נוהגים להגיש קרפלך בשלושה ימים בלוח השנה היהודי: בערב יום כיפור, בהושענא רבה ובפורים. בין הסיבות למנהג – כיוון שימים אלו הם ימי דין, והקרפלך מסמנים דין עטוף ברחמים. אלו ימים חגיגיים, אך לא כמו יום טוב, ולכן אוכלים בהם בשר אבל כשהוא מכוסה בבצק.
ובהלצה אומרים שאלו שלושה ימים שמכים בהם, ומסומנים בראשי תיבות “הכה תכה” – הושענא רבה (את הערבות), כיפור (מלקות), המן – תאכל קרפלך הרבה.
הקרפלך הם כיסני בצק ממולאים בבשר, שמבושלים במים ומוגשים בתוך מרק, במקור מהמטבח היהודי האשכנזי. הם מזכירים מאכלים מסורתיים מתרבויות שונות, מהרביולי האיטלקי ועד הגיוזה הסינית, וכמו הרבה מאכלים מסורתיים הם עשויים מחומרי גלם פשוטים וזמינים – הבצק מבוסס על קמח ומים בלבד, ולא מכיל אפילו ביצים כמו במקבילה האיטלקית.
את הבצק לשים מעט ומניחים לנוח לפני התחלת הרידוד. המנוחה חשובה לשחרור של רשת הגלוטן בבצק ובלעדיה קשה מאוד לרדד אותו ולעצב את הכיסנים. גם לאחר הרידוד יש להמתין מספר דקות לפני שחותכים את העיגולים, כדי שלא יתכווצו ויתעוותו בחיתוך.
הבצק מתקבל רך ומעט דביק, למרות זאת אין צורך להוסיף קמח במהלך הלישה. לפני הרידוד מקמחים את הבצק ומשטח העבודה, והוא הופך לנעים ונוח מאוד לעבודה. גם את הקרפלך הממולאים שמחכים לבישול מניחים על מגש מקומח מעט, כדי שלא יידבקו למשטח או זה לזה.
הבישול של הקרפלך נעשה במים רותחים, כמו שמבשלים פסטה, ורק לאחר הבישול מוסיפים אותו למרק. אפשר גם לבשל אותם ישירות בסיר המרק, אבל אז הם עלולים להישבר ולהימעך.
להכנה מראש שומרים את הקרפלך לפני הבישול, ומבשלים רק סמוך להגשה. מסדרים את הקרפלך מקומחים מעט בקופסא אטומה, ומפרידים בין שכבה לשכבה בנייר אפייה, כדי שלא יידבקו. מאחסנים במקרר למשך יומיים-שלושה, או במקפיא למספר חודשים.
להגשה בשבת לאחר חימום על הפלטה, אין צורך לבשל לפני. מכינים את הקרפלך מראש ושומרים במקרר או במקפיא, ומכינים את המרק כרגיל. ביום שישי מביאים את המרק לרתיחה ומוסיפים פנימה את הקרפלך, מכבים את האש ומעבירים מיד לפלטה. הקרפלך יתבשלו במרק וישמרו על הצורה, בזמן ההגשה נזהרים לא להרוס את הקרפלך שבסיר.
במתכון כאן הבאתי את המילוי הפשוט והמתאים ביותר לקרפלך לדעתי. אפשר גם לגוון ולהעשיר עם רסק עגבניות, כבד צלוי, מחית מירקות שורש ועוד, ואפילו להחליף את כל המלית לצמחונית או להשתמש במלית של רביולי.
קרפלך
החומרים
לכ-30 יחידות
לבצק:
280 גרם קמח (2 כוסות)
170 גרם מים (טיפה פחות מ3/4 כוס)
2 כפות שמן
1/2 כפית מלח
למלית:
250 גרם בשר טחון
1 בצל בינוני
2 שיני שום
2 כפות שמן
כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
אופן ההכנה
לבצק:
מערבבים את כל חומרי הבצק בקערה, לשים היטב במיקסר או בידיים עד לקבלת בצק חלק וגמיש ומעט דביק. מקמחים קלות ומכסים בניילון למנוחה כ-15 דקות.
למלית:
קוצצים את הבצל ומטגנים עם השמן. כשמתחיל להשחים מוסיפים את השום, מטגנים מעט ומוסיפים את הבשר והתבלינים. ממשיכים לטגן, ותוך כדי מערבבים ומפוררים את הבשר עד שעשוי היטב ומתחיל קצת להשחים. מניחים להתקרר מעט לפני שממלאים בקרפלך.
מילוי ובישול:
מרדדים את הבצק על משטח מקומח לעלה דק וגדול, מניחים לעמוד 5 דקות. קורצים עיגולים בעזרת כוס, במרכז כל עיגול מניחים כפית מהמלית, מרטיבים את שולי העיגול באצבע רטובה או מברשת וסוגרים לחצי עיגול ממולא. מצמידים את הקצוות זה לזה לקבלת צורת סהר ומניחים על מגש מקומח.
