כמו המתכון לקוסקוס בגיליון שעבר, גם את המתכון הזה הכרתי בהכנות לסדנת מאכלי עמים, והשבוע הוא מתאים לכבוד חג הסיגד – לחם דאבו אתיופי.
את הלחם הזה נוהגים לאכול בסעודות שבת בבוקר ובאירועים מיוחדים. בשונה מההינג’רה היותר מוכרת, תהליך ההכנה של הדאבו מהיר יחסית והטעם שלו עדין וניטרלי.
הדאבו עשוי משילוב של קמח חיטה וקמח טף. הטף הוא דגן דומה לחיטה ברוב התכונות, אבל אינו מכיל גלוטן, צבעו אפור ויש לו טעם עשיר ומיוחד.
השילוב של הקמחים יוצר תערובת עם אחוז נמוך של גלוטן, שמאפשר תפיחה וצמיגות של המאפה הסופי, אבל לא מנפח את הלחם לממדים גדולים מאד. הלחם שמתקבל נוטה להתפורר יותר מלחם שעשוי מחיטה בלבד.
הבצק של הלחם נוזלי מאד ומזכיר מרקם של טחינה. אחוז נוזלים גבוה כל כך משמש בדרך כלל להכנה של מאפים שטוחים, כמו פנקייק או לחוח, כיוון שאי אפשר לעצב ממנו כיכר. את הדאבו אופים בתוך תבנית ששומרת על הצורה והנפח הגדול בזמן האפייה.
האפייה מתבצעת בתוך סיר קובנה, או תבנית גבוהה שאפשר לסגור היטב במכסה או אפילו בנייר כסף עבה.
כדאי להקפיד שלא לפתוח את הסיר עד שכל הבלילה אפויה היטב, כ-30 דקות מתחילת האפייה. פתיחה של הסיר תגרום למרכז הלחם לצנוח פנימה ותיצור שקע.
בגמר האפייה פותחים את הסיר וממשיכים לאפות עוד כמה דקות, כדי לאפשר ללחות מיותרת לצאת מהבצק ולוודא שהקרום העליון ייאפה כראוי. הקרום העליון נשאר בהיר יותר ולא ממש משחים.
במהלך האפייה הלחם נדבק לדפנות הסיר ולתחתית, לכן משמנים היטב את הסיר לפני יציקת הבלילה. לאחר האפייה ממתינים בסבלנות שהלחם יתקרר לפני החילוץ מהתבנית, כדי שלא יתפרק, לאחר כ-15 דקות הקרום מתרכך ומתנתק בקלות מהסיר.
את הלחם מגישים כאמור באופן מסורתי בשבת בבוקר, כאשר מחלק מהלחם מכינים מאכל בשם ‘פטפט’. זהו מעין סלט ירקות – מלפפון, עגבניה ופלפל חריף, עם שמנת חמוצה ו/או לבן, ופירורי דאבו. מתקבלת תערובת סמיכה, טעימה ומשביעה, למרות המראה הלא-מזמין שלה.
ליד הדאבו והפטפט מניחים מטבל של פלפלים טחונים (אדום או ירוק, יחד עם פלפל חריף) או מטבלים וממרחים אחרים.
שומרים את הלחם עטוף בניילון בטמפרטורת חדר, ומגישים בתוך יממה מההכנה.
אפשר גם לשמור במקרר עד שבוע מההכנה. לאחר קירור הלחם עוד יותר מתפורר, לכן כדאי לחמם אותו מעט לפני ההגשה, החימום מפחית התפוררות ומדגיש את הטעם של הלחם.
לאחסון ארוך (אפילו מספר חודשים) אפשר להקפיא את הלחם. אחרי האפייה מניחים להתקרר לגמרי, עוטפים היטב בניילון ומקפיאים. מפשירים בטמפרטורת חדר כשהלחם עדיין עטוף בניילון.
דאבו – לחם אתיופי
החומרים
לסיר קובנה קוטר 16
180 גרם קמח לבן (1/3 1 כוס)
180 גרם קמח טף -1/3 1 כוס)
480 גרם מים פושרים (2 כוסות)
6 גרם מלח (1 כפית גדושה)
15 גרם סוכר (1 כף)
10 גרם אבקת אפייה (1 שקית)
4 גרם שמרים יבשים (1 כפית גדושה)
מעט שמן לשימון
אופן ההכנה
טורפים בקערה את כל החומרים מלבד השמן, עד שאין גושים ומתקבלת תערובת נוזלית סמיכה. מכסים ומניחים לעמוד להתחלת תסיסה כ-5 דקות.
