במתכונים שאני מפרסם אני שם דגש מיוחד על זמינות החומרים והציוד לקהל הביתי. אבל בשנים האחרונות חנויות אפייה מקצועיות נפוצות מאד וזמינות לכולם, ובטיפ השבוע נתמקד דווקא בשימוש בחומרים מהאגף המקצועי.
לכבוד ט”ו באב נכין ממתק שוקולד ונוגט, קל ומהיר הכנה, מ-3 מרכיבים בלבד: שוקולד לבן, ממרח נוגט ושבבי פייטה למרקם קרנצ’י. למי שמעדיף להשתמש בחומרים מצויים יותר, הוספתי אפשרויות להחלפה.
התערובת הזו, וכל תערובת של שוקולד וממרח שומני, נקראת גם ‘מלית קרה’, כיוון שהיא לא מבושלת אלא מבוססת המסה עדינה. במתכון הזה נכין אותה כממתק בפני עצמו, אבל היא נפוצה גם כמילוי לפרלינים – בתבניות או בטבילה (ציפוי המלית בשוקולד).
שוקולד לבן הוא המוכר מבין השלושה, ואפשר בהחלט לקנות אותו בכל מכולת. שוקולד לבן אמיתי הוא חלבי ומכיל לפחות 23% מוצקי קקאו.
אם השוקולד שלכם פרווה או שלא מצוין אחוז מוצקי הקקאו, אזי מדובר בתחליף. התחליפים לשוקולד לבן אינם נמסים באותו אופן, המרקם הסופי של הממתק לא יהיה חלק, והטעם שלהם לא יכול להחליף שוקולד אמיתי.
במקום שוקולד לבן אפשר להשתמש בשוקולד חלב או מריר באותה הכמות בדיוק – אין צורך לשנות שום דבר במתכון. הטעם והצבע הסופיים של הממתק יהיו בהתאם לשוקולד שבו נשתמש.
נוגט (נקרא לפעמים גם ‘פרלינה’) מיוצר מאגוזי לוז וסוכר, שעוברים קלייה וטחינה דקה מאוד מאוד, עד שמתקבל ממרח חלק. אי אפשר להכין בבית ממרח במרקם כזה. ניתן לקנות בחנויות למוצרי אפייה נוגט בממרח או באבקה. אם מצאתם דווקא אבקה, מערבבים אותה עם מעט שמן עד לקבלת ממרח, ומשתמשים לפי המתכון. הטעם שיתקבל פחות חזק מאשר בממרח הקנוי.
ממרח נוגט אפשר להחליף בכל ממרח שומני אחר: ממרח אגוזים, נוטלה, לוטוס, ריבת חלב, חמאת בוטנים, ממרח חלבה ועוד. הכמויות בדרך כלל נשארות זהות – מעט פחות או שווה למשקל השוקולד.
בממרחים רכים או מתוקים במיוחד כדאי להפחית מעט מכמות הממרח ביחס לשוקולד. כמובן שהממרח שנבחר יקבע את הטעם של הממתק המוכן.
שבבי פייטה הם בעצם גליליות ופל מרוסקות לשבבים קטנים. קונים אותם בחנויות למוצרי אפייה, לחילופין אפשר לקנות בסופר גליליות ריקות למילוי ולרסק בבית. כיוון שהמתכון לא מכיל נוזל, השבבים נשארים פריכים בתוך הממתק ומוסיפים לו מרקם קרנצ’י נעים.
שבבי פייטה אפשר כאמור להכין לבד בבית. אפשר גם להחליף בעוגיות או וופלים מרוסקים, או שברי אגוזים קלויים. אפשר גם לוותר על התוספת לגמרי.
לבבות שוקולד לבן ונוגט
החומרים
15-10 יחידות קטנות
100 גרם שוקולד לבן
100 גרם מחית נוגט (1/3 כוס)
1 כף שבבי פייטה
אופן ההכנה
ממיסים את השוקולד בקערה מעל מים חמים (באן-מרי). מוסיפים את מחית הנוגט והפייטה ומערבבים רק עד לתערובת אחידה, לא לערבב יתר על המידה!
