להכנת מרק ירקות עשיר בטעם בלי להשתמש באבקות מרק יש להקפיד על כלל אחד בלבד – גיוון! ככל שנגוון יותר בסוגי הירקות שנוסיף למרק כך נעשיר אותו ואת טעמו.
רוב הירקות מצריכים רק בישול במים כדי להוציא מהם טעם אל מי המרק. עם זאת חלק מהירקות, בעיקר הכתומים (כמו גזר למשל), כדאי להעביר טיגון קצר בשמן שממצא מהם את הטעם בצורה טובה יותר.
אמנם צירפתי פה מתכון מפורט אך לא תמיד כל הירקות זמינים, ולפעמים נרצה להוסיף ירקות שלא הוזכרו במתכון. כדי לשמור על גיוון נכון שיעשיר לנו את המרק נוכל להיעזר בצבעים של הירקות – כיוון שיש התאמה בטבע בין צבעים לטעמים, הגיוון בצבעים נותן אינדיקציה טובה לגיוון הטעמים במרק.
המיתוס שאומר שמרק טעים יותר יום אחרי הבישול הוא נכון מאוד! הטעמים נספגים טוב יותר ומתערבים זה בזה טוב יותר אחרי ‘הבשלה’ של לילה במקרר. לכן ההנחיה במתכון לקרר את המרק ולחמם אותו פעם נוספת למחרת.
יוצאי דופן הם ירקות העלים, שנותנים טעם טוב ביותר אחרי בישול קצר בלבד, ולכן נוסיף אותם רק בהרתחה השנייה סמוך להגשה.
כולנו מכירים את ארבעת טעמי הבסיס: מלוח, מתוק, חמוץ ומר, ובאמת אם נכלול את כל הטעמים במרק נקבל מרק טעים יותר (למשל: שורש סלרי מוסיף מעט מרירות, כרוב מוסיף מתיקות, עגבניה מוסיפה חמיצות ותיבול במלח מוסיף טעם מלוח). אין צורך להקפיד שכל ארבעת הטעמים יהיו חזקים ודומיננטיים, אלא רק שיקבלו נציגות כלשהי.
אבל קיים גם טעם נוסף ‘ניטרלי’ פחות מוכר, בשם ‘אומאמי’. הוא מצוי במאכלי בשר, דגים, פטריות וגם עגבניות. למעשה, זהו מרכיב הטעם העיקרי שנמצא באבקת המרק, שנוצר לרוב על ידי מונוסודיום-גלוטומט, ולעיתים מחומרים אחרים.
הוספה של ירק בעל טעם אומאמי – פטריות טריות או עגבניות, תשדרג את טעמו של המרק הרבה יותר מאשר אבקת מרק. לכן חשוב לא לוותר על הירקות האלה בבחירת המגוון שלנו.
בנוסף לירקות הרגילים הוספתי למרק גם קטניות ודגנים. הקטניות מכילות הרבה חלבונים והדגנים מכילים פחמימות, כך אנחנו מעשירים את המרק בטעמים נוספים וגם בערך תזונתי גדול ורחב יותר, ובעצם הופכים אותו לארוחה מלאה ומזינה.
שימו לב: חלק מהקטניות והדגנים דורשים השרייה או בישול מקדים כדי לרכך אותם (למשל אפונה יבשה או גרעיני חיטה). בישול המרק הוא קצר – יש לבצע את ההשריה או הבישול המקדים בנפרד לפני ההוספה לסיר המרק.
והערה אחרונה לסיום: כל הירקות והכמויות שנכתבו במתכון הם הערכה והמלצה בלבד, ניתן להוסיף, להחסיר ולשנות לפי החשק ובהתאם למה שמצוי אצלכם במטבח!
מרק ירקות עשיר
החומרים
לכ-8 ליטר מרק
3 כפות שמן
1 בצל גדול
2 שיני שום
2 תפו”א גדולים
2 קישואים גדולים
2 גזרים גדולים
1/2 סלסילה פטריות טריות
2 עגבניות
1 קולרבי בינוני
1 קוביה בינונית של דלעת
1 בטטה
2 כוסות לקט ירקות קפואים: אפונה, שעועית ירוקה, תירס וכדו’
1 כוס כרוב קצוץ (עדיף סגול)
1/2 שורש פטרוזיליה
2 גבעולי סלרי
חופן גבעולי פטרוזיליה
חופן גבעולי כוסברה
1/2 כוס גריסי פנינה
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
אופן ההכנה
הכנת הירקות:
מקלפים את כל הירקות שטעונים קילוף (עדיף לקלף גם את העגבניות אך לא חובה).
חותכים את הגזר, הבצל הפטריות והשום לקוביות קטנות ושומרים בנפרד.
מסירים מהסלרי את העלים ושומרים עם הכוסברה והפטרוזיליה בקופסא סגורה במקרר.
את גבעול הסלרי ואת כל שאר הירקות חותכים לקוביות קטנות – 1 ס”מ בערך.
הכנת המרק:
מחממים את השמן בסיר גדול ומטגנים בו את השום, הבצל והגזר החתוכים במשך כ-2 דקות, אין צורך להגיע להשחמה.
