כמו חובב אפייה טוב, גם אני מבקש מתכון כשאני פוגש עוגה טעימה ומעניינת. בדרך הזו המתכונים של השבוע עברו מדודה אל אמא שלי, ומאמא אלי, ועכשיו גם אליכם, ומי יודע מאיפה הגיעו ולאן ימשיכו לעבור… אלו שתי עוגות בחושות מקמח כוסמין, ממתכונים דומים. עשיתי בהם קצת שינויים קוסמטיים כדי שהמרכיבים יהיו פשוטים ונגישים יותר, ואת המרכיבים ה’משדרגים’ פירטתי בטיפ.
לכוסמין טעם מתקתק ועדינות שמתאימים מאוד לעוגות, ונותנים טעם טוב וצבע מיוחד. אבל אפשר להשתמש גם בקמח אחר, ואפילו תחליפים ללא גלוטן יתאימו.
בעוגות בחושות ההבדל העיקרי בין סוגי הקמח הוא יכולת ספיגת הנוזלים – ככל שהקמח כבד ומלא יותר הוא סופג יותר נוזלים, ובהתאמה צריך להגדיל את כמות הנוזל (המיץ) במתכון עד שהבלילה רכה וניתנת למזיגה.
יכולת הספיגה של קמח לבן דומה לקמח כוסמין, ולכן אין צורך לשנות עבורו את המתכון. לקמח חיטה מלא נצטרך להוסיף כמחצית מכמות הנוזל במתכון (גמיש). קמח שיפון לא יתאים למתכון כמות-שהוא, אבל אפשר להכין תערובת חצי קמח שיפון וחצי קמח חיטה, ולהגדיל משמעותית את כמות הנוזל.
במתכון השתמשתי בקמח כוסמין מלא, כי כך הוא נפוץ יותר. אם יש לכם דווקא קמח כוסמין לבן אפשר להשתמש בו, ויש להפחית מעט מכמות הנוזלים שבמתכון. העוגה תתקבל בהירה יותר.
בעוגה בחושה אנחנו משתמשים בקמח כמרכיב עמילני ולא מנצלים את הגלוטן שבו, לכן כאמור ניתן להכין אותה גם עם תחליפי קמח ללא גלוטן. כאשר מעבדים חזק בלילה של קמח, הגלוטן מתחיל להיקשר ולהפוך את התערובת לאלסטית, התכונה הזו הכרחית בבצקי שמרים ואחרים, אבל בעוגות בחושות אנחנו רוצים להימנע מהקשרים הללו. לכן חשוב לא לערבב את התערובת יתר על המידה ולא להניח לעמוד זמן רב – מערבבים רק עד שאחיד, מוזגים מיד לתבנית ומכניסים לתנור.
קמח כוסמין קיים בשוק ממבחר גדול של יצרנים ואיכויות. אבל איכות של קמח נמדדת בעיקר לפי איכות וכמות הגלוטן שבו (נמדד לפי רמת החלבון), לכן במתכונים האלה יש פחות חשיבות לטיב הקמח ואפשר להשתמש בכל סוג שתמצאו.
את עוגת השכבות שומרים עטופה בניילון בטמפרטורת חדר, למשך כ-3 ימים. את עוגת התפוחים שומרים במקרר עד שבוע.
את שתי העוגות אפשר להקפיא למשך חודשיים-שלושה. מומלץ לחתוך לפרוסות לפני ההקפאה, כך ניתן להפשיר בכל פעם את הכמות הרצויה.
אפשר לשדרג את המתכונים לטעימים או בריאים יותר, לבחירתכם:
במקום מיץ תפוזים אפשר להשתמש בחלב, חלב קוקוס או כל נוזל שתרצו, במידת הצורך גם מים.
את השמן אפשר להחליף בשמן קוקוס, או בחמאה מומסת.
את הסוכר אפשר להחליף בדבש או בסילאן (כוס סוכר = 3/4 כוס דבש/סילאן). אפשר גם להקטין עד למחצית את כמויות הסוכרים, אבל לא לוותר עליהם לגמרי שלא לפגוע במרקם העוגה.
את שכבת השוקולד במתכון הראשון אפשר לגוון: להשתמש רק בשוקולד או רק באגוזים, או להחליף לפיצוחים אחרים: פקאן, פיסטוק, בוטנים ועוד.