יוצקים לתבנית סיליקון של לבבות קטנים (או שקעים קטנים אחרים). מנערים מעט להוצאת בועות ומכסים בניילון נצמד. מעבירים למקרר לשעתיים-שלוש לפחות, או עד שקשה לחלוטין.
מוציאים מהתבניות ושומרים בקופסא אטומה במקרר.
הכנתי עם ממרח חרובים ושוקולד ושוקולד מריר. כ”כ אהבנו שהכנתי שוב 2 נגלות למסיבה בעבודה. אשמח ללמוד עוד קצת על זה.
אין הרבה מה ללמוד עוד על זה – כל ממרח שתואם להגדרה יכול לעבוד פה עם כל שוקולד. חלק מהממרחים יצריכו שימוש במעט יותר שוקולד כדי שהתוצאה הסופית תהיה יציבה יותר.
אפשר להכין במשטחים ולחתוך לקוביות, אפשר להניח לתערובת להתייצב ואז לזלף אותם כמו נטיפים או בצורות אחרות ואפשר כמו פה בסיליקונים.
המשחק פה הוא בטעמים ובצורת ההגשה ואין סוף לגיוונים ולאפשרויות
בס”ד
שלום עודד
בתמונה שצרפת נראה שיש מילוי שונה במרכז
איך יוצרים אותו?
תודה ושבת שלום
זה פשוט שוקולד מריר מומס שמילאתי בשקעים כדי שיהיה יפה 🙂
נראה טוב וטעים. מהמתכון נשמע שהכל בלילה אחת ובתמונה נראה שזה 2 צבעים נפרדים..איך עושים שזה יהיה 2 צבעים?
בתמונה הוספתי שוקולד מריר מומס בתוך השקעים – רק בשביל היופי…
המתכון הוא אכן תערובת אחת.
אפשר להכין את הממתק הזה משתי תערובות בטעמים שונים – עם שוקולדים ו/או עם תוספות שונות, לצקת אותן בשכבות לתבנית הסיליקון ולקרר, כך יתקבל ממתק בשני צבעים וטעמים.
השאלה הכי מענינת איך מיצרים שוקלד בבית [לא איך קונים שוקלד וממסים אותו ומוסיפים ]
לא ממש אפשרי.
תהליך ההכנה של השוקולד ארוך ומסובך – על קצה המזלג: הטחינה של פולי הקקאו נקראת ‘קונצ’ינג’ והיא נעשית במכשיר מיוחד שטוחן את התערובת שוב ושוב במשך מספר ימים בטמפרטורה מבוקרת עד שהתערובת חלקה ואחידה לגמרי (זה קצת יותר מורכב מזה ויש כמה שיטות אבל זה הרעיון).
כן אפשר לקנות את מרכיבי היסוד – מסת קקאו, חמאת קקאו וסוכר טחון דק מאוד ולנסות להרכיב מהם שוקולד בבית, אבל הם כל כך יקרים וגם התהליך הזה מורכב ומצריך ידע וטכניקה כך שזה ממש לא משתלם.
תודה עודד! ניראה מעניין ולא קשה להכין.
איך היתי משלבת חמאת קקאו במתכון? קניתי את זה בחנות לאפיה ולא יודעת מה לעשות עם זה.
תודה ושבת שלום
אין סיבה לשלב פה חמאת קקאו.
חמאת קקאו היא השומן של הקקאו, היא משמשת לדילול שוקולד שיהיה נוזלי יותר כשהוא מומס. משמש בעיקר כשרוצים לטבול פרלינים או ממתקים אחרים בשוקולד מומס בלי שתהיה שכבה עבה, או לקישוטים עדינים מאוד.
יש עוד כמה שימושים לחמאת קקאו שבהם היא משמשת כגורם מקריש כמו זיגוגים לעוגות מוס.
היי
חמאת קקאו מיצבת את המאסה טובה מאוד לגנאש וצריךלעבוד בזריזות עם המאסה כי חמאת הקקאו מתקשה..
זה נכון מאוד אבל מיותר לדעתי.
כשרוצים גנאש יציב יותר מוסיפים יותר שוקולד. חמאת הקקאו יקרה מדי בשביל לייצב גנאשים וגם העבודה יותר מורכבת איתה כמו שכתבת.
אבל אם כבר יש חמאת קקאו בבית – זה אכן אחד השימושים שלה.