לאחר מילוי כל העיגולים אוספים את שאריות הבצק לכדור, מניחים לנוח כ-5 דקות ומרדדים פעם נוספת. חוזרים על התהליך עד לסיום הבצק והמלית.
כשכל הקרפלך ממולאים, מרתיחים מים בסיר ומבשלים במים הרותחים למשך כ-2 דקות בלבד, כמה יחידות בכל פעם כדי למנוע הידבקויות. מוציאים בעזרת כף מחוררת לצלחת גדולה או מגש חלק. מגישים בתוך מרק.
ישר כח גדול עודד!
כמה גרסאות נוספות:
א. אמי שתחי’ מכינה את הבצק גם עם קצת ביצים ושמן, הוא באמת פחות רך לרידוד.
ב. אנו מכינים את הבצק עם קמח וקצת שמן – אבל העיקר שעם מים *רותחים* ואחר כך נותנים לבצק לנוח מכוסה בניילון כשעה. יוצא בצק רך מצד אחד ונח לרידוד מצד שני, משהו מאד מיוחד.
ג. העיקר העיקר: אמנם אפשר לבשל במרק (ככה עושה אמי שתחי’), אבל הכי טעים זה לטגן את הקרעפלאך בשמן (דקה-שתיים בערך בשמן עמוק) וזה יוצא ממש ממש אחלה והכי טעים שבעולם.
תודה!
הכנתי לסעודה מפסקת ויצא מושלם!
המתכון מצויין וכל הפירוט מונע מלא טעויות קטנות.
תודה רבה וגמר חתימה טובה.
תודה לך עודד על המתכונים הנפלאים שלך. הייתה לי הזכות לראותך בעבודה אצלנו בקריית-ים בבית ספר לוינסון
הכנתי לסעודה מפסקת. הבצק מעולה. נח מאוד לעבודה ועדין מאוד. יצא ממש טעים. תודה רבה.
שלום לכולם.
אני מכינה קרפלעך קבוע עם קמח מלא, יוצא טעים.
אני ממוצא רוסי ואצל הסבתות שלי המאכל היה ממש “נדוש”. יש לקנות היום סוג של תבנית שבבת אחת בעזרתה אפשר להכין מספר של קרפלעך. (ראיתי בפתח תקווה, ליד השוק). זה מעין תבנית שיש בה שקעים, מניחים עליה עלה בצק, בשקעים שמים מלית ומעל מניחים עוד עלה בצק. מרדדים מלעלה ומוציאים קרפלעך מוכנים. אני קיבלתי תבנית כזאת בירושה מסבתא ז”ל. ובבת אחת מכינה 39 יחידות. אבל אין כמו להכין אחד אחד, ממש נזכרת בסבתות.
גמר חתימה טובה.
מרים
וואוו ….זכרונות מרגשים.תודה לך עודד. גם אצלי זה יוגש לשולחן.שנה טובה וגמר חתימה טובה.
במידה ואני מקפיאה, איך מתבצע הבישול לאחר ההקפאה? יש צורך בהפשרה?
לא להפשיר, עדיף להכניס למים הרותחים עוד כשקפוא, הבישול ייקח אולי דקה אחת יותר וצריך להקפיד לא להכניס יותר מדי לכל סבב של בישול כדי שהמים לא יתקררו וימשיכו לבעבע כל הזמין.
כשהקרפלך יפשירו הם ירטבו ועלולים להידבק זה לזה או לקופסא.
אם הפשירו והתחילו להידבק אפשר להחזיר למקפיא לכחצי שעה שייקפאו שוב ואז להפריד ולבשל.
אפשרי לעשות קרפלך מבצק מוכן? עלי סיגר לדוגמא?
תודה
לא, אין בצק מוכן שיתאים לשימוש הזה. עלי סיגר זה בצק אחר לגמרי שלא יתאים בבישול.
תודה רבה על המתכון הזה וכמובן על קודמיו, ישר כח עודד!!
שאלה קטנה: מה צריך להיות בערך עובי עלה הבצק כדי שלא יקרע בבישול ומצד שני שלא יהיה עבה וגס מידי.
תודה מראש!
צריך לרדד את הבצק דק מאוד – בעובי 1-2 מ”מ, אין צורך למדוד בדיוק, פשוט תרדדי הכי דק שאת יכולה ונראה לך מתאים – זה עובד מצויין.
מזכיר לי את סבתי שהייתה מכינה קרפלך ממולאים בגבינה קשה כי הייתה צמחונית..
ולעניין אחר. קמח מלא יעבוד פה? זה מה שיש לי בבית.
לא ניסיתי אבל אין סיבה שלא.
תצטרכי להגדיל מעט את כמות המים וללוש היטב היטב את הבצק,
מנוחות מעט יותר ארוכות גם יסייעו מאוד.
תודה רבה!! הכנתי מקמח מלא ויצא ממש מעולה.
אם יש לך רעיון למלית גבינה אשמח לשמוע.
גמר טוב