השבוע בחרתי במתכון שימושי במיוחד – מהיר הכנה, פרווה, מוגש כמנה אישית קלה ואלגנטית. מסוג המתכונים שאוהבים להכין פעם ועוד פעם, וכל פעם אפשר לגוון בטעם שונה.

את המתכון בניתי בדומה לקיש, תערובת נוזלית שאליה נוכל להוסיף איזה ירק שנבחר. אך בשונה מקיש הוא ללא בצק, והתערובת שונה לחלוטין ליצירת פשטידה בריאה יותר ולא חלבית.

המתכון מכיל מעט מיונז, שהוא מקור השומן של התערובת. אמנם מדובר בכמות קטנה יחסית אך בעלת חשיבות מרובה, השומן מעניק רכות ועסיסיות לפשטידה המוכנה.
המיונז הוא גם אמולסיה המסייעת ליצור ולשמור על תערובת אחידה גם במהלך האפייה, לכן אין להחליף אותו בשמן צמחי רגיל. ניתן להשתמש במיונז דל קלוריות.

לגרסה בריאה עוד יותר אפשר להחליף את המיונז בטחינה גולמית, גם היא אמולסיבית ותתפקד היטב כמו המיונז. התוצאה תהיה עשירה יותר ויתווסף הטעם של הטחינה, להשלמה ניתן לפזר מעט שומשום מעל.

אפשר להשתמש בכל סוגי הירקות שמתאימים לפשטידה. רוב הירקות צריכים טיפול מקדים קצר כדי להבטיח שיתבשלו כראוי במהלך האפייה.
ירקות רכים: כגון עגבניות, פטריות וירקות עלים – אין צורך לבשל קודם.
פרחים ושורשים: כגון ברוקולי, כרובית, תפו”א, בטטה – מבשלים במים עד להתרככות חלקית ומסננים.
ירקות לבישול: קישואים, חצילים, פלפלים, בצלים וכד’ – קולים עם שמן זית מספר דקות בתנור חם מאוד.
ירקות קפואים: מניחים לירקות להפשיר, חותכים במידת הצורך ומערבבים עם התערובת. אין צורך לבשל ירקות שעברו הקפאה.

למנה מעניינת במיוחד, הוסיפו גם עשבי תיבול ושלבו מספר סוגי ירקות יחד, לדוגמא:
עגבניות שרי ועלי בזיליקום / תפו”א, בטטה וטימין / קישואים ושמיר / ברוקולי, כרובית ובצל מטוגן / לפשטידת אנטיספטי שלבו פלפלים, חצילים, בצל סגול ובטטה.

את הפשטידות המוכנות שומרים בקופסא סגורה במקרר עד שבוע. ניתן גם לשמור בהקפאה לזמן ארוך, להפשרה מניחים את הפשטידות במשך כיממה להפשרה איטית במקרר לפני שמוציאים לחימום.
מחממים לפני ההגשה.

פשטידת ירק אישית

החומרים

כ-18 מנות אישיות

כ-500 גרם ירק לפשטידה
5 ביצים
70 גרם מיונז (5 כפות)
70 גרם קמח (1/2 כוס)
1/2 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית מלח
פלפל שחור לפי הטעם

אופן ההכנה

מקלפים וחותכים את הירק לחתיכות בינוניות. ירקות קשים מבשלים מספר דקות במים עם מעט מלח, עד להתרככות חלקית.
טורפים את הביצים עם המיונז. מוסיפים את שאר המרכיבים וטורפים עד לקבלת תערובת חלקה. מוסיפים את הירק ומערבבים שוב.

מסדרים מנג’טים גדולים בתבנית שקעים או תבניות אלומיניום אישיות, ממלאים בתערובת עד 3/4 הגובה.
אופים ב-180 מעלות, 13-10 דקות עד להשחמה.

 

 

אז אחרי שתכינו פשטידה מקורית, ספרו לנו אם השתמשתם במיונז או בטחינה, אילו ירקות שילבתם ואיך יצא…