את התפוחים בעוגה השנייה אפשר להשרות בדבש במקום בסוכר, אבל לא לוותר לגמרי על ההשריה, היא מרככת את התפוחים לפני האפייה.
עוגת כוסמין שכבות
החומרים
לתבנית מלבנית בינונית 20X15
לבלילה:
300 גרם קמח כוסמין (2 כוסות)
10 גרם אבקת אפייה (1 שקית)
200 גרם סוכר (1 כוס)
140 גרם שמן (2/3 כוס)
180 מ”ל מיץ תפוזים (3/4 כוס)
2 ביצים
2 כפיות תמצית וניל
למלית:
100 גרם שוקולד מריר
4-3 עוגיות בסקויטים
100 גרם אגוזי מלך (2/3 כוס קצוצים)
אופן ההכנה
מכינים מראש את המלית:
שוברים את השוקולד לקוביות. מכניסים שוקולד, ביסקוויטים ואגוזי מלך למעבד מזון וטוחנים בפולסים קצרים עד לקבלת תערובת פירורית, שומרים בצד.
לבלילה:
מערבבים בקערה גדולה את המרכיבים היבשים – קמח, סוכר ואבקת אפייה. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים היטב, רק עד לקבלת תערובת אחידה.
מוזגים לתבנית מחצית מכמות הבלילה ומיישרים. מפזרים בשכבה אחידה את המלית, מוזגים מעל בזהירות את שאר הבלילה על כל שטח התבנית ומיישרים עם מרית.
אופים ב-180 מעלות, כ-30 דקות או עד שקיסם במרכז העוגה יוצא יבש.
עוגת כוסמין עם תפוחים
החומרים
לתבנית מלבנית בינונית 20X15
לבלילה:
220 גרם קמח כוסמין (1.5 כוסות)
10 גרם אבקת אפייה (1 שקית)
כפית קינמון
גרידת לימון מחצי לימון
200 גרם סוכר (1 כוס)
2 ביצים
60 גרם שמן (1/3 כוס)
120 מ”ל מיץ תפוזים
לתפוחים:
2 תפוחי עץ
כף מיץ לימון
2 כפות סוכר
1/2 כפית קינמון
אופן ההכנה
מכינים מראש את התפוחים:
מקלפים את התפוחים, חוצים לחצי ומסירים את הליבה (בעזרת כפית פריזיאן), פורסים לפרוסות דקות. מניחים בקערה ומפזרים מעל מיץ לימון, סוכר וקינמון. מערבבים בזהירות לא לשבור את הפרוסות, מניחים לעמוד כ-20 דקות או עד שמגיר נוזלים.
לבלילה:
מערבבים בקערה גדולה את המרכיבים היבשים – קמח, קינמון, גרידת לימון, סוכר ואבקת אפייה. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים היטב רק עד לקבלת תערובת אחידה.
מוזגים את הבלילה לתבנית ומסדרים מלמעלה את פרוסות התפוחים.
אופים ב-180 מעלות, כ-35 דקות או עד שקיסם יוצא יבש ממרכז העוגה.
שלום עודד,
העוגה הזו היא כמעט היחידה שבעלי אוכל, ועכשיו הגיע חג הפסח. איך ממירים קמח כוסמין לקמח מצה?
שלום שפרה,
סליחה שהתגובה מגיעה רק אחרי החג… מקווה שיעזור להמשך.
בעוגות בחושות אפשר להמיר את הקמח (כוסמין או חיטה) בתערובת כזו:
1/4 קמח מצה לעוגה, 3/4 קמח תפו”א.
חשוב להקפיד על כמה דברים:
אם הבלילה יוצאת סמיכה מדי להוסיף מעט מים, זה נטייה של הקמח מצה. ייתכן שזה יאריך מעט את משך האפייה.
מיד כשהבלילה מוכנה להכניס לתנור, לא לתת לתערובת לעמוד בתבנית ולהמתין. הקמחים (בעיקר התפו”א) שוקעים והעוגה נהרסת, אפילו 3 דקות של המתנה יכולים לפגוע.
יצא מושלם!!
אפשר לקבל מתכון לעוגת שוקולד כוסמין?
