את גדעון עמיר ואת “טעם ורוח” הכרתי לפני כחצי שנה, כ’מתחרה’ שעושה סדנאות בישול ניידות. יום העצמאות הוא הזדמנות מצוינת להכיר בינכם, לנצל את המומחיות שלו בבשרים ולקבל ממנו מתכון שווה להכין על המנגל. מוזמנים גם לקרוא עוד על הסדנאות שלו.

עראייס הוא מתכון מזרח-תיכוני מושלם ל’על האש’ – פיתה ממולאת קציצות בשר מתובלות, שניצלות בתוך הפיתה. הקציצות שומרות על עסיסיות, והפיתה פריכה מאד מבחוץ וספוגה במיצי הבשר מבפנים. תענוג!

עראייס מכינים מבשר שומני, שיהיה עסיסי וטעים. במתכון השתמשתי בבשר טחון עם תוספת של שומן כבש, בגלל שבשר טחון בדרך כלל מכיל רמת שומן נמוכה או בינונית. אפשר להחליף אותם ב-1,200 גרם בשר טחון בעל רמת שומן גבוהה, כמו צוואר או שפונדרה (אפשר להתייעץ עם הקצב).
אם רוצים מנה יותר דיאטטית אפשר לוותר לגמרי על השומן, אבל התוצאה תהיה פחות עסיסית.

תערובת הבשר מתאימה גם להכנת קבבים. בגלל שאין ביצה בתערובת, חשוב להקפיד על לישה ארוכה של הבשר, כך תתקבל עיסה אחידה והקבבים לא יתפרקו על המנגל.

מומלץ להגיש את העראייס עם טחינה. אם רוצים טחינה לבנה במיוחד, מכינים אותה עם מי קרח.

להכנת טחינה ירוקה, טוחנים היטב במעבד מזון עשבי תיבול, עם שום ומיץ לימון, ורק אז מוסיפים את הטחינה והמים. אני אוהב להשתמש בפטרוזיליה ובכוסברה ביחד. לאמיצים מומלץ להוסיף גם כמה עלים של נענע, לקבלת טעם מיוחד.

עראייס

החומרים

10-5 מנות

5 פיתות חצויות
1 ק”ג בשר טחון
200 גר’ שומן כבש טחון (לא חובה)
2 שיני שום
1 בצל גדול
1 חב’ פטרוזיליה
1/2 חב’ כוסברה
1/2 כוס מי סודה
מלח, פלפל, מעט כמון
2 כפות תערובת תיבול לקציצות
קמצוץ קינמון
50 גר’ צנוברים

אופן ההכנה

מערבבים בקערה גדולה את הבשר והשומן. מרסקים במעבד מזון בצל, שום, עשבי תיבול וסודה, עד לקבלת תערובת ירוקה משחתית. מוסיפים את תערובת עשבי התיבול לתוך הבשר, ומוסיפים את התבלינים.
לשים את התערובת היטב מספר דקות ליצירת תערובת אחידה. טועמים ומשפרים תיבול.

יוצרים מהתערובת כדורים בגודל 100 גר’ בערך, וממלאים בחצאי הפיתות.
צולים על האש או על מחבת פסים. כשהפיתות משחימות היטב בודקים אם הבשר כבר מוכן לגמרי. אם צריך ניתן לאפות עוד כ-5 דקות בתנור (ב-180 מעלות).
מומלץ להגיש עם טחינה.