רגע לפני שנצלול לבישולים של פסח, בחרתי במתכון ללביבות שהוא קצת של פסח וקצת של כל השנה… אפשר לגוון ולהכין לביבות מסוגי ירקות שונים או משילוב של כמה ירקות. אם תרצו להכין בפסח פשוט החליפו את פירורי הלחם או הקמח בקמח מצה או קמח תפו”א.

לביבות קלאסיות מכינים מירקות חיים. את הירקות יש לחתוך לחתיכות דקות כדי להבטיח שיתרככו היטב, הדרך הקלה ביותר היא לגרד את הירק בפומפייה גסה.
חשוב לשים לב לשני ירקות: תפו”א ובצל, שנוטים להגיר נוזלים אחרי הגירוד בפומפייה. לכן את תפוחי האדמה סוחטים אחרי הגירוד ומנקזים נוזלים, ורק אז מוסיפים פנימה את שאר הירקות. את הבצל עדיף לחתוך לרצועות דקות בעזרת סכין – החיתוך יהיה יפה יותר ולא יתקבלו נוזלים.
כשהתערובת הסופית מוכנה כל הירקות מגירים לאט נוזלים, ולכן יש להכין את המחבת ושאר האביזרים מראש ולהתחיל לטגן מיד אחרי ערבוב התערובת.

את הלביבות מטגנים במחבת, כך שהטמפרטורה גבוהה מאוד והטיגון מהיר באופן יחסי. בטיגונים חמים כאלה רצוי לא לעבוד עם שמנים עדינים (שמן זית, קנולה, אגוזים), אלא עם שמנים עמידים כמו שמן דקלים, חמניות או סויה. על פי רוב המלצות התזונאים הם להתרחק מהשמנים הללו בגלל תכולת השומן הרווי הגבוהה באופן יחסי, אבל דווקא השומן הרווי מונע מהשמן להתחמצן ולהישרף בטיגונים חמים, וכך לא יווצרו רעלנים או חומרים אחרים שמזיקים עוד יותר מעודף שומן רווי.

דרך נוספת לטגן באופן בטוח היא להחליף את שאריות השמן במחבת כל סבב או שניים. מקפלים נייר סופג ובעזרת מזלג או מלקחיים מנגבים את המחבת ומוסיפים שמן חדש (זהירות, חם מאוד! את הנייר עם השמן יש להניח במקום בטוח עד שיתקרר).
השמן צובר רעלנים עם הזמן, ולכן החלפה תדירה של השאריות תעצור את התהליך ותאפשר שימוש גם בשמן עדין יותר.

במקום טיגון, אפשר גם לאפות את הלביבות: מחממים את התנור לחום מקסימלי (240 מעלות). משמנים נייר אפייה, יוצרים עליו גבעות קטנות של תערובת במרווחים גדולים. מעבירים את התנור למצב גריל ואופים 4-3 דקות עד שמתחיל להשחים, עדיף להפעיל טורבו.
הלביבות מתקבלות פחות עסיסיות מאשר המטוגנות אך עדיין טעימות מאוד – מתאים לרוב מתכוני הלביבות.

לביבות ירק

החומרים

1 גזר
1 קישוא
1 בצל
1 תפו”א גדול
חופן פטרוזיליה קצוצה
3 ביצים
4-3 כפות פירורי לחם
מלח ופלפל שחור

אופן ההכנה

מקלפים את הירקות ומגרדים בפומפיה גסה. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים היטב.
יוצרים לביבות בעזרת 2 כפות, ומטגנים במחבת משני הצדדים עד להזהבה.

לביבות תפוחי אדמה (לטקס)

החומרים

3 תפו”א גדול
3 ביצים
6-5 כפות קמח
מלח ופלפל שחור

אופן ההכנה

מקלפים את תפוחי האדמה בפומפיה גסה, סוחטים מעט ומנקזים את מרבית הנוזלים החוצה. מוסיפים ביצים וקמח ומערבבים היטב.
יוצרים לביבות בעזרת 2 כפות, ומטגנים במחבת משני הצדדים עד להשחמה יפה.