ממרח חומוס הוא אחד המאכלים האהובים ביותר על ישראלים. כדי להכין חומוס ביתי צריך לתכנן יום מראש ולהשרות את הגרגרים. לאחר מכן בהכנה פשוטה נקבל ממרח במרקם חלק, בלי חומרים משמרים, וכשהוא מוגש טרי… אין מה להשוות לחומוס הקנוי.
כמו הרבה מאכלים, סוד הטעם נעוץ בחומרי הגלם, ובמקרה הזה בעיקר בגרגרי החומוס. ישנם 4 זנים של חומוס, ולהכנת הממרח נבחר בגרגרים הקטנים ביותר שנוכל למצוא – הם מכילים יותר טעם ונטחנים למרקם חלק יותר. את הגרגרים יש לברור מעט לפני ההכנה כדי לוודא שאין גרגרים פגומים, שחורים, או חלקי אבנים שהתערבבו בחומוס היבש.
השלב הראשון הוא השרייה של גרגרי החומוס במים. ההשריה מאפשרת לגרגרים לספוג נוזלים לאט, כדי שיתרככו באופן אחיד וטוב בבישול. קיצור משך ההשריה יביא לבישול לא אחיד והממרח שיתקבל יהיה גרגרי. בחורף כדאי להאריך את ההשריה אפילו עד יממה, או לחמם את מי ההשריה מדי פעם, רק עד לחום נעים שניתן לגעת בו.
לא כדאי להשרות יותר מיממה כי הגרגרים עלולים להתחיל לנבוט.
לאחר ההשריה נבשל את החומוס עד לריכוך, כאן נכנס הגורם החשוב ביותר בתהליך ההכנה – הסבלנות. יש לבשל את החומוס על להבה קטנה מאוד למשך הרבה זמן, עד שניתן למעוך גרגיר בין שתי אצבעות ללא מאמץ. כדאי לעשות את המבחן הזה כדי לדעת אם בישלנו מספיק, ולא להסתמך רק על השעון.
לבישול אנחנו מוסיפים סודה לשתיה. אבקת הסודה חיונית לבישול, היא מזרזת את ריכוך הגרגרים ובלעדיה יהיה צורך לבשל את החומוס כמה שעות נוספות. לא ניתן להחליף את הסודה בחומרים אחרים.
בבישול החומוס מצטבר קצף על פני מי הבישול, הקצף הוא תוצר של החלבונים הרבים שבחומוס ודבר תקין וטבעי. יש להסיר את הקצף לפני הוספת הסודה לשתיה, אחרת הוא יעלה ויגלוש.
את החומוס המבושל טוחנים לממרח. הכי פשוט להשתמש במעבד מזון, אם אין בנמצא אפשר גם במטחנת בשר דקה או מועך פירה ידני, ואת שאר המרכיבים להוסיף בערבוב ידני.
את התיבול של החומוס אפשר לשנות לפי טעם אישי – לוותר על השום או להחליף בשום גבישי, להקטין או להגדיל את כמות הטחינה. אפשר להוסיף תבלינים כמו פטרוזיליה או פלפל חריף, כבר לשלב הבישול או טריים במהלך הטחינה.
ניתן גם להכין באופן דומה ממרח מגרגרי פול, ללא טחינה גולמית, ולהגיש יחד עם ממרח החומוס.
החומוס הביתי לא מכיל חומרים משמרים והוא נוטה להחמיץ מהר יחסית, לכן כדאי להכין כמות קטנה בכל פעם ולשמור במקרר לא יותר מ-4 ימים.
להכנת כמות גדולה מראש, אפשר להקפיא את הגרגרים המבושלים עם מעט ממי הבישול במנות קטנות, וכל פעם להפשיר רק מנה אחת. לאחר הפשרה מחממים מעט את הגרגרים ואז טוחנים ומתבלים בהתאם לכמות.
