המתכון השבוע בסימן טו בשבט שיחול בשבת הבאה, עוגה בחושה מתובלת עם פירות יבשים.
הפירות היבשים נחלקים לשני סוגים עיקריים: פירות מיובשים ופירות מסוכרים. פירות בהם תכולת הסוכר גבוהה, כמו תפוחים וענבים, הם פירות שניתן לייבש ועדיין יישארו רכים וניתנים לאכילה. אבל מרבית הפירות לא כאלו, וכאשר מייבשים אותם הם הופכים קשים ובלתי ניתנים לאכילה. פירות כאלה עוברים תהליך אחר שבו מספיגים את הפרי בסוכר שסופח את הלחות ומשמר את הפרי והמרקם שלו, כמו באננס, קיווי ופירות נוספים.
בפועל בשני הסוגים של פירות יבשים יש ריכוז גבוה של סוכר. לכן לפני שאופים איתם משרים בנוזל למספר שעות. בהשריה הפירות יפלטו סוכרים אל הנוזל וגם יספגו חלק ממנו ויתרככו, המתיקות של הפרי תפחת והפירות יהיו נעימים יותר ללעיסה בתוך העוגה.
מקובל מאוד להשרות את הפירות היבשים בנוזל אלכוהולי כמו רום כהה, ברנדי או ויסקי. הסיבה העיקרית היא שהאלכוהול מעצים וממצה את הטעמים של הפירות, והמשקאות האלה מוסיפים טעם שמשתלב מצוין עם הפירות היבשים. יתרון נוסף הוא יכולת השימור של האלכוהול – בהשריה ארוכה של סוכרים עם נוזל עלולה להתפתח תסיסה של חיידקים, והאלכוהול מונע אותה לגמרי.
במתכון הזה דיללתי את האלכוהול במיץ תפוחים כדי לעדן את הטעם החזק. מי שאוהב את הטעם יכול לשנות את היחס ולשים יותר ברנדי ופחות מיץ תפוחים.
לתערובת הפירות היבשים בעוגה אפשר לבחור כל פרי שאוהבים: צימוקים, חמוציות, אננס, ג’ינג’ר, תאנים, תמרים, פפאיה ועוד… לא כדאי לגוון בסוגי פירות יותר מידי, הטעמים שלהם שונים מאוד והשילוב בעוגה הסופית יכול להיות מוגזם.
במתכון יש מרכיב טעם נוסף – תערובת תבלינים ‘חמים’. התערובת הזו מתאימה גם לעוגיות מתובלות, עוגות דבש וגזר.
המתכון מצריך רק כפית מהתערובת, אבל בגלל שהיא מורכבת מהרבה תבלינים קשה למדוד כמות כל כך קטנה. לכן עדיף להכין כמות גדולה יותר ולהשתמש לפי הצורך, את העודף ניתן לאחסן במקפיא לפעם הבאה.
כמו כל מאכל מתובל היטב, גם העוגה הזו טעימה יותר אחרי לילה במקרר בו הטעמים מתאזנים ומעמיקים. אם רוצים לאכול ממנה באותו יום, מקררים היטב ולא מגישים אותה כשהיא חמה.
מאחסנים את העוגה עטופה היטב במקרר עד שבוע, או במקפיא למשך כחודשיים-שלושה.
עוגת פירות יבשים עשירה
החומרים
ל-2 תבניות אינגלישקייק
3 כוסות תערובת פירות יבשים קצוצים גס
גרידת לימון מלימון שלם
גרידת תפוז מתפוז שלם
120 מ”ל רום כהה או ברנדי (1/2 כוס)
360 מ”ל מיץ תפוחים (1/2 1 כוס)
100 גרם סוכר (1/2 כוס)
150 גרם חמאה/שמן (3/4 כוס)
1 כפית תערובת תבלינים (פירוט בהמשך)
2 ביצים
250 גרם קמח (3/4 1 כוס)
1 כפית מלח
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית סודה לשתייה
1/2 כוס אגוזים קלויים וקצוצים (פקאן/מלך/שקדים)
אופן ההכנה
לתערובת התבלינים, יבשים וטחונים דק: כפית קינמון, כפית ג’ינג’ר/זנגוויל, כפית ציפורן, כפית אגוז מוסקט, 1/2 כפית פלפל שחור (אפשר להוסיף גם הל, קמומיל, אניס ועוד).