משמנים היטב את סיר הקובנה, יוצקים פנימה את התערובת ומכסים עם המכסה. מניחים לעמוד כ-20 דקות או עד שממלא יותר מ-3/4 מהגובה.
סוגרים היטב את המכסה ואופים ב-180 מעלות, 40-30 דקות או עד שאפוי היטב ושחום מעט מסביב, חשוב לא לפתוח את המכסה ב-30 דקות הראשונות. כשמתחיל להשחים בצדדים, מסירים את המכסה וממשיכים לאפות עוד 7-5 דקות כשהסיר פתוח.
מוציאים מהתנור, מניחים להתקרר לפחות 15 דקות לפני שהופכים ומחלצים מהסיר, כדי שהלחם יתנתק בקלות מהתחתית.
לפני ההגשה הופכים על צלחת ומגישים מחומם מעט, יחד עם ממרחים ומטבלים.
פטפט – סלט לחם
החומרים
חתיכה גדולה של לחם דאבו (כ-1/4 כיכר)
1 גביע אשל/לבן
1 גביע שמנת חמוצה
2 מלפפונים
2 עגבניות
1 פלפל חריף
למטבל פלפלים (אפשרי):
1 פלפל ירוק גדול
1 פלפל חריף ירוק
2 שיני שום
מעט מלח
אופן ההכנה
מפוררים את הלחם לפירורים קטנים. מעבירים לקערה גדולה, מוסיפים את האשל והשמנת החמוצה ומערבבים היטב.
חותכים את הירקות לקוביות ומוסיפים לקערה, מערבבים היטב.
למטבל פלפלים: חותכים את הפלפלים לקוביות גדולות. טוחנים למחית במעבד מזון יחד עם שום ומלח, מעבירים לקערה קטנה.
מגישים את תערובת הפטפט יחד עם שאר הלחם, ובליווי מטבל הפלפלים.
האם ניתן להחליף את קמח החיטה בקמח שקדים/חומוס או אחר?
במתכון הזה זה לא אפשרי, קמח החיטה מכיל גלוטן והוא הכרחי (גם אם בכמות קטנה) בשביל שהלחם יתפח לגובה ולא יהיה מתפורר מדי.
כל הגרסאות של לחם דאבו שראיתי מכילות קמח חיטה בלבד או תערובת של חיטה וטף.
אמנם שמעתי שיש גרסה ללחם הזה עם קמח טף בלבד אבל מכינים אותו נמוך והוא יותר מדי מתפורר.
המון זמן חיפשתי מתכון לדאבו וגוגל בכלל לא הבין על מה אני מדברת ועד שמצאתי יש לי בעיה… האם יש דרך להכין את הדאבו ללא גלוטן בכלל?
(ובכללי אשמח למתכונים ללא גלוטן. ילדה עם צליאק “מכתיבה” תזונה חדשה לכל המשפחה)
אני יודע שיש גרסה של דאבו שעשוי מקמח טף בלבד, אבל אני לא ממש יודע איך הוא מתקבל.
סביר להניח שמדובר בלחם נמוך יותר והרבה יותר מתפורר. לא ניסיתי בעצמי עדיין.
אם ניסית את המתכון הזה או אחר עם קמח טף בלבד אשמח לשמוע מה היו התוצאות.
תודה עודד על כל הטיפים והמתכונים.
מה ברכתו של הלחם?
זהו לחם לכל דבר וברכתו ‘המוציא’
שלום עודד,
השתמשתי פעם בקמח טף וממש אהבתי את הטעם, אבל מה – היה סיפור לנפות אותו. חלק עבר בנפה אבל חלק נכבד לא, בגלל שהוא דומה לקמח מלא בעובי שלו. יש לך רעיון איך לצלוח את העניין הזה?
תודה
באמת קמחים עבים כאלה אי אפשר לנפות.
אני השתמשתי בקמח טף שהגיע באריזה ללא צורך בניפוי (אריזה נפוחה, שמור בחנקן למניעת התפתחות חרקים)
ומהפתיחה אם שומרים אותו במקרר או במקפיא אין צורך לנפות כלל.
אפשרות אחרת היא לקנות קמח ישירות מהטחנה או שיהיה זמן קצר לאחר הטחינה (בחורף גם יומיים-שלושה לאחר הטחינה זה בסדר, בקיץ עד 24 שעות, בקמח טף ייתכן שאפשר להאריך את משך הזמן הזה עוד יותר כי הטף יותר עמיד לחרקים מאשר חיטה)
ואז הקמח מוחזק כנקי ואפשר להכניס אותו למקרר ולשמור עד לשימוש בלי לנפות.
