זוכרים את תפארת והסופגניות? השבוע אתם מוזמנים להכיר וגם לבשל מתכון מהמטבח של יסכה, שהצטרפה לצוות המדריכות לפני חודשיים וחצי.
נעים להכיר – יסכה איתן. בת 41, גרה ביצהר. התברכתי ב”ה ב-12 ילדים, ואני מנסה לקצר כמה שיותר את זמן הבישול, כדי לפנות זמן לאפייה שאני אוהבת.
בחרתי להביא לכם מתכון מהיר ופשוט לעוף בסיר, את תחילתו של המתכון קיבלתי מאמי, גם היא אמא ל-12 וגם היא מנסה לקצר כמה שיותר את הזמן במטבח, כדי לעשות דברים שהיא אוהבת, לצייר ולבשל ביצירתיות.
ביומיום אפשר להוסיף לעוף בסיר גם תפוחי אדמה, ובמתכון כאן לכבוד ט”ו בשבט הכנתי עוף עם פירות יבשים ואגוזים. תבשלו ותהנו!
העיקרון במתכון הזה הוא פשטות ומינימום התעסקות – נלווה את העוף רק בדקות הראשונות של הבישול עד להשחמה, ואחר כך נניח לו להתבשל לאט, ונוכל להתפנות לעיסוקים אחרים עד שהאוכל מוכן.
השלב הראשון של הבישול הוא השחמה של סוכר. התהליך פשוט, אנחנו מכינים קרמל מכמות קטנה של סוכר שמתקרמלת מהר ובאופן אחיד. גם אם מעט מהסוכר נשאר גבישי או לחילופין השחים יתר על המידה, או אפילו התחיל לבעבע ולהישרף, זה בסדר גמור והעוף יהיה טעים מאוד. בכל זאת חשוב להישאר בדקות אלה ליד הסיר, כדי שלא לשרוף את הסוכר לגמרי.
העוף מגיר נוזלים בבישול, ולכן בדרך כלל לא צריך להוסיף לו מים. אבל כאן הפירות היבשים נוטים לספוג נוזלים והתבשיל עלול להתייבש, לכן הוספנו במתכון 1/4 כוס מים רותחים.
אם במהלך הבישול הנוזלים התאדו ויש חשש לחריכה, אפשר להוסיף עוד קצת מים רותחים ולהנמיך יותר את הלהבה, ולהיפך – אם הצטברו הרבה נוזלים מגבירים את הלהבה למשך כ-5 דקות, לאידוי וצמצום הרוטב.
אפשר להשתמש בכל שילוב של פירות יבשים ו/או אגוזים, ולשנות את הכמויות לפי הצורך. לפני הבישול מנקים את כל הפירות מגרעינים ועוקצים בלתי אכילים.
לגרסה הסופר-מהירה מוסיפים לעוף רק אננס מקופסת שימורים, מסונן מנוזלים.
מומלץ להשתמש באגוזים קלויים, שיש להם טעם חזק ומרקם מתפצח. לקלייה מפזרים את האגוזים על תבנית ואופים ב-180 מעלות, 5-4 דקות עד שמתחילים להשחים ולהריח טוב. מי שרוצה יכול להשתמש גם באגוזים טבעיים ללא קלייה.
אחרי הבישול שומרים את העוף עד שבוע במקרר. אפשר גם להקפיא לזמן ארוך יותר.
עוף בסיר לט”ו בשבט
החומרים
5 כרעי עוף
כ-4 כפות שמן
4 כפות סוכר
כ-1 כוס תערובת פירות יבשים: משמש, שזיף מגולען, צימוקים וכדו’
כ-1/2 כוס תערובת אגוזים קלויים: שקדים, מלך, פקאן, קשיו וכדו’
מלח
פלפל שחור
תבלין גריל עוף
2 כפות רוטב סויה
1/4 כוס מים רותחים
אופן ההכנה
בסיר רחב ונמוך יוצקים שכבה דקה של שמן, מפזרים מעל את הסוכר בשכבה אחידה.
מחממים על להבה בינונית עד שכל הסוכר נמס ומקבל צבע חום בהיר. מניחים את כרעי העוף על הסוכר ומבשלים על להבה גבוהה, הופכים את העופות מדי פעם עד להשחמה מכל הכיוונים.
מוסיפים תבלינים, רוטב סויה ומים רותחים ומערבבים. מוסיפים את הפירות היבשים והאגוזים (אם צריך מנקים גרעינים ועוקצים).
מכסים את הסיר וממשיכים לבשל על להבה נמוכה, כחצי שעה או עד שהעוף מתרכך מאוד. במהלך הבישול, אם הנוזלים מתאדים והעוף מתייבש מוסיפים מעט מים ומנמיכים עוד יותר את הלהבה.
מגישים את העוף חם, עם הפירות וקצת רוטב.
הכנתי לסעודת טו בשבט, יצא מעולה!!! אכלו, שבחו, לקקו אצעות ובקשו עוד. תודה רבה!
פשוט נראה ונשמע נפלא.
תודה רבה!!!!
אני מכינה גרסה דומה. במקום מים שמה מיץ תפוזים ומוסיפה מעט קינמון..
יסכה בהצלחה שמחה לשמוע!
רגילה להרתיח את העוף לפני בישול ולסנן , העוף כאן לא מגיר שומן ולכלוך כזה לרוטב?
אין צורך, העוף מוציא קצת שומן לרוטב אבל זה חלק מהעניין וזה בסדר.
אם רוצים להפחית שומן אפשר להסיר את העור ואת חתיכות השומן מהעוף לפני הבישול.
לגבי ה’לכלוכים’ – בבישול עם הרבה מים העוף אכן פולט מעין ‘לכלוכים’, אבל בבישול כזה עיקר הנוזלים הם מהעוף עצמו והוא לא מתבשל בהרבה מים והרבה פחות ‘לכלוכים’ נפלטים.
בנוסף, אני רגיל להסיר מהכרע (המשולש) את הקצה (נראה שחור עם הרבה עצמות קטנות וסחוס) זה החלק שמפריש את עיקר ה’לכלוכים’ שאת מדברת עליהם והוא לא אכיל ממילא.
בבישול של מרק עוף אפשר להוציא את ה’לכלוכים’ הללו. בזמן ההרתחה מתקבל קצף מעל המים והקצף הזה אוגר לתוכו את כל ה’לכלוכים’ ואז מסירים אותו בעזרת כף חורים.
גם כשאני מכינה עוף בפטריות, למשל, אני מלווה אותו רק עד להשחמה קלה, ואז הוא מתבשל בסיר בעצמו. אם קולים את האגוזים אז המתכון הזה הוא קל להכנה בערך באותה מידה כמו הרבה מתכונים אחרים.
נכון, הקלייה של האגוזים מוסיפה עוד שלב. ואכן, יש עוד מתכונים מהירים או שמצריכים מעט התעסקות.
אפשר להכין את העוף הזה ליום-יום בלי הפירות היבשים ובלי האגוזים ואז מתקבל מתכון עם מעט מאוד התעסקות וגם מהיר יחסית ועדיין טעים מאוד
עושה רושם נפלא!!! בע”ה אנסה.