לפני פסח השתתפתי בסדנת קינוחים איטלקיים מסורתיים, והשבוע סופסוף מזדמן לי לכתוב עליה. הסדנא התקיימה ב’דן-גורמה’ בתל אביב, בהנחיית השף ג’אנקרלו פיקרטה, מנהל בית ספר לקולינריה איטלקית.
לאיטליה יש עושר קולינרי עצום ומטבח מפואר, שמתחרה אפילו במטבח הצרפתי. אבל זה לא סוד שבתחום המתוקים המטבח האיטלקי דל והרבה פחות מוכר. רוב המתוקים האיטלקיים שפגשתי היו פשוטים מאוד – חומרי גלם בסיסיים, הכנה מהירה וללא עיצוב מקושקש, ובכל זאת הם טעימים ונותנים אווירה עממית מיוחדת.
המתכון שבחרתי נקרא באיטלקית Brutti ma buoni, ובתרגום חופשי: מכוער אבל טעים. מדובר בעוגיות מרנג עם אגוזים שמקורן במחוז פיימונטה שבצפון מערב איטליה, הן אמנם לא מרשימות במיוחד עד שטועמים, אבל אחר כך אי אפשר להפסיק לנשנש…
המתכון מכיל 3 מרכיבים בלבד – חלבון ביצה, סוכר ואגוזים. הסוד הוא בהקצפה חלקית בלבד של החלבונים, ובישול נכון של התערובת לפני שמעבירים לתבנית.
ההקצפה של החלבונים נעשית ישירות מעל מים חמים (באן-מרי). בשונה מהכנה של מרנג איטלקי רגיל, כאן טובלים את הקערה של ההקצפה ממש בתוך המים הרותחים, ומקציפים באופן ידני. ההקצפה מהירה יחסית – רק עד שהתערובת מלבינה וכל הסוכר נמס, המרנג יהיה רך ואפילו כמעט נוזלי.
בשלב בישול התערובת חשוב להקפיד על להבה בינונית-נמוכה, ועל ערבוב מתמיד. מטרת הבישול היא לאדות נוזלים מהחלבונים כדי להסמיך את התערובת. להבה גבוהה מדי תחרוך את המרנג לפני שהוא התייבש כראוי, ולהבה נמוכה מדי תהפוך את הבישול לארוך ומייגע.
בגמר הבישול התערובת צריכה להיות צמיגית ושחומה מעט. אז אפשר ליצור תלוליות על נייר אפייה בעזרת כפות כמו בשיטה המסורתית, או בזילוף ללא צנטר.
בשיטה המסורתית מכינים את העוגיות עם אגוזי לוז, שהיו נפוצים באזור זה של איטליה, אבל אפשר להכין אותן גם עם אגוזי מלך, בוטנים, פקאנים או אחרים.
כמות האגוזים לא מוחלטת ואפשר לשנות אותה מעט. ככל שנקטין את כמות האגוזים נקבל עוגיות נפוחות וסדוקות יותר, ולהיפך, אם נגדיל את כמות האגוזים העוגיות יהיו דחוסות וגבשושיות.
ברוטי מה-בוני
החומרים
ל 30-20 עוגיות, בהתאם לגודל
300 גרם אגוזי לוז
200 גרם סוכר (1 כוס)
100 גרם חלבונים (מ-3 ביצים בינוניות או מ-2 ביצים XL)
אופן ההכנה
משטחים את האגוזים בתבנית אפייה. קולים בתנור ב-180 מעלות, 6-5 דקות עד שמפיץ ריח נעים. מניחים להתקרר מעט.
שוברים את האגוזים בעזרת מערוך, או במעבד מזון בפולסים קצרים, עד לקבלת חתיכות גסות וגדולות.
מערבבים את החלבונים עם הסוכר בקערת מתכת, מניחים את הקערה בתוך סיר עם מים רותחים מבעבעים קלות. מקציפים את התערובת בעזרת מטרפה במשך כדקה, עד לקבלת קצף לבן בהיר שעדיין נוזלי. הקצף צריך להיות חמים למגע.
מערבבים את האגוזים לתוך הקצף ומעבירים את כל התערובת לסיר רחב. מבשלים על להבה בינונית-נמוכה תוך כדי ערבוב מתמיד עם כף עץ, עד שמתקבלת תערובת סמיכה ודביקה והצבע משחים מעט.
בתבנית עם נייר אפייה יוצרים תלוליות קטנות מהתערובת.
אופים ב-160 מעלות במשך 5 דקות, מנמיכים טמפרטורה ל-40 מעלות ואופים 5 דקות נוספות. אם העוגיות גדולות מאריכים כל שלב ב 3-2 דקות. העוגיות מוכנות כשהן יבשות גם במרכזן (שוברים אחת כדי לבדוק).
