יש הרבה גרסאות לפאי שוקולד מסוגים שונים, בשביל פאי משפחתי גדול זו לטעמי הגרסה הטובה מכולן: מלית פאדג’ אפויה במרכז וגנאש שוקולד מבריק מלמעלה. אז לכבוד ה-14.3, יום הפאי, קבלו את המתכון שלי לפאי שוקולד.
פאי היא עוגה נמוכה שעשויה תחתית בצק פריך עם שוליים מסביב, ובתוכה מלית כלשהי. במקור העוגה היא עגולה עם שוליים מזוגזגים, אבל כיום ניתן למצוא תבניות פאי בצורות שונות כמו מלבן, ריבוע ולב.
מומלץ להשתמש בתבנית בעלת תחתית נשלפת, כך הכי קל ואסתטי לחלץ את העוגה ולהגיש בלי התבנית. אפשר להכין גם בתבנית אלומיניום חד-פעמית, אם רוצים לחלץ מהתבנית לפני ההגשה מחכים שהעוגה תתקרר לגמרי כדי שלא תישבר.
במתכון הזה צריך לאפות מראש את הבצק ללא המלית, שלב שנקרא ‘אפייה עיוורת’. יש כמה שיטות לאפות את הבצק בתבנית מבלי לגרום לשוליים לצנוח, כאן בחרתי בשיטה מהירה ונוחה בעזרת רצועה של נייר אלומיניום. הסברתי במפורט את הטכניקה בטיפ של גיליון 106: חג לאילנות, כדאי לקרוא שם.
שוקולד הוא מוצר רגיש לחום, במיוחד שוקולד חלבי. באפייה של תערובת עם שוקולד מקפידים על זמני אפייה קצרים או טמפרטורות נמוכות. עדיף להימנע לגמרי מאפייה של בלילות המבוססות על שוקולד חלב או לבן, כי הם נהרסים ויוצרים מרקם וטעם לא נעימים. לכן למרות הפיתוי לא מומלץ להכין את המלית הזו עם שוקולד חלבי במקום המריר.
המלית במתכון מזכירה עוגת פאדג’. אופים אותה באופן חלקי עד להתייצבות, באפייה מלאה היא מתנפחת ומקבלת מרקם יבשושי ומתפורר. לכן יש להקפיד על זמני האפייה ולעקוב אחרי העוגה – מוציאים מהתנור כאשר המלית מקבלת קרום יבש והתייצבה גם במרכז (נוגעים בעדינות ובודקים אם נוזלי או יציב).
הציפוי של העוגה הוא גנאש שוקולד רגיל. הגנאש נשאר מבריק ויפה כל עוד לא התקרר לגמרי. אפשר לצפות את העוגה מראש ולהגיש גם אחרי קירור, אם רוצים לחדש את הברק מחממים 3-2 דקות בתנור לפני ההגשה, או לצפות את העוגה רק סמוך להגשה.
לגיוון והעשרה אפשר להוסיף למלית אגוזים קצוצים גס (כל הסוגים יתאימו), או אפילו חתיכות גדולות של בייגלה. את התוספת מערבבים עם הבלילה של המלית לפני שיוצקים לתבנית.
פאי שוקולד אפוי
החומרים
לתבנית פאי 28 ס”מ
לבצק:
100 גרם סוכר (1/2 כוס)
200 גרם חמאה קרה
300 גרם קמח (2 כוסות וקצת)
1 ביצה טרופה
למילוי:
150 גרם חמאה קרה
150 גרם שוקולד
100 גרם אבקת סוכר
קורט מלח
3 ביצים
80 גרם קמח (מעט יותר מ-1/2 כוס)
לציפוי:
125 מ”ל שמנת מתוקה (1/2 מיכל)
150 גרם שוקולד מריר
אגוזים או שקדים קצוצים
אופן ההכנה
לבצק:
חותכים את החמאה לקוביות. שמים את קוביות החמאה בקערת מיקסר יחד עם הקמח והסוכר, מעבדים עם וו גיטרה במהירות נמוכה עד לקבלת תערובת פירורית (דמוית חול). מוסיפים את הביצה ומעבדים רק עד שמתגבש לבצק. דוחסים בידיים לקבלת בצק.
מרדדים את הבצק על משטח מקומח היטב לעלה בעובי כחצי ס”מ. מרפדים תבנית פאי בבצק ומסירים שוליים עודפים, מחוררים מעט עם מזלג את תחתית הבצק.
יוצרים נקניק דק מרצועה ארוכה של נייר כסף, ומצמידים אותו לדפנות הבצק מבפנים (למנוע נפילה של הדפנות באפייה). מעבירים למקפיא ל-15 דקות.
מחממים מראש תנור ל-200 מעלות. מכניסים את העוגה לתנור ישר מהמקפיא, אופים 12-10 דקות, עד שהבצק מתחיל להשחים. מניחים להתקרר ומסירים את טבעת נייר האלומיניום. אם נוצרו חורים בבצק האפוי סותמים אותם עם מעט בצק שנשאר, בשלב זה אין צורך לאפות שוב.
למילוי:
מחממים את החמאה בסיר קטן עד להמסה מלאה, מכבים את האש. שוברים את השוקולד לקוביות ומוסיפים לסיר החמאה החמה, מערבבים לאט עד שכל השוקולד נמס והתערובת אחידה.
מוסיפים לסיר את שאר מרכיבי המילוי אחד אחד לפי הסדר, ומערבבים עד שהתערובת אחידה לגמרי. יוצקים את הבלילה אל תחתית הפאי האפויה ומשטחים בעזרת מרית.
