בשונה מכל החגים היהודיים, לחג סוכות אין מאכל מסורתי שמזוהה איתו… אז במקום מאכל נקיים מנהג אחר של החג, ונארח אושפיזין בטיפ השבועי – את קרן אגם מהבלוג “נשואה למאפייה”, עם מתכון עונתי לעוגת קלמנטינות, ריקוטה ושקדים.
קרן היא אופה ביתית וגם צלמת מוכשרת, עם חיבה מובהקת לעוגות בחושות. את הידע היא רכשה בלימוד עצמי וניסיונות במטבח, ובשילוב עם כישרון נפלא לצילום, קיבלנו בלוג מזמין של מתכונים פשוטים להכנה ביתית. או בקיצור – מומלץ לקפוץ לביקור, להתרשם ולהירשם: http://kerenagam.co.il
ומכאן הבמה שלה:
השבוע אירחנו את אח שלי לארוחת ערב והוא הביא מהקיבוץ שקית ענקית עם תפוזים, קלמנטינות ואבוקדו. כשהוא ראה שיש על השיש קערה עם קלמנטינות הוא שאל מאיפה ואמרתי שבדיוק קניתי היום בסופר זה נורא הצחיק אותו, שקניתי קלמנטינות.
בתור מושבניקית לשעבר, אני זוכרת כמה מוזר היה לי בהתחלה כשעברתי לגור בעיר לקנות בסופר דברים שבמושב הייתי רגילה לקטוף מהעצים, כולל ביצים שלוקחים פשוט מהלול של השכנים. עד היום, כשאמא שלי מגיעה מהמושב לבקר היא מביאה לי דברים שאני אוהבת כמו ביצים מהמושב, אבוקדו, ופירות הדר. תמיד יש את שקית ההפתעות הזו שמשמחת אותי מאוד.
אבל כיוון שהצטברה על השיש כמות ענקית של קלמנטינות החלטתי להשתמש בהן לעוגה.
העוגה הזו, קצת מזכירה לי את עוגת הפרג תפוז שבבלוג, ולא כי יש להן טעם דומה, אלא בגלל ששתיהן לגמרי מאסטר פיס. היא כל כך חלומית בטעמה, שאני כבר כמה ימים מכינה אותה שוב ושוב, כדי שכולם יטעמו ולא יפספסו את טעמה.
היא לחה ורטובה ומעט גרגרית מהשקדים ויש לה טעם נפלא של וניל. היא טעימה מאוד כשהיא חמה עם קצפת מעט ממותקת בצד, והיא טעימה כשהיא בטמפרטורת החדר עם אבקת סוכר. שתי האופציות נהדרות.
עוגת קלמנטינות, ריקוטה ושקדים
החומרים
תבנית עגולה בקוטר 24 ס״מ / שתי תבניות אינגליש קייק
150 גרם קוביות חמאה רכה
4 ביצים גודל L
1/2 כוס קמח (70 גר׳)
2 כוסות שקדים מולבנים טחונים לאבקה (200 גר׳)
1/4 1 כוסות סוכר לבן (250 גר׳)
3/4 כוס מיץ קלמנטינות (180 מל׳, 6-5 קלמנטינות תלוי בגודלן) – חוצים את הקלמנטינות לשניים וסוחטים על מסחטת מיץ פשוטה.
חצי קופסא גבינת ריקוטה (125 גר׳)
כפית וחצי אבקת אפיה
מעט מלח
כפית תמצית וניל איכותית
אבקת סוכר לקישוט
אופן ההכנה
מחממים תנור ל-175 מעלות.
מרפדים תבנית בנייר אפיה בתחתית ובדפנות ומשמנים מעט.
בקערת המיקסר עם וו גיטרה מערבלים חמאה וסוכר עד לקבלת תערובת קרמית. מוסיפים את הביצים אחת אחת תוך כדי ערבול, עד שהן נטמעות לחלוטין בתערובת. מוסיפים את גבינת הריקוטה וממשיכים לערבב. מוסיפים מיץ קלמנטינות ותמצית וניל.
מוסיפים את אבקת השקדים, מלח, קמח ואבקת אפיה, ומערבבים מעט עד לקבלת תערובת אחידה.
מעבירים לתבנית ומכניסים לתנור ל 45-40 דקות. העוגה מוכנה כאשר קיסם שננעץ יוצא עם פירורים לחים.
אוכלים חם או מצננים ומפזרים אבקת סוכר מלמעלה.
*את הקלמנטינות ניתן להמיר בתפוזים.
ועוד 3 טיפים קטנים שלי למתכון עצמו:
להחלפה של החמאה בשמן: מקציפים את הביצים בשלמותן עם הסוכר עד קציפה בהירה ונוזלית, מוזגים פנימה את השמן תוך כדי ההקצפה. אל התערובת מוסיפים את שאר המרכיבים וממשיכים לפי המתכון.
אם לא מצאתם ריקוטה, אפשר לסנן גבינה לבנה (כ-200 גרם) על בד במשך שעה-שעתיים ולהשתמש בה כתחליף.
מאחסנים את העוגה עד שבוע במקרר. אפשר גם להקפיא, אך יש להפשיר בהדרגה – מעבירים למקרר למשך הלילה ואחר כך משלימים הפשרה בטמפרטורת החדר.
צילום: קרן אגם
האם ניתן להכין פרווה למשל להחליף את הגבינה לרסק תפוחים או משהו אחר .
הגבינה משחקת פה תפקיד קצת מורכב, לכן לא כל החלפה של הגבינה יכולה לעבוד אבל ייתכן מאוד שמרכיבים לחים וסמיכים אחרים יכולים להניב תוצאות טובות – אי אפשר לדעת בוודאות, צריך וכדאי לנסות.
רסק תפוחים סביר להניח שיהיה תחליף מוצלח אבל לא ניסיתי אז אני לא מתחייב. אם עשית את הנסיון אשמח לשמוע איך יצא.
איזה כייף להתארח אצלך:-)
חג סוכות שמייח!
קרן
כמה שמן?
כשמחליפים חמאה בשמן משתמשים בד”כ במשקל זהה.
200 גרם חמאה = 200 גרם שמן = 1 כוס.
לכן במתכון הזה ההמרה תהיה 150 גרם שמן = 3/4 כוס