הרצויה?
תכיני את מלית הפרג שבמתכון פה רק עם קצת פחות חלב מהרשום, תבשלי אותה עד שסמיך.
אחרי הרידוד תמרחי על הבצק שכבה נדיבה מאוד של מלית פרג, ותגלגלי לגלילה/רולדה שמנה, תשאירי 1-2 ס”מ בצק נקי לאורח כדי שהסגירה תהיה טובה והמלית לא תגלוש.
שימי את הגלילה בתבנית כשהתפר כלפי מטה. זו הצורה הכי טובה שאפשר כדי לשמור על המלית היטב בפנים.
תודה
כשמוציאים מהתנור להבריש במי סוכר?
אפשרי ואפילו מומלץ. ממיסים יחד כמות שווה של מים וסוכר, אין צורך להרתיח.
מברישים על העוגות מיד כשיצאו מהתנור.
כשמחליפים איך ממיסים את השוקולד?
מחממים קצת את השמן בסיר, מכבים את האש ומוסיפים את השוקולד. זהירות לא לחמם יותר מדי – דקה אחת על האש תספיק.
הכנתי לשבת, חוסל עד הפרור האחרון.
תודה!!!