ארבעס הם גרגירי חומוס מבושלים ומתובלים, שמוגשים כחטיף או נשנוש. בקהילות אשכנז מקובל להגיש אותם בסעודת ‘שלום זכר’, סעודה שעורכים בערב שבת הראשון אחרי שנולד בן. אז לכבוד כך שנולד לנו בן בשעה טובה, הזדמן לי להכין אותם וגם להקדיש להם את הטיפ השבוע.
בין ההסברים החביבים להגשת ארבעס ב’שלום זכר’, סימן לשמחה על המשך הדורות ואזכור הבטחת ה’ לאברהם “והרבה ארבה את זרעך ככוכבי השמיים” – ‘ארבה את’ בהברה אשכנזית נשמע ‘ארבעס’…
הארבעס הם למעשה גרגרי חומוס מבושלים ולא יותר. אבל יש כמה טיפים שכדאי להכיר לפני שמתחילים לעבוד.
גרגרי החומוס מגיעים בשני גדלים: הגרגרים הקטנים עשירים בטעם ולכן מתאימים להכנה של ממרח חומוס ביתי. אבל לחטיף הזה, שנאכל שלם, עדיף לבחור בגרגרים הגדולים שנוחים יותר להגשה ואכילה.
את גרגרי החומוס יש להשרות במים לפחות 8 שעות לפני הבישול. במהלך ההשריה הגרגרים סופגים את המים ומתנפחים פי 2 ויותר מגודלם המקורי, לכן משרים בכלי גדול ומכסים את החומוס בהרבה מאוד מים – פי שניים מגובה הגרגרים לפחות.
אחרי ההשריה שוטפים את הגרגרים היטב, ומבשלים אותם במים חדשים. בזמן הבישול מופיע קצף לבן על המים, מסירים אותו מדי פעם בעזרת כף חורים. אין להוסיף מלח בשלב הבישול, המלח מקשיח את הגרגרים ומעכב את הבישול.
בבישול גרגרי חומוס להכנת ממרח מוסיפים סודה לשתייה, שמזרזת את ריכוך הגרגרים. לעומת זאת בבישול ארבעס לא כדאי להוסיף אותה כדי שהגרגרים ישארו יציבים ונוחים לאכילה והגשה, ולא יתרככו מידי.
בגמר הבישול הגרגרים צריכים להיות רכים ונעימים לאכילה, אבל לא נימוחים לגמרי כמו בבישול לממרח חומוס. משך הבישול אינו קבוע ועלול להתקצר לפי התנאים, לכן מדי פעם במהלך הבישול מוציאים גרגר או שניים ובודקים אם התרכך, כדי להימנע מבישול יתר.
את התיבול כדאי לעשות בכלי רחב מאוד ולערבב בידיים נקיות ולא בכף כדי שלא לגרום לגרגרים להימעך.
את הארבעס אפשר לשמור במקרר עד שבוע, או להכין מראש ולהקפיא למשך חודש-חודשיים ואף יותר.
ארבעס
החומרים
ל 3-2.5 ק”ג תבשיל מוכן (בהתאם לזן החומוס)
1 ק”ג חומוס יבש גדול
הרבה מים
מלח דק ופלפל שחור
מעט שמן זית
אופן ההכנה
משרים את החומוס בכלי גדול עם הרבה מים למשך לילה לפחות. מסננים ושוטפים את הגרגרים.
מבשלים בסיר גדול עם הרבה מים על להבה גדולה עד לרתיחה. מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל לפחות שעה וחצי ועד שהגרגרים רכים וניתנים לאכילה.
מסננים את מי הבישול ומניחים לגרגרים להתקרר מעט. מוסיפים פלפל ומלח לפי הטעם ומעט שמן זית ומערבבים בעדינות, טועמים ומתקנים את התיבול במידת הצורך.
מגישים בטמפרטורת חדר.
שאלה לגבי המים בהם מתבשל החומוס –
יש לי נכד שרגיש לביצים ואני יודעת שאפשר להחליף חלבון של ביצה במים של החומוס שעשירים בחלבונים (להקציף את המים ולהשתמש בקצף – בגלידה זה יוצא מצויין!).
יש לי מתכון של עוגיות שושנים ממולאות בקצף ביצים ואני רוצה להמיר אותו בקצף ממי החומוס. השאלה היא לגבי הבצק: במתכון של הבצק יש 3 כוסות מים, 1/2 כוס מיץ, 1/2 חב’ מרגרינה, 1/2 כוס שמן, 1 א. אפיה ו2 חלמונים. האם החלמונים באמת נצרכים בבצק כזה או שמשתמשים בהם רק כיוון שצריך את החלבונים למילוי וחבל לזרוק אותם? ואם הם נצרכים, מה התפקיד שלהם? האם ניתן להחליף אותם במשהו אחר?
תודה מראש! וסליחה שהשאלה לא כ” קשורה למתכון..
החלמונים בבצק נצרכים ויש להם תפקיד במרקם שלו, אבל בהרכב החומרים הזה אם נוותר עליהם התוצאה לא תהיה בדיוק אותו הדבר אבל בהחלט מוצלחת.
החלמונים משמשים כמתחלב – הם מכילים לציטין שמאפשר לאחד את המרכיבים השונים לתערובת אחידה וכך לקבל מרקם נוח ואחיד לבצק.
