לכבוד חודש אדר, בסימן דגים וההכנות לסעודת פורים, השבוע נחרוג מתחום הקונדיטוריה עם מנה ראשונה, קלה להכנה ומרשימה – סלמון עם שעועית ירוקה בחרדל. את השילוב הזה גילינו במסעדה של ‘איקאה’, הוא טעים במידה מפתיעה וגם הילדים נהנים ממנו.
סלמון נמכר בשני גדלים: סלמון אלתית, לרוב קטן ובהיר וגם זול יותר. הוא מכיל יותר עצמות ופחות בשר, והטעם שלו פחות טעים.
הסוג השני בשרני ומוצלח יותר, לרוב מכונה ‘סלמון נורווגי’, או נמכר טרי. ככל שהצבע שלו כהה יותר, כך טעמו עשיר יותר.
סלמון הוא דג רגיש, אבל כשיודעים לעבוד איתו אפילו המתכון הכי פשוט יצא מעדן, למשל אפייה עם מלח גס ומעט מיץ לימון.
סלמון קפוא יש להפשיר בטמפרטורת חדר עד שמפשיר לגמרי, ולא לחמם או לזרז את ההפשרה בשום אופן.
את העור מקלפים מצד הראש של הדג, מהצד הרחב והשמן ביותר. נעזרים בסכין כדי להתחיל ואחר כך העור מתקלף במשיכה. לקילוף קל ללא שאריות, מקפלים את העור שכבר התקלף על העור שצמוד לדג ומושכים הצידה.
המים מוציאים מהדג את הצבע והטעם, לכן לא מומלץ לשטוף אותו. אם נשארו לכלוכים או קשקשים מסירים אותם בעזרת נייר מגבת.
כדי לבדוק אם נשארו עצמות בולטות, עוברים עם היד מהזנב לכיוון הראש. במידת הצורך תופסים ושולפים את העצמות בעזרת פינצטה.
הבישול צריך להיות קצר, בישול מלא יגרום לבשר הדג להתייבש ולקבל מרקם דומה לשימורי טונה. מכניסים לתנור כשהדג בטמפרטורת חדר למשך כ-10 דקות, לאחר מכן מוודאים שהוא עשוי במרכז אבל עדיין רך.
הכי כדאי להגיש את הדג מיד לאחר ההכנה. אפשר לסדר בתבנית עם כל התיבול אפילו יום מראש ולשמור במקרר. לפני ההכנה מוציאים מהמקרר לשעה-שעתיים שלא יהיה קר מדי, ומכניסים לתנור ממש סמוך לסעודה.
אם הדג מוכן מראש – מחממים בעדינות כדי שלא יתבשל יתר על המידה. אפשר מראש לאפות 2 דקות פחות, כך גם אחרי חצי שעה על פלטה חמה הוא לא יתייבש מידי.
סלמון בחרדל
החומרים
8-5 מנות, בהתאם לגודל הדג
1 פילה סלמון נקי ללא עור
1/3 כוס שמן זית
2 שיני שום כתושות
1/3 כוס מיץ לימון
2 כפיות מלח
1 כף גדושה חרדל צהוב
3 כפות גדושות חרדל גרגרים
אופן ההכנה
מניחים את הדג על תבנית אפייה גדולה. מערבבים בקערה את כל שאר המרכיבים ומורחים על הדג.
מכניסים לתנור ללא כיסוי. אופים ב-220 מעלות, כ-10 דקות או עד שהדג מצטמק מעט ועשוי גם באזור הכי רחב, אבל עדיין רך.
שעועית ירוקה בחרדל
החומרים
800 גרם שעועית ירוקה, קפואה או טרייה (1 חבילה)
1/2 כוס מים
3 שיני שום
3 כפות שמן זית
2 כפות גדושות חרדל גרגרים
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
אופן ההכנה
לשעועית טרייה – מנקים קצוות ולכלוכים.
מכניסים לסיר עם 1/2 כוס מים ומבשלים על להבה בינונית במשך 20 דקות, מערבבים כל כמה דקות.
חותכים את השום לפרוסות דקות ומוסיפים לסיר. מוסיפים שמן זית, וממשיכים לבשל עד שכל השעועית מתרככת ומקבלת צבע כהה יותר. מכבים את האש.
מוסיפים את החרדל ומתבלים במלח ופלפל שחור, מערבבים היטב.
אפשר להגיש חם או קר.
הכנתי את הדג לשבת. יצא נפלא.
פורים שמח עודד.
שאלה הכנתי פבלובה לפי מתכון של מרנג שווצרי. מגש אחד יצא נהדר מגש שני יצא דביק מאוד. מה הסיבה?. תודה משושנה
לחות גבוהה – במהלך האפייה או לאחריה. זה קורה לפעמים באפייה של כמה סבבים, שתבנית אחת צריכה לחכות עד שיתפנה התנור ובנתיים המרנג סופח לחות מהסביבה ומושפע ממנה. גם אחרי האפייה יכול להיות שמגש אחד נחשף ליותר לחות מהמגש השני או שבזמן ההמתנה המרנג התחיל להישבר וליפול, זה לא מאוד מורגש על המנרנג אבל בא לידי ביטוי אח”כ באפייה…
שבוע טוב
תודה על המתכונים .
אם אני אוהבת להשחים את הדג אז לאפות 10 דקות ואח”כ לתת עוד 10 דקות השחמה?
או ישר לאפות קרוב לגריל ללא נייר כסף?
תודה מראש
לא כדאי להאריך את הבישול. אפשר לאפות פתוח בחום קצת יותר גבוה ובשליש העליון של התנור. בשלוש דקות האחרונות להעביר למצב גריל, הוא ישחים יפה ולא יתבשל יתר על המידה.
בישול במצב גריל מההתחלה עלול לגרום לדג להשחים אבל לא להתבשל מספיק מבפנים.
מה לגבי שעועית קפואה??
אותו הדבר – המתכון כתוב לשעועית קפואה או טרייה – תראי ברשימת המרכיבים.
תודה על מתכונים טובים ובעיקר טעימים, מכה לחידושים לפסח
אני משאירה את עור הדג באפייה. הוא מתקלף בקלות בצלחת… תודה על המתכונים המעולים.
מצויין! אין שום בעיה להשאיר את העור אם לא מפריע. זה עניין של אסטטיקה והתעסקות
לגבי הורדת העור שמישהי העירה שמשאירה- לפי הוראות כשרות, בשל בעיה שעלולה להיות עם תולעים בדגים, יש להסיר את עור הסלומון לפני אפיה. ויותר קל כשהוא עדין קפוא.
המתכונים שלך מעולים!!!
תודה רבה
🙂
נראה מעולה!
שאלה-אם אין חרדל גרגירים, ולא רוצה לקנות לפני פסח, לשים פשוט יותר חרדל? או משהו אחר?
הסלמון יהיה טעים מאוד גם אם תשתמשי רק בחרדל צהוב – אין צורך לשים את כל הכמות, 2-3 כפות יספיקו.
בכל זאת כדאי אחרי החג להכין גם עם הגרגרים – הרבה יותר מוצלח!
השעועית לא כדאי להחליף את החרדל כי החרדל הצהוב פשוט יימרח השעועית לא תהיה יפה והרבה פחות טעימה.
אפשר להוסיף לשעועית במקום החרדל קוביות עגבנייה ובצל מטוגנים מעט או פשוט להכין בלי תוספת.