עוגות ספוג גבוהות לפסח נוטות להתפורר וקשה לפרוס ולהכין מהן עוגת שכבות יפה, זו הסיבה שבחרתי להכין ליום ההולדת השנה עוגה שמבוססת על בצק של רולדה: בצק דק, מהיר מאוד להכנה, נוח לגלגל ולעצב אותו והכי כיף – אפשר לאפות הכל יחד ואין צורך לפרוס עוגה לרוחב.
המילוי נקרא ‘גנאש מוקצף’ וניתן לגוון את הטעם שלו בדרכים רבות: משתמשים בסוגי שוקולד שונים ומוסיפים כל תמצית טעם ו/או ליקר שמתחשק. אפשר אפילו לבשל את השמנת עם תבלינים או תמציות תה ולסנן לפני הוספת השוקולד.
חשוב מאוד שהקרם יהיה קר למגע לפני ההקצפה אחרת הוא לא יקציף כלל, אם הקרם התקרר מדי (כמעט מוצק) מקציפים במהירות איטית דקה או שתיים עד שמתרכך ואז מגבירים מהירות.
עוגת יומולדת לפסח – שוקולד קפה
החומרים
להכנת עוגה בקוטר כ-24 ס”מ
למילוי:
250 מ”ל שמנת מתוקה (1 מיכל)
1/2 1 כף קפה נמס
200 גרם שוקולד חלב
1/2 כוס סוכר
לטורט-רולדה:
6 ביצים
1/2 כוס סוכר
כוס קמח תפו”א
לציפוי:
250 מ”ל שמנת מתוקה (1 מיכל)
1 כף אינסטנט פודינג
כפית קפה נמס
תבנית מלבנית גדולה בגודל 30X35 / 32X40 / שטח דומה.
אופן ההכנה
למילוי:
מחממים את השמנת עם כף קפה נמס עד לסף רתיחה, מכבים את האש ומוסיפים את השוקולד. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה, מקררים היטב 4-3 שעות במקרר או כשעה במקפיא.
במקביל ממיסים 1/2 כף קפה נמס עם הסוכר ב1/3 כוס מים רותחים, מניחים בצד.
לטורט-רולדה:
מקציפים את הביצים שלמות עם הסוכר עד לקבלת קציפה בהירה ותפוחה מאוד, מנמיכים את המיקסר למהירות מינימלית ומוסיפים לאט לאט את הקמח תפו”א.
מורחים מעט שמן על נייר אפייה ומרפדים את התבנית, יוצקים את הבלילה לתבנית ואופים ב-180 דקות 10-8 דקות, עד שהעוגה תפוחה ושחומה.
מוציאים מהתנור והופכים את העוגה על נייר אפייה משומן, מקלפים את הנייר העליון מהעוגה ומניחים להתקרר.
לציפוי:
מקציפים את השמנת עם הפודינג עד לקבלת קצפת רכה אך יציבה. ממיסים בכוס את הקפה בכף מים רותחים, מצננים מעט ומערבבים פנימה 3 כפות מהקצפת.
בניית העוגה:
מקציפים את תערובת השוקולד במיקסר עד לקבלת קרם בהיר ותפוח (דומה מאוד למוס). מברישים את הרולדה בסירופ קפה ששמרנו בצד ומורחים מעל את הקרם בשכבה אחידה.
חותכים את העוגה המלבנית לרצועות ברוחב כ-5 ס”מ – יש להקפיד שכל הרצועות יהיו באותו רוחב בדיוק (רוחב הרצועה יהיה גובה העוגה הסופית).
מגלגלים רצועה אחת על עצמה לספירלה ומעמידים על צלחת הגשה, כשהספירלה כלפי מעלה. מדביקים את שאר הרצועות סביב הספירלה אחת אחת עד שנוצרת ספירלה אחת גדולה מכל הרצועות. במידת הצורך מיישרים את פני העוגה עם סכין.
מורחים על כל העוגה את הקצפת הלבנה ומקשטים בקצפת עם הקפה.
ניתן לשמור בקופסא סגורה במקרר כשבוע.
הקרם שוקולד יצא לי נוזלי מידי,
מה יכולה להיות הסיבה?
בד”כ הבעיה היא בזמן הקירור – אחרי קירור מלא הוא מתייצב – אלא אם יש בעיה בכמויות או בשוקולד עצמו
האם המילוי פה עמיד בהקפאה?
אם לא – האם יש לך רעיון למילוי פרווה כשר לפסח?
המתכון עמיד בהקפאה ואפשר להכין גם פרווה (קצפת צמחית ושוקולד מריר)
שלום עודד,
כפי שכתבתי לך בשנה שעברה, יש לנו בן שנולד בפסח. מה הסיכוי להביא עוגה כזו לטיול בצפון ולחגוג לו שם?
הקרם הזה לא עמיד בשינויי טמפרטורה לכן לא כדאי להניח לעוגה לעמוד הרבה זמן בטמפרטורת חדר.
אבל אם יש לך צידנית טובה שהעוגה יכולה להישאר בה ו/או אפילו להקפיא את העוגה לילה שלם לפני הנסיעה אזי היא תחזיק יפה.
מזל טוב!
שלום עודד. רוצה להכין עוגת יום הולדת עם הקרם המעולה אבל חשבתי על בסיס אחר. יש לך רעיון?
אפשר להכין עוגת טורט רגילה, לפרוס ולמרוח את הקרם בין השכבות כמילוי, אפשר גם לזלף בכוסות בתור מום- כל שכבה עם שוקולד אחר כדי לגוון בצבעים וטעמים
עוגה מדהימה!!! הכנו אותה (לא בפסח…) ואי אפשר להאמין שזו עוגה כשרה לפסח, אוורירית ועסיסית ביותר!!!!!!!!
מחליפים את הקמח תפו”א בכ-100 גרם קמח רגיל (3/4 כוס או 6 כפות)
עוגה מדהימה ולא רק לפסח.
מה התחליף ברולדה שלא בפסח כדי שאפשר יהיה להכינה במשך השנה?
חג שמח