אופים ב-180 מעלות, 13-9 דקות או עד שהמלית קיבלה קרום יבש מלמעלה והתייצבה. יש להיזהר לא לאפות יותר מידי שהעוגה לא תתנפח ותיסדק!
לציפוי:
מחממים את השמנת בסיר קטן עד לסף רתיחה ומכבים את האש. מוסיפים את השוקולד ומערבבים לאט עד שכל השוקולד נמס והתערובת אחידה לגמרי.
כשהעוגה עדיין חמה מוזגים עליה את הציפוי, מיישרים על ידי הטיה של העוגה לכל הכיוונים, כדי לקבל ציפוי חלק ללא סימני מריחה. מפזרים מסביב אגוזים קצוצים.
מגישים בטמפרטורת חדר.
שומרים את העוגה ארוזה היטב במקרר שבועיים-שלושה. אשר גם להקפיא את העוגה, אך יש להפשיר לגמרי לפני שפותחים את האריזה כדי למנוע הצטברות של לחות.
בעזרת המתכון של ‘במיקסר’ לבצק הפריך לפסח-עשינו פאי שוקולד בחג הפסח(=
הקמח מצה מאוד מאוד השתפר בשנים האחרונות והפאי חוסל במלואו-עשינו מילוי כאשר החלפנו ברכיבים קמח רגיל בקמח מצה שמורה.
תודה רבה-אתר מצוין!
בעזרת השם יתברך
שלום עודדהיקר
מה שלומך
תודה על המתכונים והטיפים שאתה נותן אני רוצה לשאול אם אפשר
לעשות את המתכון פאי לחג עם קמח מצה או קמח תפוחי אדמה
אני רוצה לעשות את זה לנכדה ולנכדים בבית חגי חג שמח
אני שולחת לכן את איחולי לחג הפסח הקרוב שיהיח לכן חג פסח
כשר ושמח
שאלו כבר בגליון הזה את השאלה הזו, תסתכלי בתשובה למטה לשאלה של זהבה.
ב”ה
שלום וברכה,
אם אין לי מיקסר האם אשר להשתמש במעבד מזון עד שלב הפירורים ומשם ללוש בידיים?
ושאלה נוספת, בכל מום שמצויין כוס הכוונה לכוס מדידה נכון?
תודה!
1. בהחלט, אין שום בעיה להכין עד שלב הפירורים עם מעבד מזון, זה עובד מצויין ממש.
2. כל מקום שכתוב כוס הכוונה היא כוס של 240 מ”ל, בין אם זו כוס מדידה בנפח הזה ובין אם כוס רגילה באותו נפח.
האם יש גרסה לקמח מלא? מה לגבי החמאה אם רוצים גרסה פרווה אבל לא להשתמש במרגרינה? יש בכלל אופציה כזו?
אפשר להכין את הבצק עם קמח מלא אבל צריך להגדיל מעט את כמות החמאה כדי שהבצק לא יתפורר – הכמות משתנה מקמח מלא אחד לאחר,
פשוט ממשיכים לערבל ומוסיפים לאט קוביות קטנות של חמאה עד שהבצק מתגבש ולא יבשושי.
בבצק פריך אי אפשר להשתמש בשמן נוזלי, אפשר רק עם חמאה או מרגרינה
שלום עודד,
האם אתה יכול לתת טיפים כלליים יותר של הרכבת מליות לפאי? אני רוצה להכין פאי ברוטב תותים.
לכל מלית או מתכון יש את העקרונות שלו, כדי לפתח מתכון או להרכיב כזה צריך להכיר את כל המכלול, אי אפשר להוציא פה טיפים.
כאשר יש פאי מסויים שאת מעוניינת להכין תחפשי מתכון קיים לפאי כזה או מלית מספיק דומה שאת יכולה לשים על תחתית הבצק הזו.
לא ממש הבנתי את ההגדרה ‘פאי ברוטב תותים’, יש כמה דרכים לשלב תותים בפאי, אבל לא כרוטב… את יכולה לשלוח לי פירוט מדוייק יותר למייל?
שלום עודד,
ותודה על המתכון לפאי.
אני רוצה לאפות פאי לפסח,
1. מה לשים במקום קמח? קמח מצה או קמח תפו”א?
2. אני רוצה פאי פרווה כקינוח לארוחה בשרית, מה לשים במקום החמאה? אם שמן, אז כמה?
תודה, זהבה
1. צריך לשלב את הקמחים כדי לקבל את התוצאה הטובה ביותר,
בגיליון הזה יש מתכון לבצק פריך, את יכולה להעזר בו גם לפאי: http://www.bamixer.co.il/גיליון-148-להפוך-את-הקסטה/
2. בבצק פריך אפשר להחליף רק במרגרינה כדי להמיר לפרווה, שמן לא יעבוד בבצק הזה.
היי עודד
האם יש מתכון פאי לפסח?
תודה
באתר אין מתכון של פאי לפסח. בגיליון הזה יש מתכון לבצק פריך, ואפשר להשתמש בו גם לפאי: http://www.bamixer.co.il/גיליון-148-להפוך-את-הקסטה/
בשנה שעברה הרחבתי בנושא של פאי לפסח בשיעור אינטרנטי (בע”ה שבוע הבא נעלה הקלטה של השיעור לרכישה).
האם ניתן להחליף חמאה בשמן כדי שתהא פרווה
בבצק פריך זה לא אפשרי. אפשר להחליף במרגרינה כדי שיהיה פרווה.
עכשיו נזכרת?
חגגתי עם התלמידות אתמול עם אלפחורס שהוא גם עגול… 🙂
ננסה בהזדמנות…