לחם קופים זה שמה של העוגה הזו, שעשויה כדורים-כדורים של בצק שמרים עטופים בקינמון או אגוזים. לאחר התפחה ואפייה הכדורים מתנתקים בקלות, כך שאפשר לאכול את העוגה בידיים בלי לפרוס. זו כנראה הסיבה לשם הלא-מחמיא, ובכל זאת היא יפה וטעימה, וכיפית להגיש ולאכול עם חברים.
בגרסה המקורית העוגה בטעם קינמון בלבד ולא אגוזים, את הרעיון לשלב אגוזים ראיתי אצל ‘גליה קונדיטוריה’. האגוזים מוסיפים לטעם ולגיוון, ומאפשרים להשתמש בפחות סוכר לציפוי.
אפשר להכין את העוגה פרווה או חלבית. ההבדל העיקרי הוא כמובן בטעם – הבצק החלבי טעים כמות שהוא, ולכן אפשר להכין את העוגה מכדורים גדולים ולהקטין את הכמויות של הקינמון והאגוזים. לעומת זאת בעוגה פרווה כדאי להכין כדורים קטנים יותר, כדי שטעם האגוזים והקינמון יהיו הדומיננטיים.
כשמסדרים את הכדורים בתבנית גדולה כדאי לשמור כמה כדורים קטנים בצד, ולהכניס אותם לחורים ולרווחים מלמעלה כדי לקבל סגירה ישרה פחות או יותר. כך נוכל להפוך את העוגה אחרי האפייה ולהגיש אותה ישרה ויציבה.
לעצלנים: אפשר להכין את העוגה בלי לכדרר כדורים – משטחים את הבצק למשטח רחב ועבה (4-3 ס”מ). חותכים עם סכין גדולה ריבועים או משולשים בגודל 4-3 ס”מ, ומשתמשים בחתיכות כמו בכדורים. העוגה מתקבלת במרקם שיש עם חתיכות בצורות מגוונות.
למשקיענים: במקום לכדרר כדורים, משטחים כל חתיכת בצק לעיגול ומניחים במרכז קוביות שוקולד או מעט מלית שמתאימה לעוגת שמרים. סוגרים את העיגול לכדור שעוטף את המלית ומהדקים את התפר היטב. טובלים בחמאה, מגלגלים בקינמון או באגוזים ומסדרים בתבנית כשהתפר כלפי מעלה.
במהלך האפייה הסוכר שנוגע בתחתית התבנית מתחיל להתקרמל, ומעניק לעוגה ציפוי חום טעים. במתכון רשום לאפות את העוגה ב-170 מעלות, בטמפרטורה הזו תהליך ההתקרמלות עדין ולא חזק.
אם רוצים שהעוגה תהיה יותר קרמלית וחומה, משמנים היטב את התבנית ומפזרים מעט סוכר בתחתית לפני שמסדרים את הכדורים. אופים ב-180 מעלות אותו משך זמן, חשוב לחלץ מיד מהתבנית כדי למנוע הידבקות לדפנות.
מאחסנים את העוגה עטופה היטב בטמפרטורת חדר, עד שלושה ימים. לטווח ארוך אפשר להקפיא למשך חודשיים-שלושה, משאירים את העוגה עטופה עד להפשרה מלאה.
מגישים את העוגה מחוממת מעט.
לחם קופים
החומרים
לתבנית קוגלהוף גדולה / 4 תבניות קטנות
לבצק:
500 גרם קמח (1/2 3 כוסות)
12 גרם שמרים יבשים (1 כף גדושה)
5 גרם מלח (כפית מלאה)
50 גרם סוכר (1/4 כוס)
50 גרם חמאה מומסת או שמן (1/4 כוס)
1 ביצה גודל L (או 1/2 1 ביצה גודל M)
240 גרם חלב או מים, פושרים (1 כוס)
לציפוי:
100 גרם חמאה מומסת או 1/2 כוס שמן
1/2 כוס סוכר + כף קינמון
1/4 כוס סוכר + 1 כוס אגוזי מלך טחונים
אופן ההכנה
מערבבים קמח עם שמרים, מלח וסוכר, מוסיפים חמאה, ביצה וחלב. לשים היטב לבצק אחיד, מכסים בניילון ומניחים לתפיחה כ-40 דקות.
מערבבים בקערה את הסוכר והקינמון, ובקערה נפרדת מערבבים את הסוכר ואגוזי המלך. מכינים גם קערה עם החמאה המומסת.
צובטים מהבצק חתיכות קטנות (בערך בגודל כדור פינג-פונג) ומגלגלים לכדורים. טובלים כל כדור בחמאה מומסת ומגלגלים בתערובת הקינמון או האגוזים. מניחים בתבנית כדורים עטופים בקינמון או באגוזים לסירוגין, עד שהתבנית מלאה כ-2/3 מהגובה.
מכסים בניילון ומניחים לתפיחה נוספת כשעה או עד שהתבנית כמעט מלאה.
מניחים בתחתית התנור כלי קטן עם מים רותחים. אופים ב-170 מעלות, 30-25 דקות לתבניות קטנות, או 40-35 דקות לתבנית הגדולה.
הופכים את העוגה על צלחת הגשה גדולה ומגישים חם.
שאלה קטנה
1. אפשר להכין את ה’טריק’ של הכדורים עם כל מתכון של בצק שמרים?
2. אפשר לחתוך את העוגת-לחם הזו לפרוסות?
3. אפשר לעטוף כל כדור עם סוג מילית אחרת שמתאימה לעוגת שמרים?
