הנה רעיון לעוגה שאולי עוד לא הכנתם בתקופת החגים הזו: היא אמנם מסורתית וותיקה, אך פחות מוכרות במטבח הישראלי – פאי תפוחים אמריקאי.
לפאי תפוחים יש הרבה גרסאות: תפוחים פרוסים או חתוכים לקוביות, עם בישול מקדים או בלי, מכסים בבצק או לא מכסים…
הפאי האמריקאי מתבסס על מינימום הכנה של התפוחים, חיתוך ותיבול בלבד, והריכוך כולו נעשה באפייה. הפאי סגור בבצק אטום כמעט לגמרי (נשאיר פתחים קטנים ליציאת אדים), מה שיבטיח בישול יפה של התפוחים בלי לייבש אותם.
התפוחים המתאימים ביותר לפאי הם תפוחים ירוקים כמו גראנד-סמיט, או תפוחים צהובים חמוצים. תפוחים מתוקים נוטים להתפרק בחום ולאחר האפייה יתקבל פאי עם מחית תפוחים.
כמות הסוכר במלית אינה קבועה ומדויקת, אפשר להוסיף או להפחית סוכר בהתאם לסוג התפוחים ולטעם האישי. הבצק לא מכיל סוכר כלל והעוגה כולה לא מאד מתוקה – אחד המאפיינים המיוחדים שלה.
את החמאה שבמילוי אפשר להשמיט במידת הצורך. לעומתה החמאה שבבצק היא הכרחית, (כמו בכל בצק פריך) – אפשר להחליף אותה במרגרינה אך לא בשומן נוזלי.
קל ומהיר להכין את הבצק במעבד מזון. אם אין ברשותכם, תוכלו להכין באותו אופן במיקסר עם וו גיטרה.
ניתן גם ללוש בידיים: משפשפים את קוביות החמאה בקמח עד שמתקבלת תערובת פירורית, אז מוסיפים את המים לאט ומערבבים עד שמתקבל בצק נוח לעבודה. אחרי עיבוד ידני יש לקרר את הבצק כ-10 דקות יותר לפני הרידוד.
פאי תפוחים אמריקאי
החומרים
לתבנית עגולה 22 ס”מ
לבצק:
300 גרם קמח (כ-2 כוסות)
1/2 כפית מלח
200 גרם חמאה
1/3-1/2 כוס מים קרים מאוד
למלית:
8-7 תפוחים צהובים או ירוקים
כ-1/2 כוס סוכר
2 כפיות קינמון
2 כפות מיץ לימון
30 גרם חמאה (לא חובה)
אופן ההכנה
לבצק:
חותכים את החמאה לקוביות. מכניסים את החמאה, המלח והקמח למעבד מזון, טוחנים בפולסים עד שמתקבלת תערובת פירורית. ממשיכים לטחון בפולסים ומוסיפים לאט לאט את המים עד שמתקבל בצק אחיד.
מעבירים את הבצק למשטח מקומח, לשים מעט ויוצרים כדור, מכסים בניילון נצמד. מעבירים למקרר למנוחה של כ-30 דקות.
לאחר הקירור מחלקים את הבצק לשני חלקים, חלק אחד עוטפים בניילון נצמד ושומרים במקרר. את החלק השני מרדדים על משטח מקומח, ליצירת עיגול גדול יותר מהתבנית בעובי כ-1/2 ס”מ. מקמחים מעט את התבנית ומרפדים בעיגול הבצק, משאירים שוליים על שפת התבנית.
למלית:
מקלפים את התפוחים, חוצים ומסירים את הליבה, חותכים לפרוסות בעובי כ-1/2 ס”מ. מעבירים לקערה, מוסיפים סוכר, קינמון ומיץ לימון ומערבבים. משטחים את התערובת בתבנית על הבצק ומפזרים מעל קוביות של חמאה.
מרדדים את עיגול הבצק השני על משטח מקומח, ליצירת עיגול מעט גדול מגודל התבנית. מברישים את שולי הבצק שבתבנית במים (להדבקה), סוגרים עליו עם עיגול הבצק השני ומהדקים את הקצוות. חותכים שאריות כך שיישארו שוליים של כ-2 ס”מ, יוצרים קפלים על ידי צביטה של השוליים, לאטימה וליצירת דוגמא יפה.
מחוררים את הבצק העליון מספר פעמים עם מזלג או יוצרים חורים קטנים ודקורטיביים.
אופים ב-180 מעלות, כשעה או עד להשחמה יפה של הבצק העליון וקבלת ריח תפוחים חזק. מגישים חם.
ניתן לאחסן כ-4 ימים במקרר.
שלום עודד,
את בצק הפאי יש סיכוי לעשות עם שמן, או שיהיה נוזלי לגמרי?
לא, זה לא אפשרי, הבצק יהיה רך ובלתי ניתן לעיצוב.
כיוון שהאפייה פה היא עם התבנית יכול להיות שיהיה אפשרי לרפד את התבנית וליצור את העוגה אבל הבצק יתפורר אחרי האפייה ויתקבל מעין קראמבל – מן הסתם טעים אבל לא עוגה שאפשר לפרוס…