לביבות גבינה משלבות את שני המנהגים הקולינריים הבולטים בחנוכה – מאכלי חלב ומטוגנים. כשהייתי ילד היינו מכינים בבית את הלביבות המתוקות האלה בכל שנה, והיום לפרידה מהחג רציתי להכין גם לילדים שלי. שחזרתי מתכון דומה עם בלילה סמיכה, שאפשר להעביר בקלות למחבת ונשארת יציבה במהלך הטיגון.
הלביבות מתוקות וקצת מזכירות פנקייקים רכים ועסיסיים. הן נהדרות כפי שהן בלי שום תוספת, ואפשר גם להגיש כקינוח עם סירופ מייפל ופירות חתוכים.
בבלילה יש כמות גדולה של גבינה, שנוטה להגיר נוזלים ולגרום לשמן להשפריץ בטיגון. כדי להקל על הטיגון, הוספתי אבקת אינסטנט פודינג – אחרי מנוחה של מספר דקות הפודינג מייצב את התערובת, וכך היא נשמרת היטב ולא מגירה נוזלים.
הטיגון של הלביבות מהיר יחסית ללביבות אחרות. החלבון והסוכרים בגבינה משחימים במהירות, ואחרי כדקה של טיגון אפשר להפוך את הלביבות. אין צורך לחשוש מהטיגון המהיר, בשונה מלביבות ירק הבלילה מתחממת היטב ומתבשלת מהר גם במרכז.
אם רוצים להימנע מטיגון ניתן להכין את הלביבות הללו כמו פודינג צרפתי או קרם ברולה. התוצאה שונה מאוד מהלביבות המטוגנות, אבל טעימה לא פחות:
בקוקוטים אישיים מחרסינה או אלומיניום יוצקים בלילה בגובה כ-1 ס”מ. בתבנית תנור גדולה עם שוליים ממלאים כ-1 ס”מ מים רותחים, ומסדרים בתוכה את התבניות האישיות. מכניסים לתנור בחום נמוך, 140 מעלות, ואופים כשעה או עד שהבלילה בשקעים התייצבה לגמרי.
לביבות גבינה
החומרים
ל 20-15 לביבות
250 גרם גבינה לבנה 5%
2 ביצים
קורט מלח
1/2 כפית תמצית וניל
30 גרם סוכר (2 כפות)
30 גרם אבקת פודינג (2 כפות גדושות)
60 גרם קמח (4 כפות)
אופן ההכנה
מערבבים היטב את כל המרכיבים בקערה עד שאין גושים. מניחים לתערובת לעמוד כ-5 דקות לספיגה והתייצבות לפני הטיגון.
מחממים שמן במחבת. בעזרת 2 כפות מעבירים מהתערובת למחבת, מטגנים משני הצדדים עד להשחמה ומוציאים לנייר סופג.
שלום! הקמח תפקידו גם לייצב ולספוג נוזלים?תודה
ילך טוב עם קמח תפוא?
הפודינג מייצב מעט את התערובת לפני הטיגון כדי שיהיה אפשר לעבוד איתה. הקמח אחראי על הייצוב לאחר הטיגון.
קמח תפו”א יכול לעשות את אותה העבודה אבל הוא נוטה לשקוע בבלילה, לכן יש לערבב אותה כל הזמן.
יש גם ווריאציה חמה ומלוחה? כלומר: פשוט בלי הסוכר והוניל, אבל מה במקום הפודינג?
לא ניסיתי… זו אכן בעיה.
צריך לעבוד על מתכון כזה גם כן, בע”ה אולי בחנוכה הבא.
עדינות מאוד וטעימות מאוד. פינוק קליל ושווה ליום האחרון של החג. תודה רבה.
שלום עודד, אפשרי גם עם גבינות עזים ?
תודה
כן, כל גבינה לבנה תתאים, לא משנה אם מבקר או עזים.
כמובן לא יתאים עם גבינות מלוחות
היי עודד האם 4כפות קמח תופח או רגיל?
קמח רגיל.
כעיקרון אני לא משתמש במתכונים שלי בקמח תופח.
אני מטגנת במחבת טפלון ללא שמן בכלל!
לביבת הבית של משפ’ הלר
חנוכה שמח
האם אפשר להכין במכשיר לפנקייק?
נראה לי שכן.
הטיגון הוא בשמן עמוק כמו לביבות תפו”א? או מעט שמן על המחבת? ואז אפשר לטגן גם בחמאה?
הטיגון הוא עם מעט שמן על המחבת. אפשר לטגן עם חמאה אבל להקפיד שלא תישרף – בין סבב לסבב לנגב את המחבת עם נייר סופג ולשים חמאה חדשה, אחרת יתקבלו טעם וריח שרופים
שלום עודד,
באיזה קמח ללא גלוטן ניתן להמיר את הקמח הרגיל?
כל התחליפים יעבדו פה – קמח תמי, כרגיל וכדו’, אני מאמין שאפילו התחליף של ‘קונדיטור’ יעבוד היטב במתכון הזה.
תודה!
אולי זה המתכון ל”לביבה חמה ומתוקה” שאף פעם לא הבנתי למה הכוונה בגלל הלביבה המוכרת יותר?
ואם לא רוצים פודינג וניל אפשר להמיר בקורנפלור?
חג אור!
לגבי הלביבה – כנראה שבעבר המילה ‘לביבה’ התייחסה לסופגניה של היום, כך מובן מהשיר “מעשה בלביבות” (‘חנה זלדה’) גם שם יש לביבה חמה ומתוקה אבל המתכון מתאים יותר לסופגניה…
לגבי הפודינג – התפקיד שלו זה לייצב את התערובת לפני הטיגון, קורנפלור לא עושה את התפקיד הזה עד שמחממים אותו לכן נראה לי שלא יעבוד אבל כדאי לנסות – במקרה הגרוע הלביבה תשתטח יותר בטיגון וקצת תשפריץ עד שתתייצב.