הכרתי רק עכשיו את האתר שלך
עושה חשק לבקר בו לעיתים תכופות
🙂
1. אפשר להכין עם כל בצק שמרים מתוק שמתאים לעוגות שמרים, גם עם בצק של חלות (עם ביצים) זה יעבוד אבל המרקם לא יהיה אותו הדבר. הבצק הזה רך קצת יותר מהרגיל ומתקבל לחם יותר אוורירי ורך מאשר מבצק שמרים ‘רגיל’.
2. השומן, הסוכר והאגוזים שמצפים את כדורי הבצק גורמים לכך שהכדורים לא יידבקו ממש זה לזה. לכן אם נפרוס לפרוסות הפרוסות יתפרקו לחתיכות איפה שיש את המילוי. עדיף להגיש שלם ולבצוע בידיים.
3. אפשר להכין עם כל תערובת יבשה שדומה למה שעשינו כאן. מליות של עוגות שמרים שהן ממרח (למשל נוטלה, מלית שוקולד, ממרח תמרים וכדו’) לא יתאימו לעוגה הזו. מליות כאלה צריך לסגור בתוך הבצק כדי שלא יזלו לתחתית או יישרפו באפייה.
ברוכה הבאה לאתר, מוזמנת לדפדף ולהינות 🙂
אפשר להירשם כדי לקבל את הניוזלטר שלנו עם עדכונים ומתכונים חדשים בטופס בפינה הימנית למעלה.
וכמובן להמליץ לחברים ומכרים לבוא ולהינות גם 😉
איך מחשבים ביצה וחצי?
טורפים ביצה בכוס ומוזגים חצי לכוס אחרת, מוסיפים ביצה אחת וקיבלנו ביצה וחצי. את החצי הנותר אפשר להשתמש בחביתה או שימוש אחר.
באמת אם תוסיפי למתכון חצי ביצה לא יהיה הבדל מאוד גדול, אבל בכמות כפולה ויותר זה יהיה משמעותי אז שמרתי במתכון על הכמות המדוייקת.
שלום רב,
אני חייבת תגובה מחמיאה ביותר למתכון לחם הכוסמין
אני לצערי לא יכולה לטעום אותו (צליאק) אבל הבן הבכור שלי ומשפחתו מתמוגגים כל שבת מנחת
השבוע החלטתי לנסות 750 גרם כוסמין ו-250 גרם שיפון עם מעט יותר מים יצא מדהים…..
תודה תודה רבה על המתכון הזה
הדמיון שלי התחיל כבר לעבוד שעות נוספות איך אני ממירה לא רק לפרווה אלא גם ללא גלוטן
אהובה
כל הכבוד! לעשות עוגה כזו עם שילוב קמחים שכזה מצריך קצת תעוזה, ואני בטוח שהתוצאה מתגמלת בהחלט 🙂
לגבי המרה ללא גלוטן זה כבר מורכב יותר – אי אפשר להמיר את המתכון כמות שהוא,
הקמחים התחליפיים היעודיים ללא גלוטן (כמו תגמיש, כרגיל ועוד) מצריכים מתכונים וצורת עבודה שמותאמת אליהם
אבל אפשר להכין בצק דומה ממתכון קיים של קמח תחליפי וליישם עליו את העיקרון של המתכון הזה.
עשיתי.יצא מדהים!
מה ההגדרה של הלחם הזה? לחם או עוגה?
(למה זה מתאים: סעודה או קינוח:)
היא נקראת ‘לחם’ אבל זו עוגת שמרים לכל דבר. זה כמובן לא מתאים לסעודה כי זו עוגה. אבל גם לא כל כך מתאים כקינוח בגמר סעודה.
יותר מתאים להגיש אותה במפגש חברים או פורמט דומה, עם כוס תה או קפה.
מקורה של העוגה הזו הוא במטבח ההונגרי ושמה “אורונגולושקה”.
עוגה נפלאה שמזכירה לי את בית סבתא.
אכן, יש גם גרסה הונגרית לעוגה הזו עם אותו שם. לגבי השאלה האם זהו המקור הכי קדום של העוגה – אי אפשר לדעת…
ועוד שאלה – בסעיף למשקיענים. האם אפשר לטבול גם את הכדורים הממולאים בשוקולד, לא רק בחמאה אלא גם באגוזים? ולמה התפר כלפי מעלה? אין חשש שזה ייפתח? תודה רבה
כמובן, הכוונה היתה שממשיכים כמו במקור – טובלים בחמאה ומגלגלים באגוזים/קינמון. תיקנתי את הנוסח כדי שיהיה מובן יותר.
את התפר משאירים כלפי מעלה כי אנחנו מגישים אח”כ את העוגה כשהיא הפוכה לכן נרצה את המראה היפה כלפי מטה בתבניה (שהוא העליון של העוגה בהגשה.
אם מהדקים היטב לפני שטובלים בחמאה ומקפידים שהידיים לא שומניות או מקומחות התפר יידבק היטב ולא יפתח. בכל מקרה גם אם ייפתח מעט זה לא פוגע במראה העוגה או בטעם.
אפשר בבקשה להגדיר במדויק את גודל התבנית? מה זה קוגלהוף גדולה ומה זה תבניות קטנות? תודה רבה.
הגודל אינו מדוייק לגמרי, זה תלוי אם ממלאים שכבה אחת או כמה של כדורים ובאיזה גובה כך שאפשר לגוון גם עם התבניות.
אני השתמשתי בתבנית קוגלהוף גדולה 26 ס”מ, והיא התמלאה בכמה שכבות לגובה, התבניות הקטנות היו עגולות 14 ס”מ בבסיס או מלבניות בגודל דומה.