מערבבים בקערה מכניסים לקערה פירות יבשים, גרידות לימון ותפוז, רום ומיץ תפוחים. מניחים לעמוד בטמפרטורת החדר למשך הלילה, לספיגה וריכוך הפירות.
מעבירים את תכולת הקערה לסיר, מוסיפים סוכר, חמאה וכפית אחת מתערובת התבלינים. מחממים עד לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-3 דקות נוספות. מקררים עד שנעים למגע.
מערבבים היטב את הקמח עם מלח, אבקת אפייה וסודה לשתייה. מוסיפים לתערובת הפירות היבשים ומערבבים, מוסיפים את הביצים אחת אחת תוך כדי ערבוב וממשיכים לערבב עד שאחיד.
מוסיפים את האגוזים הקלויים ומערבבים.
משמנים מעט את התבניות, יוצקים פנימה את המסה ומשטחים.
אופים ב-160 מעלות ללא טורבו, 45-35 דקות או עד שקיסם יוצא יבש ונקי ממרכז העוגה. במידת הצורך ניתן לאפות 10-5 דקות נוספות.
מניחים לעוגה להתקרר לגמרי לפני ההגשה.
תודה על המתכון!
מה ההבדל בין אבקת אפיה לסודה לשתיה? אפשר להחליף בינהם?
אבקת אפייה מכילה שני מרכיבים – אחד בסיס שהוא החומר הפעיל והשני חומר חומצי, כשהם נמסים הם מגיבים זה לזה ונוצרת תסיסה, היא לא משפיעה על שאר המתכון.
סודה לשתיה היא החומר הפעיל בפני עצמו והיא מגיבה למרכיבים חומציים שבמתכון, לכן היא חזקה יותר (יותר חומר פעיל לגרם) וגם משנה את הטעם של המתכון ומורידה חומציות.
לכן לא ניתן להחליף באופן ישיר אבקת אפייה וסודה לשתייה, ובמתכונים רבים יש שילוב של השניים.
לקריאה נוספת: https://scienceinmyplate.com/2011/01/איך-עובדות-סודה-לשתיה-ואבקת-אפיה/
תודה, שמחה לקרוא את המתכונים והטיפים.
שאלה: בעצם למה לא בתנור טורבו? ומה עושה מי שיש לה תנור טורבו בלי אפשרות להשבית את התכונה הזו?
בעוגה הזו האפייה יחסית ארוכה ולכן עדיף ללא טורבו, כדי שלא תתייבש או תשחים מהר מדי.
אם אין אפשרות לבטל את הטורבו אפשר לאפות איתו אבל לשים לב לעוגה במהלך האפייה – אם משחימה מוקדם מדי יש להנמיך את הטמפרטורה ולהאריך מעט את משך האפייה.
שבוע טוב,
איזה מיץ תפוחים עדיף לשימוש – טבעי (סחוט בבית), קפוא או מסוגי המשקאות הקלים (ספרינג ודומיו)?
תודה מראש,
בתיה.
כל הסוגים יעבדו היטב, אפילו מיץ פשוט מתרכיז. אבל הכי טעים כמובן ממיץ סחוט טרי.
בגלל שהעוגה מכילה עוד הרבה טעמים חזקים נוספים, החלק של התפוחים פחות משמעותי וההבדל בין המיצים לא מאוד מורגש.
תודה על המתכון, אפשר מיץ תפוזים סחוט במקום תפוחים?
כן, זה בעיקר עניין של טעם.