כשמדובר באוכל, כולם יודעים שצריך לשים דגש גם על ההגשה. המתכון השבוע הוא מוכר ועממי, אבל לכבוד פורים בחרנו להגיש אותו באופן מאתגר ומשעשע, ובעיקר קרוב ללב שלנו: מתכון לעוגיות מפלצת – בשפת הסימנים.

בערב פורים תשע”ד, בצירוף מתכון לאזני המן עם מכשירי שמיעה, סיפרנו כאן שיש לנו בת לקוית שמיעה. מאז עבר זמן, מכשיר שמיעה אחד התחלף בשתל קוכליארי, והגברת גדלה והתחילה לדבר. ובין היתר, התחלנו בבית ללמוד את שפת הסימנים.

כמה עובדות על שפת הסימנים: היא מבוססת על תנועות ידיים, הבעות פנים ושפת גוף. זו אינה פנטומימה, לכל מילה יש סימן מוסכם וידוע. בישראל משתמשים בשפת סימנים ישראלית, או שס”י.

שפת הסימנים היא לא עוד שפה, כמו אנגלית, ספרדית… היא מיוחדת ושונה במהות משפות מדוברות.
מבחינת אוצר מילים ומשלב לשוני זו שפה דלה. למשל ל’נייר אפייה’ אין סימן מוסכם, ולכן סימנו אותו כ’נייר מיוחד של אפייה’.

לעומת זאת מבחינה ויזואלית היא עשירה מאד. סימן אחד יכול להביע הרבה מידע משלים, ולפעמים 2 סימנים יחליפו משפט שלם בשפה מדוברת.
למשל המילה ‘ערבבתי’ – בכף או ביד? מהר או לאט? בקלות או במאמץ? בשפת הסימנים אפשר להביע את כל המידע הזה בתוך תנועת הערבוב עצמה…

אם המתכון משאיר לכם טעם של עוד, ואתם רוצים לפרוץ את גבולות השפה המדוברת ולהכיר עולם חדש ותרבות עשירה של חירשים, אפשר להתרשם כאן מהרצאות ופעילויות של המורה המקסים שלנו, סמי סירואה.

לסרטון הוספנו כתוביות בעברית, שאפשר להפעיל ולכבות בלחיצה על אייקון ‘כתוביות’ בתחתית הנגן. חובבי אתגר יכולים לנסות לצפות קודם בלי כתוביות. וכמו תמיד יש מתכון כתוב כאן למטה.

 

עוגיות מפלצת

החומרים

כ-20 עוגיות

200 גרם חמאה רכה
160 גרם סוכר חום (2/3 כוס)
2 ביצים
1 כפית תמצית וניל
300 גרם קמח (1/4 2 כוסות)
קורט מלח
150 גרם שוקולד-צ’יפס (3/4 כוס)
150 גרם סוכריות עדשים

אופן ההכנה

מכניסים לקערה חמאה, סוכר, ביצים, תמצית וניל, קמח ומלח, מערבבים עד שאחיד. מוסיפים שוקולד צ’יפס ועדשים, מערבבים.

מסדרים תבנית עם נייר אפייה. ממלאים כף גדושה מהתערובת ומניחים על התבנית. מסדרים עוגיות גדולות ומשטחים אותן מעט, שומרים על רווח גדול בין העוגיות.

אופים ב-180 מעלות, 15-10 דקות עד שהעוגיות מתחילות להשחים בקצוות. מוציאים מהתנור, לא נוגעים עד שהעוגיות מתקררות ומתקשות.