תודה!
שלום עודד
תודה על כל המתכונים המיוחדים שאתה שולח אלינו.
אני חייבת לספר שמידי פעם אני מכינה את ה’אשתנור’ שלימדת אותנו לפני הרבה זמן. ובכל פעם אני ממש מברכת אותך! מוצלח באופן יוצא מן הכלל.
שלום.
אני גרה בפתח תקוה, כאן בשוק יש חנות אתיופית אמיתית, שם אני קונה קמח טף מ2 סוגים בהיר וכהה. אם הבנתי נכון, אין לבן (מקולף) ומלא. אלו הם 2 סוגים של הדגן, אין ביניהם הבדל משמעותי. ועודד, בחנות אתיופית הרבה יותר זול לקנות קמח טף מאשר בחנות טבע, זה מנסיון שלי. ואם הבנתי נכון, אין צורך לנפות את הקמח וגם אין אפשרות (שאלתי רב) לכן לא באמת מוצדק לקנות קמח טף בוואקום שעולה הון. אני מכינה אינג’רה, מאוד טעים ומשביע ובלי גלוטן. ואפילו מוסיפה לקציצות להסמכה.
בברכה,
מרים
תודה על הטיפים, החכמתי.
לגבי הניפוי: (הערה חשובה – אני לא פוסק הלכות, אני כותב לפי הידע שיש לי – הלכתי ומציאותי, וכל אחד יתייעץ עם הפוסק שלו מה לעשות בפועל)
נכון, בעיקרון קמח טף כמו כל הקמחים הקשים (קמח מלא אמיתי, קמח כוסמין ועוד) הוא קמח שאינו מתליע בקלות ומוחזק כנקי וברמת העיקרון אינו צריך ניפוי.
אבל גם הקמח הזה עלול להתליע והמנהג הוא לנפות את כל הקמחים ולכן אי אפשר לסמוך בצורה ‘עיוורת’ על כך שכל קמח טף תמיד נקי.
אם ידוע לנו שהקמח טרי יחסית (עד 3 ימים מהטחינה) או שנשמר בתנאי אכסון מעולים (הרחק מלחות ובטמפ’ נמוכות) אז אפשר להניח שהוא נקי ולאכסן אותו במקרר.
אפשר גם לקנות כמות גדולה של קמח, לברור ולבדוק כ-10% מכל הכמות כבדיקה מדגמית, אם הוא נמצא נקי מתולעים וחרקים אפשר לסמוך שכל הקמח נקי ולהעביר את כולו למקרר.
הי.
א. למה לדעתך כשקונים לחם טף שמורכב רק מקמח טף הוא לא מתפורר?
ב. האם יש סוגי קמח טף שונים? האם יש קמח טף מלא? איזה סוג קמח טף לקנות?
מזל
א. לחם טף באפייה מסחרית, כמו כל לחם ללא גלוטן מכיל גם סיבים סינטטים ומשפרים נוספים שמעניקים לו רכות ומונעים את ההתפוררות ובעצם מחליפים ברמה מסויימת את תפקיד הגלוטן שחסר בו.
באפייה ביתית אנחנו לא משתמשים בחומרים הללו בד”כ.
אפשר לקנות בחנויות טבע קסנטן-גם לאפייה שמשפר קצת את המרקם אבל לא בצורה מאוד משמעותית.
ב. אני לא נתקלתי בגרסאות שונות של הקמח, קניתי בחנות טבע את הסוג היחיד שהיה והוא היה מצויין. שמעתי שיש טף כהה וטף בהיר, אבל לא התנסיתי בהם כדי להגיד הבדלים.
מקסים!!! ממש נראה קובנה…
אם יש לך מתכון ללחם מחמצת אשמח שתפנה אותי אני ממש מחפשת.
תודה
לחם מחמצת איננו מתכון שניתן פשוט להכין, זה בעיקר תהליך שצריך ללמוד ולהבין, להתנסות ולשפר.
לימדתי בעבר קורס מחמצת עם סדרת מפגשים אינטרנטיים ללימוד כל התהליך מיצירת המחמצת, הטיפול והתחזוקה שלה ועד היצירה של הלחם עצמו,
כרגע הסדרה הזו עדיין לא זמינה לרכישה, בע”ה בעתיד הקרוב היא תעלה בצורה מסודרת וניתן יהיה לרכוש וללמוד באופן עצמאי, נוציא על כך פרסום כשיהיה.
שלום לך, אשמח לתת לך עצות בנושא לחם מחמצת.
מוזמנת לפנות. יואל yoeldr@gmail.com