ממרח חומוס ביתי
החומרים
להכנת כ-1.25 ק”ג ממרח
280 גרם גרעיני חומוס יבש (1/3 1 כוס)
1 כפית סודה לשתיה
250 גרם טחינה גולמית (1 כוס)
4-3 כפות מיץ לימון
4-3 כפות שמן זית
כפית שום כתוש / אבקת שום
פלפל שחור
מלח
אופן ההכנה
משרים את גרעיני החומוס בסיר עם הרבה מים במשך לילה שלם.
שופכים את מי ההשריה וממלאים את הסיר במים חדשים, כפול מגובה החומוס שבסיר.
מבשלים על להבה גבוהה עד לרתיחה. ממשיכים לבשל על להבה בינונית עד שמצטבר הרבה קצף על המים, מסירים את הקצף בעזרת כף חורים ולאחר מכן מוסיפים את הסודה לשתיה.
מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים כשעתיים, עד שגרגרי החומוס מתרככים מאוד. מכבים את האש ומניחים להתקרר מעט.
בעזרת כף חורים מוציאים את גרגרי החומוס בלבד למעבד מזון, שומרים מעט מהגרגרים בצד לקישוט בהגשה. שומרים את מי הבישול.
טוחנים את גרגרי החומוס עד למרקם חלק. מוסיפים כ-1/3 כוס ממי הבישול, את הטחינה הגולמית ושאר המרכיבים, טוחנים יחד עד שחלק ואחיד. טועמים ומתקנים תיבול.
ממרח החומוס צריך להיות מעט רך, לאחר קירור הוא מתייצב מעט. לקבלת מרקם רך יותר אפשר להוסיף עוד ממי הבישול, ולמרקם סמיך מוסיפים טחינה גולמית.
מעבירים לכלי סגור ושומרים במקרר עד 4 ימים.
שלום עודד!
ניסיתי להכין פעמיים ולא היה לי שלב של הצטברות קצף במי הבישול. זה בעייתי? פשוט הוספתי את הסודה לשתיה מתישהו בבישול, אחרי חצי שעה נניח…
יכול להיות שלא הצטבר קצף, אם אני מבין נכון זה תלוי בעוצמת הביעבוע בשלבים הראשונים של הבישול.
לא משמעותי, העיקר שהגרגרים יתרככו היטב.
החומוס נפלא, וכבר הכנו מס’ פעמים, גם לחברים ומשםחה. תודה!
כתבת ש: החומוס נוטה להחמיץ מהר יחסית, להכין כמות קטנה ולשמור במקרר לא יותר מ-4 ימים.
בפועל מחזיק מעמד אפילו שבועיים.
השאלה היא יש בעיה של חיידיקים או משהו אחר שבעטיו המלצת לשמור עד 4 ימים, או שאצלנו נשמר כך כי הקפדנו לא להכניס פנימה כלים לא נקיים?
כאשר החומוס מקולקל אי אפשר לפספס את זה, הוא מחמיץ- אפשר להריח ולטעום את זה.
יכול מאוד להיות שהחומוס החזיק אפילו שבועיים, אם מכינים אותו עם כלים נקיים מאוד ובצורה הגיינית יותר מהרגיל, ואם תנאי האכסון, תדירות הוצאה וכדו’ היו טובים.
אבל זה עדיין מוצר עם סף רגישות מאוד גבוה, שינוי קטן של טמפרטורות, קירורים, או אי הקפדה על הכלים ועל הידיים במהלך העבודה יכול לקצר באופן דרסטי את חיי המדף שלו ולכן ציינתי את הרף התחתון כדי למנוע תקלות.
האם ממרח חומוס בייתי טעים לאחר הקפאה.?
אני לא מאמין שהממרח יחזיק הקפאה בצורה המוכנה.
אבל אפשר לבשל את החומוס ולהקפיא את הגרגרים המבושלים עם חלק מנוזל הבישול (שמים בקופסא וממלאים במים כמה שנכנס). אחרי הפשרה פשוט טוחנים ומוסיפים את שאר המרכיבים הטריים.