אבל כיוון שהמתכון מכיל מרגרינה שבה גם יש לציטין והיא תחליב בפני עצמה, העדר החלמונים במתכון לא ישפיע באופן משמעותי על התוצאה הסופית.
אמנם אפשרי במתכון הזה להחליף את המרגרינה בשמן אבל אסור לעשות את ההמרה הזו אם מורידים את החלמונים מהמתכון.
בד”כ באמת אני מחליפה את כל המרגרינה שבמתכון בשמן. נשמע מדבריך שאי-אפשר גם להמיר את השמן וגם ולהוריד את החלמונים, האם יש למה להמיר את החלמונים? שוב תודה רבה!
זה קצת מורכב, אם את רוצה גם להמיר את המרגרינה לשמן וגם לוותר על החלמונים את צריכה להוסיף לציטין ממקור אחר.
אפשר לקנות בחנויות למוצרי טבע לציטין סויה או לציטין חמניות (מגיע באבקה או בנוזל- אני לא זוכר), אני לא יודע להגיד כמה בדיוק צריך להוסיף אבל מדובר בכמות מזערית – כרבע כפית אבקה או כמה טיפות מהנוזל.
הלציטין הזה יכסה על הפער וישמור על המרקם של הבצק.
לכאורה אפשר להכין את הבצק עם שמן וללא החלמונים, ואולי אפילו יהיה אפשר לעבוד עם הבצק ולרדד אותו היטב (לא כתבת כמויות קמח אז קשה לי להעריך את התוצאה) אבל אחרי האפייה ההבדל במרקם יורגש מאוד והתוצאה לא תהיה מספיק טובה.
סליחה. אני רואה עכשיו שבטעות רשמתי 3 כוסות מים בקום 3 כוסות קמח. תודה רבה על התשובות מפורטות!
מזל טוב. תזכו לגדלו לתורה לחופה ולמעשים טובים.
שיהיה הרבה מזייל טוב ושתזכו לגדלו ברב נחת
מזל טוב והרבה נחת. שתזכו לגדלו….
מזל טוב! ברכות חמות, נעמי
המון מזל טוב והמון נחת
מזל טוב תגדלוהו בנחת.
מזל טוב הרבה נחת
מזל טוב רוב נחת לו וממנו
המון מזל טוב!
תזכו לגדלו בנחת ובקלות.
תודה על הטיפ.
מרים
מזל טוב. שתזכו לגדלו בשמחה ובקלות.
שיהווה מקור נחת לכם ולכל משפחתכם.
מזל טוב עודד! תגדלו אותו בנחת. תודה על המתכון.
איזה יופי עודד.
מזלות טובים לכם והרבה נחת מהרך הנולד.
תודה על המידע אודות הארבעס.נחמד לדעת שגרגירי החומוס משמשים גם בשמחות.
אני יודעת שבעדות טריפולי מגישים גרגירי חומוס במקרים מצערים אחרים לא עלינו.
שבת שלום.
נכון, ולא רק אצל הטריפולטאים. כמעט אצל כל העדות נוהגים להגיש קטניות שונות (עדשים, חומוס, אפונה ועוד) בהקשרים של אבלות.
יש אפילו הסבר להגשת החומוס ב’שלום זכר’ שזה מעין השתתפות באבלו של התינוק שיצא מהרחם החם והמוגן של אימו (“על כרחך אתה נולד”) או על ששכח את התורה שלמד מהמלאך כשהיה בבטן.
אבל העדפתי לציין למעלה את ההסבר השמח והחיובי יותר למנהג 🙂
מזל טוב משפחת פישר!!
מזל טוב! תזכו לגדלו לתורה, לחופה ולמעשים טובים!
הרבה שמחה, בריאות ונחת לכל המשפחה!
איזה בשורות טובות המון מזלטובים והרבה נחת. שביתכם יהיה תמיד מלא אורה ושמחה
מזל טוב והרבה נחת בגידולו.
תודה על המתכון. כך אני מבשלת רק בלי השמן…
הייתי מאד רוצה לקבל מתכון טוב לממרח חומוס. אני מכינה הרבה, מידי פעם משנה מתכון אך עדיין לא הגעתי למתכון האולטימטיבי שאאמץ אותו.
בבקשה. כדאי לקרוא היטב את הטיפ
http://www.bamixer.co.il/גיליון-189-חומוס-ציפס-סלט/
בסימן טוב בן בא לנו בימיו יבוא הגואל. אמן.
שעות שינה ארוכים לגברת ולילד.
מזל טוב!
תגדלו אותו בקלות.
וההסבר לארבעס היה מעניין ומחכים. תודה.
מזל טוב
הרבה נחת
מזל טוב .יש לי גמ”ח ארבס בנוה צוף. בשורות טובות.
מזל טוב!
קבל שדרוג לתיבול (אמנם פחות אשכנזי אבל טעים בטירוף): מיץ לימון סחוט טרי וכמון. משדרג בכמה דרגות את הארבעס.
אכן, הסתבר לי מכמה תגובות שהגיעו, שחומוס מבושל אינו נחלתם הבלעדית של יוצאי אשכנז, ויש מסורות קולינריות איתו מהרבה מטבחים בעולם 🙂
מזל טוב לכם,שתזכו להובילו לתורה לחופה ולמעשים טובים,
אהבתי את ההסבר שלך על מקור המנהג לאכול ארבס בליל השלום זכר,
הרבה נחת
תודה. שיהיה בשעה טובה והרבה הרבה מזל טוב !!
מזל טוב!