מקררים היטב לפני ההגשה.
האם האגוזים צריכים להיות קלויים?
תודה!
השלב הראשון באופן ההכנה הוא הקלייה של האגוזים. אם האגוזים כבר קלויים (ללא מלח) אפשר לדלג על השלב הזה.
עודד. תודה על ההתיחסות המהירה, גילוי נאות, אני לא טעמתי אבל הילדים כן(והרבה) אז שאלתי אותם…זה לא אפוי, נראה לי מתאים להגדרה שאמרת טראפלס ,הגודל היה כסנטימטר וחצי-שניים. בפנים זה היה מימרחתי עם מעט גושים(קצת כמו מוס) הציפוי היה הוגש בטמשוקולד קשה.. הטעם היה חמאת בוטנים. הוגש בטמפרטורת החדר.
אני מאמין שהטראפלס עצמו עשוי מחמאת בוטנים ושוקולד בלבד כמו במלית של המתכון הזה: http://www.bamixer.co.il/גיליון-132-עשוי-להכיל-בוטנים/
אחרי קירור ניתן לכדרר אותם לכדורים ולטבול בשוקולד מטומפרר בשביל לקבל את הציפוי הקשיח.
בשביל להוסיף גושים אפשר לערבב פנימה חתיכות קטנות של בוטנים קלויים.
עודד שלום.
ראשית אני רוצה לציין(כדי שכל הקוראות ידעו):)שעשית בת מצווה נפלאה לאחינית שלי. חבריה מאוד נהנו, מהמיקצועיות ומהרוגע שאתה משרה(לנצח על קבוצת ילדים. זה לא תמיד קל) .
ויש לי בקשה/שאלה
טעמנו בשמחה משפחתית עוגיות שיש להם טעם של חמאת בוטנים,המראה שלהם כמו כדורי שוקולד ,עגולים ומצופים בשוקולד. נשמח האם יש לך מתכון?
הי יואלה, תודה על ההמלצה 🙂
העוגיות שעליהן שאלת אלה עוגיות אפויות או ממתק?
אולי זה טראפלס חמאת בוטנים מצופים בשוקולד – זה סוג של פרלין אבל זה נשמע הכי מתאים לתיאור…
תני לי תיאור יותר מפורט ואנסה לקלוע עם מתכון: גודל, מרקם מבחוץ ומרקם מבפנים, היו כמה שכבות או אחיד? הוגש קר או בטמפ’ חדר? נמס בפה או נמעך כמו פאדג’?
העוגיות לא מאד מתוקות? כוס סוכר ל-2 חלבונים נשמע לי הרבה…
העוגיות אכן מתוקות, אבל לא מאוד.
אלה לא 2 חלבונים. 100 גרם חלבון הם 2 חלבונים מביצים גדולות (XL) או 3 חלבונים מביצים בינוניות, שיניתי את הניסוח במתכון כדי למנוע טעויות.
כדאי לעבוד עם משקל כדי שלא תהיה טעות כיוון שמשקל הביצים משתנה גם בתוך הסיווגים.
בנוסף, כמות האגוזים הגדולה מאזנת מאוד את המתיקות.
לא מומלץ לשנות את כמות הסוכר במתכון, היא חשובה מאוד להשגת המרקם הנכון של העוגיות.
בהעדר מטרפה, האם אפשר לטרוף את החלבונים במרץ במזלג?
לא.
למטרפה חוטים ארוכים ומרווחים שגם יוצרים בועות אוויר וגם שוברים כל פעם את בועות האוויר הקיימות כך שלאט לאט הן הופכות לקטנות ודחוסות יותר.
למזלג שיניים קצרות וצפופות, הן לא יתנו את אותה התוצאה, אולי אחרי טריפה נמרצת וארוכה מאוד – אבל עד אז החלבונים יתחממו יתר על המידה והכל ייהרס.
האם אפשר להשתמש בתחליף סוכר במקום סוכר?
פה זה לא אפשרי, הסוכר אמנם משמש גם כממתיק אבל במתכון הזה הוא המרכיב העיקרי שמדביק את כל העסק הזה יחד.
גם ממתיקים על בסיס סוכרים לא יעשו את העבודה כי הכמות שמוסיפים במקום הסוכר קטנה מדי – הקצף ישבר והעוגיות יתפוררו עוד לפני הכניסה לתנור.
האם צריך להקציף במקצפה חשמלית ידנית?
יש לי רק מיקסר עומד, זה קצת בעייתי…
או שאפשר עם מטרפה ידנית?
תודה
אין צורך במקצף חשמלי, מקציפים את המרנג עם מטרפה – זו לא הקצפה ארוכה או קשה, מספיק להקציף עד שנהיה לבן.
בדיוק במקום לתפריט נטול הגלוטן שלי. אני יוצאת לקנות אגוזים…תודה!