המתכון הזה לקיש ירקות מלווה אותי כבר הרבה שנים, וזוכה לאהדה בקרב כל הטועמים.
הוא חלבי וחגיגי, מתאים מאד לסעודת שבועות, לבר אירוח קל ובשבתות הקיץ הארוכות מצוין גם לסעודה שלישית.
הקיש מורכב מ-3 חלקים, אבל הוא מאפשר בהכנה של בצק אחד ומלית אחת להכין מגוון טעמים – פשוט ממלאים בכל אחד ירק אחר וכך מגוונים את השולחן וההגשה.
הבצק גם מתאים להקפאה – ניתן להכין כמות גדולה, לחלק למספר מנות ולהקפיא לפעמים הבאות.
רוב הירקות מצריכים טיפול מקדים קל, כדי לוודא שיתבשלו לחלוטין במהלך אפיית הקיש:
ירקות קלי בישול (עגבניות, פטריות, פלפלים) – ניתן להכניס לקיש ללא טיפול מקדים.
פרחים (כרובית/ברוקולי) – חולטים במי מלח רותחים כ-5 דקות.
ירקות קשים (בצל, בטטה, קישואים, חצילים וכו’) – קולים מספר דקות בתנור עם מעט מלח גס ושמן זית.
גיוון: שלבו מספר ירקות ועשבי תיבול לקבלת קישים צבעוניים וטעימים יותר. לדוגמא קיש בטטה וטימין, קיש עגבניות ובזיליקום, וקיש אנטיפסטי עם פלפל, חציל, בטטה ובצל סגול.
אפשר ומומלץ לשלב גבינות מלוחות או קשות עם הירקות – מתאים במיוחד לשבועות!
קיש ירקות
החומרים
לתבנית חד”פ עגולה שבסיסה 26 ס”מ
לבצק:
100 גרם חמאה רכה
200 גרם קמח (1/2 1 כוס)
90 מ”ל מים (1/3 כוס)
1/2 כפית מלח
לרויאל:
250 מ”ל שמנת מתוקה (1 חב’)
40 גרם קמח (1/3 כוס)
3 ביצים
1/4 כפית אגוז מוסקט טחון
1/2 כפית מלח
קורט פלפל שחור
קורט ציפורן טחון
ירקות לפי הטעם
אופן ההכנה
מערבבים יחד את כל חומרי הבצק יחד עד לקבלת בצק רך ומעט דביק, מקמחים במידת הצורך.
מרדדים את הבצק על משטח מקומח לעיגול גדול בעובי כ1/2 ס”מ ומרפדים את התבנית כולל השוליים, מסירים עודפי בצק מיותרים בעזרת סכין חדה.
חותכים את הירקות לקוביות או חתיכות גדולות, במידת הצורך קולים מעט בתנור או מטגנים קלות לריכוך ראשוני ומפזרים שכבה נדיבה על הבצק.
טורפים יחד בקערה את כל חומרי הרויאל לתערובת אחידה ללא גושים ויוצקים על הירקות למילוי התבנית כמעט עד גובה הבצק.
אופים ב 200-180 מעלות, 40-30 דקות עד שמזהיב ויציב.
אפשר להמיר לשמנת לבישול?
כן, במתכונים שלא מצריכים הקצפה אפשר בד”כ להחליף לשמנת עם אחוז שומן נמוך יותר. או לדלל שמנת מתוקה עם חלב ביחס הרצוי לפי רמת השומן שמעדיפים
אפשר להמיר את חמאה בשמן? אם כן מה כמות השמן?
בעיקרון אפשרי אבל לא מומלץ כי מאוד קשה לעבוד עם הבצק כשהוא עם שמן, הוא רך ומתפרק בקלות.
אני מאמין שבתוספת ביצה (יש להפחית מהמים כ-50 גרם בהתאמה) הבצק יהיה נוח יותר לעבודה ומוצלח יותר במרקם אחרי האפייה, אבל עדיין לא ניסיתי את האופציה הזו.
בהצלהח!
אם מבצעים את ההמרה אז כמות השמן צריכה להיות מעט פחות מ-1/2 כוס (90 גרם)
אם רוצים למלא עם תרד, מה צריך לעשות? תודה רבה
אפשרות אחת: מפזרים עלי תרד קצוצים גס על הבצק ויוצקים מעל את הרויאל.
אפשרות שנייה: קוצצים גס את העלים, מטגנים רצועות בצל במעט שמן, מוסיפים את העלים ומטגנים 2-3 דקות לאידוי נוזלים ואז מעבירים לבצק של הקיש ויוצקים מעל את הרויאל.
בשתי האפשרויות כדאי להוסיף קצת בולגרית מפוררת ואגוזי מלך או שקדים קצוצים.
האם אפשר במקום שמנת מתוקה להחליף לריץ או קצפת צמחית ?
הריצ’ והקצפת צמחית הם מתוקות ולכן לא יתאימו כאן כתחליף.
יש מוצר שנקרא ‘שמנת צמחית’ או ‘תחליף שמנת פרווה’ שהוא כמו קצפת צמחית רק בלי הסוכר, איתו אפשר להחליף.
בנוסף אפשר להשתמש גם בחלב סויה או חלב קוקוס למתכון הזה.
בכל מקרה צריך לזכור שעיקר הטעם המיוחד של הקיש הוא מהשמנת החלבית, המרה לפרווה תהיה הרבה פחות עשירה בטעם מהמקור.