מוסיפים את כל שאר הירקות החתוכים (חוץ מהעלים ששמרנו בצד) ואת הגריסים. ממלאים במים רותחים כמעט עד למילוי הסיר.
מבשלים על להבה גדולה עד לרתיחה חזקה. מנמיכים את הלהבה כך שימשיך בעבוע חלש ומבשלים 30-20 דקות בלבד.
מניחים למרק להתקרר לחום עדין ומעבירים למקרר ללילה.
לפני ההגשה קוצצים גס את ירקות העלים ששמרנו בצד ומוסיפים למרק.
מחממים מחדש את המרק על להבה גדולה, 3-2 דקות רצופות עד לרתיחה חזקה ומגישים.
חוויג’ זו תערובת תבלינים שמכילה בעיקר כמון (משתנה לפי היצרנים והמסורות השונות). המקור של התערובת הוא תימני.
מתאים בעיקר למרקים בשריים – עוף, בשר או מרק עם עצמות. אבל מי שאוהב את הטעם יכול להוסיף גם למרקי ירקות עשרים וכדו’.
שאלה נוספת. בעלי פתאום הביא הביתה תבלין לא מוכר לי הנקרא ‘חוויג’ למרק’. האם אתה יכול להציע לאלו מרקים הוא מתאים ואיך משתמשים בו?
בזכותך התרגלתי להכין את המרק של שבת כבר בסוף יום חמישי (אור לערב שבת). אבל מדי פעם קורה שחלק מהירקות מגיעים למכולת רק ביום ששי בבוקר. האם עדיף לבשל מרק מחלק מהירקות, ולמחרת לבשל ירקות אחרים למרק ולאחד את שני המרקים, או שעדיף לחכות שכל הירקות יהיו ולבשל את כולם יחד?
בשביל עושר הטעמים עדיף לבשל יום קודם את עיקר המרק, למחרת, אם יש ירקות שרוצים להוסיף נותנים להם בישול נפרד במים (אפשר במים מהמרק!), מניחים להתקרר ומוסיפים לכל שאר המרק.
אבל אם זה מסרבל ולא רוצים פעמיים לבשל אפשר לבשל הכל יחד ביום שישי או פשוט לוותר מדי פעם על ירק אחד או שניים ולבשל מה שיש ביום חמישי – זה הכל עניין של טעם.
יצא מרק מעולה ממש. היה מעניין, מחכים, בריא וטעים.
אפשר עוד דוגמה לירקות מתוקים כדוגמת הכרוב? ותודה על הידע השימושי!
ירקות בעלי גוון מתוק שמתאימים למרק:
כרוב, כרוב ניצנים, בצל לבן, בצלי שאלוט, גזר, גזר גמדי, עלי מנגולד, עלי תרד ועוד.
יש לקחת בחשבון שמתיקות הירק משתנה בהתאם לעונה וצורת הגידול
לדעתי אפשר להוסיף גם כף סולת !
חבל”ז תנסו ותווכחו.
בהצלחה
בהחלט! אפשר אפילו יותר מכף לכמות הזו של מרק, מוסיפים במקום הגריסים או אפילו בנוסף להם. הסולת גם תורמת להסמכה קלה של המרק.
בשביל מה צריך להשהות לילה?
אני עכשיו מכינה את המרק א פעם לא הכנתי מרק עם כל כך הרבה ירקות…
נראה מעולה!
תודה!
אין חובה להשהות לילה, ההשהייה נועדה להעמיק ולאזן את הטעמים, תבדקי בעצמך את טעם המרק מיד לאחר הבישול ולאחר לילה מנוחה ותראי את ההבדל בטעם.
גם מבחר הירקות אינו חובה – אם אחד או כמה מהרשימה אין לך אפשר לוותר עליהם או לשים ירקות אחרים שכן יש לך זמינים. העיקר לגוון כמה שאפשר במבחר הירקות.
עודד אין עליך! הסדנא שלך היתה בין הדברים הטובים והמשתלמים שעשיתי בחיי. לא רק שקיבלתי בסדנא מתכונים וטיפים מעולים אלא אני עוד ממשיכה לקבל כל שבוע למייל מתכון מעולה אחר!
אני ממש אוהבת את המתכונים שלך, הפכת להיות ספר המתכונים האינטרנטי שלי!
תודה ושבת שלום.
שלום וברכה,
מה יקרה אם נדלd על טיגון בשמן של השום, בצל וגזר? טיגון כזה מוסיף קלוריות למרק, ואם בשומרי משקל עסקינן (והרבה מאד אנשים מנסים להוריד קצת משקל דווקא בחורף כשאי-אפשר לצאת החוצה הרבה) – זה עושה הבדל. האם אפשרי ולקבל תוצאות דומות ומה כדאי לעשות במקום טיגון?
שלום מיכל,
השמן מוציא מהבצל והגזר טעמים שלא יצאו במים, רק בנוכחות שומן.
כמובן שאפשר לוותר על השלב הזה ולבשל הכל במים בלי הטיגון אולם אז אנחנו מוותרים קצת על עושר הטעמים לטובת ערך קלורי נמוך יותר.
ההבדל הקלורי: במרק עצמו יש 60-70 קלורית ל-100 גרם לערך.
תוספת השמן= 250 קלוריות למרק כולו = כ-8 קלוריות ל-100 גרם.