אני מכינה קילו וחצי חומוס, ולאחר שהממרח מוכן לגמרי אני מחלקת לקופסאות פלסטיק ומקפיאה. הממרח המופשר יוצא מעולה!!!! ממש ממליצה להקפיא.
החומוס יצא מעולה. פעם ראשונה שיוצא לי חומוס במרקם כל כך חלק. לילדים זה היה מצוין. תודה.
עודד,
תודה על התשובה בקשר לפול, תודה ששאלת קולגות.
הטיפים שלך ושל הקוראים מאוד מועילים.
שבת שלום.
מרים
רציתי להמליץ על שימוש ב”חומר משמר” טבעי לחומוס,
בביתי תמיד אני עושה כבושים למינהם
אחרי שהכבושים כבר מוכנים אז אני משתמשת גם במי הכבושים כחומר משמר , 10 ימים החזיק ונגמר כך שלא בדקתי יותר מזה.
לגבי פולים יש לי עוד חידוש שלמדתי מהמוכר בשוק
יש 2 סוגי פולים גדולים האחד ירוק והשני חום-ירוק
הירוק מתבשל מהר והקליפה יותר רכה מהזן השני הירוק-חום
(הירוק נקטף לפני שנגמר בישולו בצמח ומיובש ע” הקוטף)
תודה על כל הטיפים אני ממש נהנית
תודה על ההארות החשובות!
מי הכבושים עמידים בפני כמעט כל סוגי החיידקים בגלל רמת המליחות הגבוהה שלהם ולעיתים גם רמת החומציות. כאשר מוסיפים מעט ממי הכבישה אנחנו מעלים מעט את רמת המליחות בממרח וממילא מגדילים את העמידות שלו מעט. בפועל אין הרבה הבדל בין הוספה של מי הכבישה לבין הוספה של מלח לממרח, כך או כך זה משפיע על הטעם (מי הכבישה מוסיפים טעמים נוספים) ומעט גם בשימור.
שלום עודד. אני קוראת אדוקה של במיקסר… האם תוכל לכתוב על החמצת מלפפונים? וזיתים? וכרוב? יש לי שאלה בקשר לכך. אני מחמיצה מלפפונים עם מים רתוחים, כפית מלח לכל כוס, שמיר, פלפל חריף מיובש והפעם הכנסתי גם פלפל ירוק טרי. השאלה היא לגבי השום הטרי שהכנסתי. הוא הפך ירוק-כחול. האם זה אומר שמשהו מקולקל?
שום טרי מקבל צבע ירוק-כחול כשהוא בסביבה חומצית, זה תהליך טבעי שאינו מעיד על קלקול, גם שהוא אינו מזמין אפשר גם לאכול אותו ככה.
אפשר להשרות את השום בשמן זית לשעה-שעתיים ואז להוסיף לצנצנת, זה יקטין משמעותית את הופעת הצבע אבל לא ימנע אותה לחלוטין.
אפשרות נוספת היא להקטין את רמת החומציות בצנצנת – פחות חומץ או מיץ לימון.
אפשר להשתמש בגרירי חומוס מבושלים של סנפרוסט?
אם כן מה יחסי הכמויות והאם צריך לבשל אותם קודם
המון תודות
לא ניסיתי לעבוד עם המוצר הזה אבל אני מאמין שלא תהיה בעיה לעבוד איתו.
סביר להניח שיהיה צורך לבשל את החומוס עוד עד שיתרכך לגמרי
מהמתכון הזה מתקבלים 800-900 גרם של חומוס אחרי הבישול שזה מתאים לחבילה אחת של הנספרוסט (800 גרם).
כדאי להתחיל עם מעט פחות טחינה, מים ומיץ לימון ואז להוסיף לפי הצורך.
שלום עודד,
תודה על המתכון ועל הטיפים. תודה גם לכל המגיבים.