בעיקרון, כל מתכון לעוגה בחושה (עם או בלי הקצפה של ביצים) את יכולה להחליף את הקמח שבמתכון לקמח כוסמין ולקבל את אותה התוצאה! (עם הבדלי מרקם וטעם קטנים מאוד)
יצא מושלם!!
אפשר לקבל מתכון לעוגת שוקולד מקמח כוסמין?
או אולי להפוך את העוגה הזו לעוגת שוקולד?
תודה!!
ילד שלי הכין את העוגה עם התפוחים והכניס לבלילה בטעות שמן זית במקום שמן קנולה. נבהלתי בהתחלה, אבל בכל זאת העוגה יצאה טעימה.
אין מה להבהל, ההבדל העיקרי בהקשר הזה בין השמנים הוא בטעם – הטעם של שמן הזית דומיננטי ומאופיין ושל הקנולה נייטרלי ולא מורגש.
במתכונים הללו יש מספיק טעמים נוספים שיסתירו את הטעם של שמן הזית וגם אם הוא מורגש הוא משתלב עם הטעם של הכוסמין ולא ייחשב כטעם רע בעוגה.
במתכונים אחרים זה עלול להיות שינוי משמעותי.
שלום עודד,
אפשר להמיר גם את הסוכר בבלילה בסילאן (אם כבר…)? אם כן – איך?
מפורט בטיפ למעלה, בפסקה האחרונה
עודד שלום! אם אני מכפילה את הכמויות של עוגת השכבות כדי שיתאים לתבנית 20*30 (A4) האם להכפיל גם את כמות אבקת האפיה (שתי שקיות)? ובמה אפשר להחליף חלק מהאגוזים (אין לי מספיק והחנויות סגורות)? תודה רבה!
כאשר מכפילים כמויות יש להכפיל את כל המרכיבים באותו יחס.
לכן אם הכפלת את המתכון פי 2 גם אבקת האפייה צריכה לגדול פי 2
ספציפית במתכון הזה אם אין לך מספיק אגוזים זה לא נורא – תשתמשי במה שיש לך,
אם יש לך אגוזים מסוג אחר (שקדים, פקאנים וכו’) אפשר להשתמש בהם במקום מה שחסר.
הכנתי את עוגת התפוחים, הפעם בתבנית אינלישקייק (מה שקוראים ‘פס’). העוגה תפחה (הפעם השתמשתי בשקית של 10 גר’ אבקת אפיה ולא 12) ויצרה כיפה יפה ועגולה מעל התבנית. פרוסות התפוח שכיסו את העיסה בחפיפה קלה עד אפס מקום התפזרו יפה על פני העוגה התפוחה. תודה.
שוקולד במעבד מזון? מעבד המזון לא יישבר?
אם השוקולד שבור לקוביות וטוחנים יחד עם הבסקוויטים והאגוזים אין שום בעיה. המעבד מזון לא טוחן אותם ממש לאבקה אלא משאיר חתיכות גסות ולא אחידות וזה מצויין בשביל העוגה הזו.
רק להקפיד לעבוד בפולסים קצרים ולא בטחינה ארוכה ורציפה כדי שהשוקולד לא יתחמם, ימס ויהפוך את הכל לעיסה.
אני סידרתי תפוח וחצי, וכך כיסיתי את כל העוגה בחפיפה קלה, אך הפרוסות התרכזו למרכז העוגה, והעוגה שקעה במרכזה. איפה טעיתי?
זה נראה לי כמו שילוב של שני דברים – תנור טיפה חם מדי, ואז העוגה לא נאפית כראוי במרכז ופרוסות אולי עבות של תפוחים שיצרו משקל כבד מדי על מרכז העוגה.
אפשרות נוספת היא יותר מדי אבקת אפייה – יכול להיות שעבדת עם שקיות אבקת אפייה של 12 או 14 גרם במקום 10?
צריך 2 תפוחים כדי לכסות עוגה בגודל 15X20? האם לא יישארו למעלה תפוחים שלא קשורים לעוגה?
זה תלוי בגודל התפוחים ובצפיפות שאת מסדרת אותם, אני פיזרתי פרוסות מ-2 תפוחים כדי לקבל כיסוי יפה של העוגה, אפשר לסדר אותם בחפיפה קלה כי הם מתכווצים באפייה. כל תפוח שנוגע בבלילה גם יידבק אליה וישאר עם העוגה אח”כ.
