בליל ראש השנה נוהגים לאכול ‘סימנים’ לשנה טובה, ועל כל סימן מברכים ‘יהי רצון’ שקשור לשם או לאופי שלו. לכל עדה ועדה המאכלים והמסורות שלה.

בבית שלי מאז שהייתי ילד, היינו מקבלים חבילה של ‘יהי-רצונים’ מדודה של אמא שלי. דודה הדסה ז”ל היתה מכינה סימנים לכל הילדים והאחיינים שלה, ובהמשך גם לנכדים בלע”ה, עד לשנים האחרונות כשרבו הצאצאים וההכנה היתה קשה.
סימנים דודה הדסה2לכבוד החג הבאתי את המתכונים לסימנים, מעובדים לשפה עדכנית ובתוספת טיפים שלי, וגם את המקור בשפתה המיוחדת ובכתב ידה (לחצו על התמונה להגדלה). מוקדש לחובבי נוסטלגיה קולינרית או מסורת אשכנזית-ירושלמית, למי שרוצה להוסיף את הסימנים האלו לשולחן החג, ולזכר דודה הדסה ודוד אברהם בעלה ע”ה.

בכל המתכונים הכמויות אינן מדויקות, ניתן לשנות לפי גודל הירק או הטעם הרצוי.

הקרעה היא דלעת מיוחדת, שאילולא הסימנים בראש השנה אולי היתה עוברת מן העולם. הקליפה החיצונית קשה ולא אכילה, והחלל הפנימי מלא בסיבים וגרעינים כמו ברוב הדלועים. לתבשיל משתמשים רק בבשר הקרעה שעוביו בדרך כלל 2-1 ס”מ בלבד.
התבשיל הוא בעצם מרקחת מתוקה של רצועות קרעה קצרות, טעים ואהוב מאוד על הילדים.

הלוביה היא זן של שעועית קטנה. כמו בכל הכנה של קטניות, משרים את הלוביה במים למשך הלילה לפני הבישול. גם כאן התבשיל הוא בגוון מתוק אבל רק מעט, עם צבע חום כהה שמתקבל מהבישול בקרמל.

הסילקה במקור עשוי מעלי סלק (או מנגולד) אבל במתכון הזה משתמשים בעלי תרד, כנראה בגלל שהיו יותר זמינים. אפשר להכין את המתכון מעלי סלק או תרד לבחירתכם, אבל חשוב לזכור שעלי התרד מלוחים מטבעם ולכן מוסיפים להם מלח במתינות.
אם רוצים לעבות את הקציצות אפשר להוסיף פירה תפו”א.

הכרתי הן קציצות כרישה (לוף). להכנה משתמשים רק בשליש התחתון של כל גבעול כרישה, כלומר בעיקר החלק הלבן והבשרני, ללא העלים הדקים. לאחר בישול ראשוני במים אפשר לקצוץ לרצועות קצרות או לטחון בפולסים במעבד מזון.

את כל הסימנים אפשר להכין מראש ולשמור בהקפאה עד לחג.

קרעה

החומרים

1 דלעת קרעה גדולה
1 כוס סוכר
3/4 כוס מים
1 כף מיץ לימון

אופן ההכנה

מקלפים את הקרעה, חותכים לחצי ומסירים את כל החלק הפנימי של הגרעינים בעזרת כף. את בשר הקרעה שנותר חותכים לרצועות קצרות ודקות.

מבשלים בהרבה מים עד לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים במשך כ-5 דקות נוספות. מעבירים למסננת ושוטפים היטב במים.

מחממים בסיר את הסוכר עם המים, מבשלים עד שכל הסוכר נמס והסירופ מתחיל לבעבע. מוסיפים את הקרעה לסירופ ומבשלים על להבה גבוהה עד לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-5 דקות נוספות, או עד שכל חתיכות הקרעה שקופות ורכות. כ-2 דקות לפני גמר הבישול מוסיפים את מיץ הלימון.

מניחים להתקרר ואורזים בצנצנת.

לוביה

החומרים

250 גרם שעועית לוביה
1/2 כוס סוכר
1/4 כוס שמן
מלח וסוכר נוסף לתיבול

אופן ההכנה

משרים את גרגרי הלוביה בהרבה מים למשך הלילה.

מעבירים את הגרגרים לסיר, מוסיפים מים לכיסוי ו-1/4 כפית מלח. מבשלים על להבה גבוהה עד לרתיחה, מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל עד שהשעועית התרככה, במידת הצורך מוסיפים מים רותחים לסיר. בגמר הבישול מסננים במסננת צפופה.

מחממים בסיר רחב את השמן עם הסוכר, מערבבים בכף עץ מדי פעם, עד שכל הסוכר השחים. מוסיפים מיד את השעועית המבושלת, מבשלים על להבה בינונית ומערבבים עם כף עץ, מדי פעם מוסיפים מעט מים רותחים שלא יישרף בתחתית. ממשיכים לבשל כ-10 דקות או יותר עד שמקבל צבע חום כהה בכל התבשיל.
מוסיפים מלח וסוכר לפי הטעם.

סילקה

החומרים

1 חב’ גדולה עלי תרד / עלי סלק / עלי מנגולד
2 בצלים בינוניים
3 ביצים
כ-1/3 כוס פירורי לחם או קמח מצה
כ-1/2 כפית מלח (לפי הטעם)
מעט פלפל שחור

אופן ההכנה

חותכים את הבצלים לרצועות ומטגנים עד להזהבה. מעבירים למעבד מזון, מוסיפים את העלים וטוחנים לתערובת קצוצה היטב. מוסיפים את שאר המרכיבים וטוחנים במעבד המזון עד שאחיד.
מניחים לעמוד כ-10 דקות כדי לאפשר לפירורי הלחם לספוג את הלחות, אם התערובת רכה מדי מוסיפים עוד קצת פירורי לחם, מערבבים ומניחים שוב למנוחה כ-10 דקות.

יוצרים בידיים קציצות קטנות ומטגנים במחבת עם מעט שמן עד להזהבה משני הצדדים.

כדאי לטגן בהתחלה 2 לביבות לטעימה, ולתקן את התיבול בהתאם.

כרתי

החומרים

5-4 גבעולי כרישה גדולים
3 ביצים
1/3-1/4 כוס פירורי לחם או קמח מצה
3/4-1/2 כפית מלח (לפי הטעם)
מעט פלפל שחור

אופן ההכנה

חותכים את החלק העליון של גבעולי הכרישה, כך שיישאר רק החלק הלבן ומעט מהעלים הבשרניים יותר. מבשלים במים עם מעט מלח במשך כ-5 דקות עד להתרככות חלקית.

מעבירים למעבד מזון וטוחנים היטב, מוסיפים פנימה את שאר המרכיבים וטוחנים יחד לתערובת אחידה. מניחים למנוחה כ-10 דקות כדי לאפשר לפירורי הלחם לספוג את הלחות. אם התערובת רכה מדי מוסיפים עוד קצת פירורי לחם, מערבבים ומניחים שוב למנוחה כ-10 דקות.

יוצרים בידיים קציצות קטנות, מטגנים במחבת עם מעט שמן עד להזהבה משני הצדדים.