בקשר לפול, קניתי פול מצרי ופול גדול. לאחר בישול ארוך, הפנים של הפול היה רך מאוד אבל הקליפה די עבה וקשה. לא מאמינה שאחרי טחינה זה הקליפה תהיה נוחה לאכילה. גם לך זה יוצא ככה?
בתודה,
מרים
שלום מרים, לא בישלתי בעצמי פול לחומוס כך שקשה לי להשיב באופן מובהק לשאלה,
את ההערה על הפול כתבתי על פי רשמים שקיבלתי מקולגות והרבה התייחסויות לכך, וגם מממרח כזה שאכלתי בעצמי, גם אם לא הכנתי אותו.
עשיתי בירור קצר, ככל הנראה הפול הענק לפעמים משאיר קליפה קצת קשה, לגבי הפול המצרי היתה תמימות דעים שמתרכך לגמרי בבישול…
אמשיך לברר, אם תהיה תשובה יותר מדוייקת אכתוב לך מיד
תשובה מעודכנת:
התייעצתי עם שף ממוצא מצרי,
הוא אמר שזה תקין לגמרי שנשארת קליפה קשה, מניחים לפול המבושל להתקרר מעט, מקלפים את הפול בידיים ואז טוחנים רק את הפנים הרך.
בתאבון!
אמונה, הצבע והטעם כמו חומוס אמיתי… בכל פעם שאנחנו מגלים לאורחים שהם אכלו חומוס עדשים הם בשוק!!! ואם תשימי למעלה – תבשיל פטריות עם בצל ( וקצת פטרוזליה) או שמן זית זעתר עם חומוסים מקופסא בכלל יוצא מדהים. כדאי לנסות.
חומוס פול- איך נראה הפול שצריך לקנות לשם זה? אפשר תמונה?
הפול נראה כמו עדשים גדולות ופחוסות, בצבע חום-אדמדם.
אפשר לקנות אותו בחנויות תבלינים וקטניות ובסופרים במדף של הקטניות ויש גם בקופסאת שימורים מבושל.
קישור לתמונה: http://www.pricez.co.il/Product/74626/
תודה רבה על המתכון! ההסבר והטיפים ממש מועילים, עושה חשק להכין
מומלץ להוסיף שמן זית ואני מבשלת בסיר לחץ . כחצי שעה אחרי הרתיחה
אני מבשלת חומוס בסיר לחץ, אורך הבישול: שלושת רבעי שעה לאחר שנכנס הסיר למצב לחץ, ויוצא לי מעולה
האם בישול בסיר לחץ , לאחר רתיחה ראשונית בסיר רגיל והסרת הקצף כמובן, יקצר את זמן הבישול בלי לפגוע באיכותו? אם כן, מהו זמן הבישול בסיר לחץ?
בהחלט! תיארת את זה במדויק:
מבשלים בסיר לחץ וסוגרים את המכסה רק לאחר הסרת הקצף, אחרי בניית הלחץ מעבירים ללהבה קטנה מאוד, הבישול מתקצר מאוד – כחצי שעה לאחר שנוצר לחץ ולאחר מכן להניח לסיר להתקרר לאט עד שמשתחרר הלחץ.
אין השפעה על איכות החומוס, להיפך – יש שטוענים שהאיכות טובה יותר.
אני מקפיאה גם את החומוס המוכן בקופסאות קטנות וזה יוצא מצוין.
חומוס עדשים- מבשלים עדשים כתומות כ- 10 דקות. טוחנים עם המים של הבישול ( בודקים שאין יותר מידי מים כדי שלא יצא נוזלי מידי) ומוסיפים את הטחינה , תבלינים, לימון שום וכו’.
מקצר את התהליך בהרבה … ואם לא תגלו ,אף אחד לא ידע שזה לא מחומוס- באחריות!!!
מיטל, הטעם והצבע יהיו כשל חומוס אמיתי?! קשה להאמין…
הצבע והטעם לא בדיוק אותו הדבר אבל מתקבל בהחלט ממרח טעים שדומה מאוד לחומוס.