2 העוגות יצאו מצויין. ממש טעימות. תודה.
יש תחליף לגרידת לימון?
גרידת הלימון היא מרכיב טעם שאינו הכרחי, אם אין אפשר לוותר עליה
אשמח לקבל מתכון לחלות מקמח כוסמין
שלום ליביה,
כל מתכון שיש לך לחלות מקמח רגיל יכול להתאים להכנה גם מקמח כוסמין. רק יש להתאים את כמות המים (משתנה לפי אופי הקמח) כך שהבצק יהיה רך ונעים לעבודה, ולהקפיד ללוש הרבה זמן עם 2 מנוחות באמצע של 4-3 דקות. מעבר לזה כל שאר השלבים והמתכון זהים.
מתכון לחלה מתוקה שגם תתאים: http://www.bamixer.co.il/גיליון-128-מתוקה-מתוקה/
גם לי עוגת השכבות יצאה מצוינת! שמתי אגוזי לוז קצוצים במקום מלך, קוקוס במקום עוגיות ושוקוצ’יפס. עודד, תודה על המתכון. העוגה טעימה מאוד, עדינה ואוורירית. גם אנחנו מחכים לעוד מתכונים מקמחים בריאים וטעימים.
מרים
עוגת השכבות יצאה מצוין !! (עם שיבולת שועל טחונה במקום ביסקויטים)
גם אני אשמח לעוד מתכונים עם קמח כוסמין.
תודה רבה.
מעולה!! חייבת לנסות!
אשמח למתכונים נוספים עם קמח כוסמין / שיפון וללא שמרים 🙂
בשמחה! בע”ה נשלב גם בהמשך עוד מתכונים כאלה.
תודה רבה על כל הטיפים החשובים. האם “כוס” זה כוס ח”פ רגילה לשתיה קרה ? תודה רבה נירה בר-חי
כוס = 240 מ”ל. כוס חד”פ רגילה = 180 מ”ל = 3/4 כוס.
אם את רוצה לוודא שכוס מסויימת מתאימה אפשר למדוד 240 מ”ל מים בכלי עם שנתות, כמו בקבוק של תינור ולמזוג את המים האלה לכוס, אם היא מתמלאת בדיוק – היא במידה הנכונה.
אם לא רוצים להשתמש באגוזים, צריך להגדיל את כמות השוקולד והבסקויטים. או להוסיף משהו אחר במקום.
אפשר להשאיר את כמות השוקולד כמות שהיא ולקבל שכבה דקה באמצע או להגדיל מעט כדי לקבל שכבה יותר משמעותית, זה גמיש לפי הטעם וההעדפות.
האם אפשר להשתמש בדבש או ממתיק אחר
אפשר להשתמש בדבש או בסילאן, וגם להפחית את כמות הסוכר אם נדרש, פירטתי בפסקה האחרונה של הטיפ.
אפשר להשתמש בממתיקים מלאכותיים או מרוכזים (כמו סוכרלוז, סטיביה ודומיהם) אבל המרקם של הבלילה עלול להיות דחוס וצמיגי, במקרה כזה יש להוסיף מעט מיץ לבלילה לפני המזיגה לתבנית.
יש להתאים את כמות הממתיק לפי הוראות היצרן וכמובן להשתמש רק בממתיקים שמתאימים לאפייה.
האם אפשר במקום פירורי בסקויטים לשים שיבולת שועל?
כן, אפשר לשים שיבולת שועל רק להקפיד לטחון אותה קצת לפני שמוסיפים את השוקולד והאגוזים שלא יישארו חתיכות קטנות.
למה למלא עוגה בפירורי בסקויטים? העוגה לא יודעת להחזיק את המילוי בעצמה?
אנחנו לא ממלאים בבסקויטים, המילוי בעיקרו שוקולד ואגוזים ובתוספת של מעט מאוד בסקויטים.
הבסקויטים אינם הכרחיים וכמובן שלא מורגשים בעוגה אבל הם מסייעים לתערובת המילוי להיות פירורית (השוקולד נוטה להידבק כשטוחנים אותו) וגם סופחים לחות במהלך האפייה והופכים את השכבה של המלית לקצת יותר עסיסית.