ואכן, משך הבישול של עדשים (מכל הסוגים) קצר הרבה יותר ואין צורך להשרות אותם קודם.
אני מבשלת בסיר לחץ בכמות גדולה ומקפיאה באריזות של 2 כוסות.
אם רוצים, בעיקר בקיץ, להמנע מהשריית לילה, אפשר להרתיח בכמות גדולה של מיים בערך 2 דקות ולתת לסיר להתקרר, כשהסיר מתקרר, מתקבל חומוס שספג מיים ככל יכלתו והתהליך שווה ערך להשריית לילה. את זה קראתי על אריזת גרגרי חומוס בסופרמקט בארצות הברית.
תודה על ההמלצות. כתבתי בטיפ שאפשר להקפיא את החומוס המבושל עם חלק מהנוזל (בלי לטחון). הרעיון של ההשריה המזורזת נשמע טוב, לא בטוח שיעבוד תמיד – תלוי איך ייבשו את החומוס ולפני כמה זמן.
גם ההשריה הרגילה לפעמים לוקחת זמן ארוך יותר.
לא ניסיתי אבל שמעתי שניתן להכין ממי הבישול מרנגים מעולים.
לטבעוניים או חסכנים, מי הבישול ניתנים להקצפה ממש כמו חלבונים
גם אני שמעתי את זה אבל לא הגעתי לנסות, ודאי שאפשר להקציף את הנוזל כמו חלבון ביצה אבל לא בטוח שניתן לייבש ממנו מרנגים יציבים. בע”ה כשאגיע לנסות ולהוציא תוצאות אפרסם את המסקנות.
לגבי מרנגים ממי חומוס, ניסיתי ממים של קופסת שימורים. יצא מדהים, לוקח קצת יותר זמן ההקצפה, והתקבלו נשיקות יפות, צחורות מאוד (לבן צחור בלי שמץ של שנהביות) בני הבית שטעמו לא הרגישו הבדל.
אני שמה קצת כמון, נותן טעם נפלא.
הוספת תבלין מלח לימון מאפשרת לשמור את החומוס יותר מ-4 ימים.
נכון מאוד, אבל זה משפיע על הטעם, לטעמי פחות מוצלח.
מה הבעיה בגרגרי חומוס נבוטים?
אחרי הנבטה הגרגרים לא ייטחנו חלק מאוד, ובכל מקרה הייתרונות התזונתיים של הבנט לא יחזיקו בבישול אחרוך אז אין הרבה ייתרון.
גרגרים נבוטים עדיף לאכול כשהם טריים (גרם גרגרי חומוס – טעים מאוד!)
אני מרתיחה את החומוס לפחות פעמיים, ומחליפה מים בכל פעם. הקצף שיוצא, מכיל חלבונים שקשים לעיכול וגורמים לגזים.
ואגב, אין צורך בסודה לשתיה בבישול החומוס מהזן הקטן. הוא מתרכך מצויין גם בלעדיהם. חבל להוסיף את החומר המיותר והמזיק הזה!
יחד עם החומוס ניתן לבשל (בסוד…) חתיכת גזר, עלי פטרוזיליה או סלרי, חתיכת קולורבי או כל ירק אחר. הירק נותן טעם מופלא וקסום. לא טוחנים אותם, כמובן, יחד עם החומוס. כמוכן, רצוי לבשל גם בצל חתוך לטבעות רחבות, ולא לטחון אותו.
והחומוס נשמר מצויין גם יותר מארבעה ימים. לי, בחורף, זה נשמר במשך יותר משלושה שבועות במצב מצויין!
נוזל החומוס אכן מכיל חלבונים רבים, אני לא מבין בתזונה אבל ממה ששמעתי החלבונים הללו דווקא טובים מאוד לגוף ולא הם אלה שמשפיעים על העיכול, אבל אין לי מידע מבוסס בנושא.
אם החומוס נטחן לך היטב בלי הסודה זה בסדר גמור. הנסיון שלי הראה שהטחינה חלקה יותר עם האבקה. השאריות של הסודה מתפרקות בבישול אבל לגבי הגדרת הסודה כחומר מיותר ומזיק – אמנם גם לזה לא מצאתי ביסוס, אבל אם רוצים אפשר לוותר עליה ולבשל קצת יותר זמן.
מצטרף להמלצה על הבישול עם הירקות – אפשר אפילו להוסיף קצת מהם לטחינה של הממרח, הם רק ישפרו את הטעם.
לגבי התוקף – אם משתמשים במיץ לימון טרי זה מתקלקל די מהר, אצלי אחרי 5 ימים כבר לא היה מדהים, ייתכן שיחזיק יותר בתנאים אחרים. אם מחליפים למלח לימון החומוס יכול להחזיק יותר זמן אבל הטעם פחות מוצלח לדעתי.
מצאתי סוף סוף הסבר לסודה לשתיה מבחינה בריאותית
http://www.rambam-medicine.org.il/category/humus-water
אני לא מסכים עם המאמר ולא עם המסקנות שלו
ראשית הוא מתייחס לפליטה של מתכות מהסיר בבישול מים בסיסיים כאל נתון ידוע מבלי לבסס אותו ומבלי לבסס או לפרט גם את הסכנות שבכך – אם קיימות
ושנית הוא משליך מהמידע הלא מאומת הנ”ל אל בישול חומוס שבו לא מתקיימים התנאים שהציג, כיוון שחומוס הוא מאכל חומצי, ואסביר:
לאחר הבישול הראשוני רמת החומציות של המים עולה, כאשר מוסיפים סודה לשתיה היא מגיבה באופן מיידי אל החומציות ומנטרלת אותה,
רמת החומציות אכן יורדת אבל היא לא תהיה בסיסית כמו בבישול עם מים נקיים בתוספת סודה לשתייה כך שאי אפשר להשליך את התנאים מבישול אחד לשני.
ההוכחה שלי לכך שמי הבישול הם חומציים היא התגובה המיידית והחזקה של התסיסה כאשר מוסיפים את הסודה למי הבישול של החומוס ביחס לתגובה זהה בהוספה למים רותחים נייטרלים.
ובגדול, קצת קשה לקחת את המאמר הזה ברצינות כאשר מופיעים בו משפטים דמגוגיים ולא נכונים כמו ‘גם ברזל לא אורגני שנפלט מסירים עלול להיות רעיל’ – מתכת אינה חומר אורגני, בשום מצב.
חורף או קיץ, מעולם לא נשאר לי חומוס במצב אכיל מעל לשבוע. נכון שהחורף מאריך את חיי המדף של רוב המוצרים, אבל לא בצורה כה משמעותית. נ א לא לשכוח שהמקרר פועל על טרמוסטט.
גם אני עברתי לאחרונה להכנת חומוס מגרגרים משומרים. אחרי ששנים השריתי ובישלתי וכל השאר, ניסיתי פעם ממש בשעת הדחק את קופסת השימורים וראיתי כי טוב. חומוס מעולה.
מצויין, זה לגמרי עניין של טעם. יכול גם להיות שיש הבדל בין סוגים שונים של קופס”ש.
לעצלנים:
גרגרי חומוס מקופסת שימורים יתנו כמעט את אותו הטעם (בהבדלים זניחים, אבל ממש).
יחסוך בישול (על חשבון קצת מהטעם), ויקל על משך העבודה.
מצטרף להמלצות מעלי, חומוס מקופסת שימורים יוצא מעולה וזה לא לוקח יותר מ10 דקות עבודה
נכון מאוד, כדאי לתת להם רתיחה קצרה לפני הטחינה. אבל ההבדל בטעם די מורגש. לטעמי שווה את ההשקעה.